Hatósági Főosztály

Felettes (a fellebbezés elbírálására jogosult) szervként végzi a környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalok hatósági munkájának felügyeletét.

A Szakértői Főosztály közreműködésével ellátja a jogszabályban meghatározott, környezetvédelmi és természetvédelmi feladat- és hatáskörébe tartozó első- és másodfokú hatósági, valamint szakhatósági ügyeket, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatban számára meghatározott feladatokat.

Közreműködik a környezet- és természetvédelmi tárgyú, vagy azokat közvetlenül érintő hatályos joganyag alkalmazása során felmerülő, a Főfelügyelőség feladat- és hatáskörét érintő – jogalkalmazás törvényességét és egységét szolgáló – jogszabályértelmezési feladatokban, illetőleg előkészíti a jogszabály és a Főfelügyelőség hatáskörének keretei között érvényesíthető intézkedéseket az egységes jogalkalmazás érdekében.

A Hatósági Főosztály az alábbi osztályokra tagozódik:

  • Komplex Engedélyezési, Természetvédelmi és Szakhatósági Osztály
  • Hatósági Felügyeleti Osztály

A Hatósági Főosztály a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. év CXL. törtvény (továbbiakban: Ket.) alapján folytatja le eljárásait. Eljárásainak ügyintézési határidejét a Ket. általános szabályai mellett a különböző ágazati jogszabályok határozzák meg, a leggyakoribb eljárások ügyintézési határidejét az alábbi táblázat tartalmazza:

ÁLTALÁNOS

általános ügyintézési határidő 21 nap Ket. 33.§ (1)

SPECIÁLIS

szakhatósági eljárások 15/30 nap 71/2015. (III. 30.) Korm. rend. 38. § (1) bekezdés
természetvédelmi engedélyezési eljárások 3 hónap 1996. évi LIII. törvény 76. § (1) bekezdés
előzetes vizsgálati eljárás 45 nap/2 hónap 1995. évi LIII. törvény 67.§ (2)
környezeti hatásvizsgálat – önálló eljárás (környezetvédelmi engedély) 3 hónap 1995. évi LIII. törvény 91.§
kármentesítéssel kapcsolatos eljárások 2/3 hónap 219/2004. (VII. 21.) Korm. rend. 19.§; 25.§; 28.§; 30.§

A közigazgatási hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díj, vagy illetékkötelesek. Megfizetésükre eljárásonként kerül sor. Általános szabály, hogy a jogorvoslati eljárás díja az alapeljárás díjtételének 50%-a.

Az egyes eljárások igazgatási szolgáltatási díjainak mértékéről a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 14/2015. (III. 31.) FM rendelet  rendelkezik

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény mellékletének XIII. pontja határozza meg az egyes környezet- és természetvédelmi hatósági eljárások során lerovandó illetékek mértékét.

A Hatósági Főosztály elsőfokú hatóságként jár el a jogszabály által a hatáskörébe utalt környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyezési eljárásokban.

Hatósági Főosztály oldalhoz kapcsolódó aloldalak: