in English in German in French
















Hírlevél





Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat biztosítja.







Kezdőoldal Magunkról
Magunkról

A Földmérési és Távérzékelési Intézet (a továbbiakban FÖMI) 1967-ben alakult. A FÖMI központi hivatal, amelyet az agrár-és vidékfejlesztésért felelős miniszter irányít. A Kormány földmérési és térinformatikai államigazgatási szervezete. Önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. Feladata a külön jogszabályban foglaltakon túl az ingatlanügyi, földügyi igazgatás országos szintű adatainak feldolgozása, szakmai információs rendszerek, adattárak fejlesztése, üzemeltetése, más számítógépes rendszerekkel a kapcsolat és a folyamatos adatcsere biztosítása; a földmérési, térképészeti és távérzékelési tudományos kutatás végzése és országos összhangjának megvalósítása.

A FÖMI tevékenységi köre

A FÖMI központi földmérési és térinformatikai szervezetként ellátja a téradat-infrastruktúrák működtetését lehetővé tévő térbeli alapadatkörök (állami alapadatok) gyűjtését, feldolgozását, tárolását, fejlesztését és szolgáltatását. A fenti feladatok keretében fenntartja, fejleszti és szolgáltatja:

  • a geodéziai vonatkoztatási rendszereket és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat,
  • az EOTR szerinti állami térképi adatbázisokat, domborzatmodelleket, földrajzinév adatbázist, közigazgatási határ adatbázist és a geoportál működését,
  • az állami földmérési és térképészeti tevékenység központi feladatait: államhatárügyi, geodéziai munkákat, állami alapadatok előállításának ütemezését, készíttetését, állami átvételét, minőségbiztosítási és szakfelügyeleti feladatok ellátását.

Ellátja az ingatlanügyi és földügyi igazgatás országos szintű adatainak feldolgozását, információs rendszereinek fejlesztését és irányítását, továbbá a vonatkozó ingatlanügyi és földügyi adatok szolgáltatását.

A FÖMI hazai és EU-s feladatok végrehajtásával megbízott intézményként ellátja a mezőgazdasági földterületek egyedi azonosításával (MEPAR), a szőlőültetvények térinformatikai nyilvántartásával (VINGIS) kapcsolatos távérzékelési feladatokat. Gondoskodik a földfelszín mezőgazdasági, vidékfejlesztési, környezetgazdálkodási, környezetvédelmi és felszínborítási szempontú távérzékeléses megfigyeléséről, elemzéséről, ellenőrzéséről. Integrálja a szakigazgatás eszközrendszerébe a távérzékelés területén megjelent legújabb eredményeket.

A FÖMI biztosítja az EU szinten megjelenő szakmai kötelezettségek végrehajtását, különös tekintettel a 2007/2/EK INSPIRE irányelvből a földügyi ágazatra háruló feladatokra, az EU-s agrár-, vidékfejlesztés és környezetpolitikai jogszabályok vonatkozó részeinek végrehajtására, valamint az EuroGeographics szervezettel való kapcsolattartásra és az ebből adódó kötelezettségekre.

A FÖMI törekszik a földmérési, távérzékelési és térinformatikai kutatások, fejlesztések országos összhangjának biztosítására. Ellátja az országos egységet és korszerű megoldásokat igénylő feladatokat, melyeken belül:

  • szakmai szabályzatokat és jogszabály előkészítést végez,
  • ellátja a korszerű információtechnológiai módszerek és szakmai ismeretek átadását a közép- és felsőfokú szakoktatás, valamint a posztgraduális képzés számára,
  • szakterületi könyvtárat üzemeltet,
  • nemzetközi szakmai szervezetekben képviseli hazánkat.

Intézetünk tevékenységének eredményességét az is bizonyítja, hogy munkatársai számos hazai és nemzetközi geodéziai, kartográfiai, távérzékelési, térinformatikai és űrkutatási szervezet munkájában (pl. FIG, ICA, ISPRS) bizottsági tagként vesznek részt.



Módosítás dátuma: 2011. április 06. szerda, 17:51
 
© 2011, Földmérési és Távérzékelési Intézet
1149 Budapest, Bosnyák tér 5., Postafiók: 1592 Budapest, Pf. 585.
Tel: 06-1-222-5101, Fax: 06-1-222-5112
Impresszum, Használati feltételek
Észrevételek, Kapcsolat, Webtérkép, Linkek
E-mail: infofomi.hu