NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújulhat Székesfehérvár és Szolnok belvárosa2008. november 21.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv segítségével újabb komplex város-rehabilitációs programok valósulhatnak meg két megyei jogú városban, Székesfehérváron és Szolnokon. A fejlesztéseket a Kormány november 19-i ülésén kiemelt projektté nyilvánította.

A programok nem csupán díszburkolatépítésről szólnak, így nem is kaptak volna támogatást, sokkal inkább integrált városfejlesztési programokról van szó. Mindkettő funkcióbővítő rehabilitációt, infrastruktúra fejlesztést is tartalmaz,  de jelentős gazdaságfejlesztési értékkel is bírnak. A támogatás mértéke magasabb, mint 3 milliárd forint, de a projektek összértéke meghaladja a 9 milliárd forintot. Uniós forrásból város-rehabilitációs célra 270 mrd Ft áll rendelkezésre 2013-ig.

A belvárosi terek a városi élet kiemelt helyszínei, a közélet fórumai, kulturális programoknak és szolgáltatásoknak adnak otthont. A város-rehabilitációs projektek nem csupán a belváros képét formálják át, de erősítik az ott lakók lokálpatriotizmusát is. Szeptemberben hat megyei jogú város központjának fejlesztési pályázatát nyilvánította kiemelt projektté a Kormány, most újabb kettőről született döntés. A támogatás fontos feltétele volt a helyi gazdasági szereplők aktív részvétele, a gazdaságfejlesztési szempontok érvényesítése, így jelentős magántőkét is megmozgatnak ezek a fejlesztések. Az építési beruházások helyi munkavállalóknak és cégeknek adnak majd munkalehetőséget, de a fejlesztések követően a növekvő forgalmú idegenforgalmi, vendéglátó, kereskedelmi és kulturális létesítmények is jelentős számú új munkaerőt alkalmaznak majd.

A sikeres pályázatok esetében alapkritérium volt a területek funkcióbővítése. Integrált városfejlesztési programokról lévén szó, a belvárosi területek megújításán túl szerepel a tervek között a szolgáltatási spektrum szélesítése, a területen működő vállalkozások portáinak megújítása, a használaton kívüli épületek hasznosítása, de a civilszféra segítségével kulturális programok szervezése, vagy a közművek cseréje is. Székesfehérváron a támogatás 1,7 mrd Ft, míg Szolnokon meghaladja az 1,4 mrd forintot. Ehhez az összeghez társul még az önrész és a magánerős fejlesztések összege, így a beruházások együttes értéke meghaladja a 9 milliárd forintot.

A székesfehérvári belváros rehabilitációjának folytatásaként befejeződik a város egyik legnagyobb és legszebb műemléképületének felújítása, a Hiemer-Font-Caraffa műemléki épületegyüttes rehabilitációjának III. üteme. Az Árpád fürdő korszerűsítéséhez kapcsolódóan szálloda és irodaház, a Csónakázó-tó mentén pedig EURÉKA Park Hotel épül. Megújítják a Fő utcán található üzleteket és a díszburkolatot is, közműcseréket hajtanak végre. A beruházás összköltsége 2,4 milliárd forint, melyből 1,7 milliárd forint uniós forrás, de ezzel párhuzamosan 1,5 milliárd forint magántőkés fejlesztés is megvalósul. A projekt tervezett befejezése 2010 év vége.

Szolnok városközpontjának megújítása keretében többek között megszépülnek a Tisza-ligeti sportpályák, a Belváros és Tiszaliget között gyalogos és kerékpáros híd épül, de megújul a Verseghy Ferenc Gimnázium is. Forgalomcsillapított, akadálymentesített sétálóutcákat hoznak létre, hatékonyan hasznosítják a Tisza-partot és a sétányokat, új üzlet- és vendéglátóhelyeket alakítanak ki. A parkolási problémák kezelése érdekében felszín alatti és feletti parkolókat is létesítenek, de magánforrásból 4 csillagos termálszálló, konferencia központ is épül. Az ún.  Ó-állomást kulturális funkcióbővítéssel hasznosítják. A fejlesztés összköltsége 2 milliárd forint, melyből 1, 4 milliárd forint uniós forrás, de ezzel párhuzamosan 3,5 milliárd forint magántőkés fejlesztés is megvalósul. A városközpont rehabilitációjának tervezett befejezése 2010 ősze.