NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Nemzetközi Együttműködési
Programok Irányító Hatósága

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Intézményi háttér

A Schengen Alap felhasználásához kapcsolódó intézményrendszer, alapvetően a Phare program, illetve az Átmeneti Támogatás mintájára épül fel. A Schengen Alap hazai intézményrendszerét azonban a Bizottság által erre a célra meghatározott struktúrába kellett ágyazni.

Ennek megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tölti be a Felelős Hatóság (Responsible Authority) szerepét, amely felelős a Schengen Alap forrásaiból finanszírozott fejlesztések teljes körű megvalósításáért. A Felelős Hatóság fő feladatai közé tartozik, hogy kapcsolattartóként (Single Contact Point) működjön együtt az Európai Bizottsággal, felügyelje az Alap felhasználására vonatkozó szabályok betartását, és működtesse a monitoring rendszert.

A közbeszerzési eljárások lefolytatása és a szerződéskötés a fejlesztési feladatok vonatkozásában a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység (KPSZE) feladata. A KPSZE feladatai közé tartozik továbbá az Alap forrásainak fogadása, továbbítása és a kifizetések szabályszerűségének biztosítása.

A Schengen Alap felhasználása a Szakmai Közreműködő Szervezetek segítségével történik, melyek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A Schengen Alap felhasználásával kapcsolatos egyeztetések, és a folyamatos információáramlás biztosítása érdekében jött létre a Schengen Alap Tárcaközi Bizottság (SATB). Az SATB az IRM vezetésével működik, tagjai a Schengen Alap felhasználásban érintett tárcák és szervezetek. Feladata a tervezés és megvalósítás folyamán felmerülő szakmai döntések egyeztetése és jóváhagyása.