NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Lezárult „Az év projektje 2006.” pályázat2007. január 4.

„Az év projektje 2006.” kitüntető címre írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség: a pályázatra az operatív programokon nyertes projektek gazdáinak a jelentkezését vártuk. A díjra pályázók lehetséges köre ma már meglehetősen széles, hiszen több mint 18 ezer projektgazda összesen 719 milliárd forintot nyert a Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programjának pályázatain.

Az operatív programok pályázatain nyertes projektek gazdáinak közel 90%-a már aláírta a támogatási szerződést, összesen 666 milliárd forint értékben. Több mint 10 ezer nyertes pályázó bankszámlájára pedig már át is utaltak összesen 361 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A nyertes pályázatok eredményeként az ország minden második településén megvalósul valamilyen fejlesztés, európai uniós társfinanszírozással.
Elért eredményeink Európa-szerte elismerést keltenek: alig van az Európai Uniónak olyan rutinos, régi tagországa, amelyik az uniós források felhasználásában időarányosan megelőzne minket. Bebizo¬nyítottuk: képesek vagyunk élni a tagság nyújtotta lehetőségekkel, valamennyi magyar állampolgár javára!

A nyertes pályázatok példaértékűsége azért is nagyon fontos, mert a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a magyar pályázók számára elérhető fejlesztési források megsokszorozódnak, és a jó példák, a jó ötletek bemutatása segítség lehet a potenciális pályázók számára is. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai díjban részesíti azokat a projektgazdákat, amelyek fejlesztéseik segítségével nagymértékben hozzájárulnak az európai integrációhoz, és segítik az európai uniós felzárkóztatási program alapvető célkitűzéseinek megvalósítását. „Az év projektje 2006.” című pályázat célja azoknak a projekteknek az elismerése, amelyek több szempontból is példaként állíthatók a magyar társadalom elé.

A címre minden olyan projektgazda pályázhatott, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, az operatív programokon nyertes pályázattal és támogatási szerződéssel rendelkezik, és már legalább megkezdte EU által támogatott projektjének megvalósítását. Pályázatokat 3 kategóriában lehetett benyújtani: gazdasági társaság, civil, egyéb gazdálkodó szervek. A beérkezett pályázatokban nevesített projektek újszerűségét, ötletességét, példaértékűségét, valamint gazdasági, társadalmi és környezeti hatását fogja értékelni a bíráló bizottság. A beérkezett pályázatok közül a bíráló bizottság még 2 db különdíjazottat is választ, olyan projekteket, amelyek a horizontális szempontokat (esélyegyenlőségi és környezetvédelmi) kiemelten érvényesítik projektjük megvalósítása során.

A pályázat 2006. december 31-ével lezárult. Köszönjük minden pályázónak, hogy jelentkezett „Az év projektje 2006.” díjra. Az eredményeket várhatóan februárban közzétesszük honlapunkon. A kategóriák nyerteseinek, valamint a különdíjazottaknak a sajtó nyilvánossága előtt tartandó díjátadó ünnepségen összesen 5 db díjat adunk majd át, melynek keretében a projektek képviselői egy-egy oklevelet és Lelkes Márk szobrászművész kisplasztikáját vehetik át. A példaértékű projekteket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiadványaiban, konferenciáin, valamint az írott és elektronikus sajtóban népszerűsíti.