Természetvédelmi engedélyezési eljárások bemutatása

A természetvédelmi engedélyezési eljárások általános szabályait főszabályként a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban Tvt.) és a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: 348/2006. Korm. rendelet) határozza meg.

A Tvt. 76. § (1) bekezdése szerint az eljárási határidő a természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárásokban három hónap.

A természetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatalok, valamint az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség hatáskörét a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet (továbbiakban: 71/2015. Korm. rendelet) állapítja meg.

A 71/2015. Korm. rendelet szerint:

13. §

(1) A Kormány természetvédelmi hatóságként

b) az OKTF-et jelöli ki.

(2) Természetvédelmi hatóságként – ha kormányrendelet másként nem rendelkezik – a kormányhivatal jár el.

(3) Kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában

a) az elsőfokon eljáró természetvédelmi hatóság a kormányhivatal,

b) a másodfokon eljáró természetvédelmi hatóság az OKTF.

15. §

 (1) Az OKTF jár el elsőfokú országos illetékességgel rendelkező természetvédelmi hatóságként, ha a természetvédelmi hatósági engedély megszerzése iránti kérelem az ország egész területére vagy több kormányhivatal illetékességi területére irányul.

(2) Az OKTF jár el a Tvt. 13. § (2) és (4) bekezdésében, valamint 42. § (4) bekezdésében foglalt elsőfokú természetvédelmi hatóságként országos illetékességgel.

(3) Fokozottan védett növényfaj esetén az OKTF jár el elsőfokú természetvédelmi hatóságként a Tvt. 42. § (3) bekezdés c) és e)-h) pontjábanmeghatározott esetben országos illetékességgel.

(4) Fokozottan védett állatfaj esetén – ha a védett állatfajokra vonatkozó részletes szabályokat megállapító kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – az OKTF jár el a Tvt. 43. § (2) bekezdés a)-k) és m) pontjában foglalt elsőfokú természetvédelmi hatóságként, valamint a Tvt. 78. § (4) bekezdésében foglaltak esetén országos illetékességgel.

 

 A Tvt. 13. § (2) és (4) bekezdése, valamint 42. § (4) bekezdése alapján:

13. § (2) A vadászható állatfajnak nem nyilvánított, nem őshonos vadon élő állatfaj betelepítéséhez, továbbá vadon élő állatfaj visszatelepítéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

(4) A (2) bekezdésben foglalt kivétellel a nem őshonos élő szervezetek betelepítéséhez vagy élő szervezet visszatelepítéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

42. § (4) Védett növényfajokból álló gén- és szaporítóanyag bank létrehozásához, védett növényfaj gén- és szaporítóanyag bankban történő elhelyezéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

A Tvt. 48. § (1) Barlang védettsége kiterjed bejáratára, teljes járatrendszerére, a befoglaló kőzetére, képződményeire, formakincsére, bármilyen halmazállapotú kitöltésére, természetes élővilágára, továbbá a mesterségesen létrehozott, bejárati vagy barlangrészeket összekötő szakaszára. 

A Tvt. 51. §  (1) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges 

a) barlang, barlangszakasz hasznosításához, illetve a hasznosítási mód megváltoztatásához;

b) barlang, barlangszakasz kiépítéséhez;

c) barlangi képződmények kimentéséhez, hasznosításához, értékesítéséhez, külföldre juttatásához.

(3) A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a barlangban végzett, az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó tevékenységhez, továbbá a barlang állagára, állapotára, természetes élővilágára kiható valamennyi tevékenység megkezdéséhez, így különösen:

a) barlangban, barlangszakaszban végzendő kutatáshoz, kísérlethez, gyűjtéshez, kivéve, ha a kutatást az igazgatóság végzi;

b) barlangi búvármerüléshez;

c) az (1) bekezdés b) pontja kivételével műszaki beavatkozáshoz, így különösen bejárat vagy barlangszakasz lezárásához, műtárgy elhelyezéséhez, azok felújításához, helyreállításához;

d) filmforgatáshoz;

e) a védőövezetet megállapító miniszteri rendeletben [48. § (5) bekezdés] meghatározott tevékenységekhez.

A Tvt. 42. § (3) bekezdése alapján a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett növényfaj:

a) egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtéséhez;

b) egyedének birtokban tartásához, adásvételéhez, cseréjéhez, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítéséhez;

c) egyedének külföldre viteléhez, az országba behozatalához, az országon való átszállításához;

d) egyedének preparálásához;

e) egyedének betelepítéséhez, visszatelepítéséhez, termesztésbe vonásához;

f) egyedével vagy egyedén végzett nemesítési kísérlethez;

g) egyedének biotechnológiai célra történő felhasználásához;

h) természetes állományai közötti mesterséges géncseréjéhez.

A Tvt. 43. § (2) bekezdése alapján a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj

a) állományának szabályozásához;

b) egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához;

c) egyedeinek szaporításához;

d) egyedének kikészítéséhez, preparálásához, a preparátumok birtokban tartásához;

e) egyedének élőállat gyűjteményben történő tartásához;

f) hazai állatfaj-állományának külföldi állományból származó egyeddel történő kiegészítéséhez;

g) állományai közötti mesterséges géncseréhez;

h) egyedének cseréjéhez, adásvételéhez;

i) egyedének külföldre viteléhez, onnan történő behozatalához, az országon való átszállításához;

j) egyede visszatelepítéséhez, betelepítéséhez;

k) kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához;

m) egyedének háziasításához.

A 348/2006. Korm. rendelet szerint:

§ (2) A védelemben részesülő állatfajok egyedének tartását, hasznosítását, bemutatását

b) egyéb fokozottan védett állatfaj esetében a Főfelügyelőség engedélyezi.

(3) Amennyiben a védett állatfaj egyedének hasznosítására, bemutatására vonatkozó tevékenység több hatóság illetékességi területéhez tartozik, az engedélyező hatóság a Főfelügyelőség.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 1. és 2. számú melléklete határozza meg a védett és fokozottan védett növény- és állatfajok, 7. és 8. számú melléklete az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős egyéb növény- és állatfajok körét, 9. számú melléklete a védett gombák és zuzmók körét.

A Tvt. 43. § (2) bekezdése magában foglalja a védelemben részesülő állatfajok tartásával, bemutatásával, hasznosításával összefüggő természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységek körét.

 A 348/2006. Korm. rendelet részletesen rendelkezik a védelemben részesülő állatfajok tartásával, bemutatásával, hasznosításával kapcsolatos eljárásokról.

A 348/2006. Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése szerint a védelemben részesülő állatfajokkal kapcsolatos tartási, hasznosítási, bemutatási engedély iránti kérelmet a 4. számú mellékletben meghatározott adattartalommal kell benyújtani a (2) bekezdésben meghatározott természetvédelmi hatósághoz.

Védelemben részesülő állatfajokkal kapcsolatos kutatási engedély kérelem esetén a 348/2006. Korm. rendelet 10. § – a alapján a kérelemhez kutatási tervet kell csatolni, amely tartalmazza a kutatás irányítójának, valamint a tevékenységben részt vevő személyeknek a 4. számú melléklet 1-6. pontjában meghatározott adatait, a kutatás során gyűjtött adatok felhasználásához való hozzájáruló nyilatkozatait, a kutatott állatfajok felsorolását, a kutatás helyét, időpontját, időtartamát, célját és módszerét. A kutatást végző közhasznú szervezetnek, illetve költségvetési szervnek a kutatás irányítását végző személyt ki kell jelölnie. Amennyiben a kutatást természetes személy végzi, maga minősül a kutatás irányítójának.

Védett, fokozottan védett állatfaj preparáltatására vonatkozó engedély kiadására irányuló eljárásban a Tvt. 44. § (2) bekezdésére és a 71/2015. Korm. rendelet 37. §-ára tekintettel a kérelemhez csatolni kell az illetékes Nemzeti Park Igazgatóság nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a preparáltatásra szánt egyedet a Kérelmező rendelkezésére bocsátja –e.

A 71/2015. Korm. rendelet 39. §-a alapján, ha a döntéshez vagy a tényállás tisztázásához olyan adat, illetve tény ismerete szükséges, amellyel állami alaptevékenysége köréhez kapcsolódóan a kormányhivatal illetékességi területén működő NPI rendelkezik, a kormányhivatal belföldi jogsegély keretében megkeresi az említett állami szervet.

A 71/2015. Korm. rendelet 39. §-ára tekintettel az engedélyező hatóság azt az NPI-t is megkeresi, melynek illetékességi területét az engedélyeztetni kívánt tevékenység (pl. túrák) érinti.

A Tvt. 42. § (3) – (6) bekezdése határozza meg a védelemben részesülő növényfajokkal kapcsolatos, a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységek körét.

A Tvt. 38. § (1) bekezdése határozza meg a védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött eljárásokat.

A Tvt. 4. §-a szerint:

e) védett természeti érték (természetvédelmi érték): e törvény vagy más jogszabály által védetté, fokozottan védetté nyilvánított – kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő – élő szervezet egyede, fejlődési alakja, szakasza, annak származéka, illetőleg az élő szervezetek életközösségei, továbbá barlang, ásvány, ásványtársulás, ősmaradvány;

g) védett természeti terület: e törvény vagy más jogszabály által védetté vagy fokozottan védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) földterület;

h) Natura 2000 terület (európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű terület): külön jogszabályban meghatározott különleges madárvédelmi terület, különleges természetmegőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek kijelölt terület, illetve az Európai Unió által jóváhagyott különleges természetmegőrzési, valamint kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület;

p) egyed (példány): élő szervezet, annak valamennyi fejlődési szakasza, alakja, állapota és származéka, valamint az elpusztult élőlény, illetve az a termék vagy készítmény, amelyről csomagolása vagy egyéb irat, adat, illetve körülmény alapján megállapítható, hogy a felsoroltak valamelyikéből készült, illetve ezek valamelyikéből származó összetevőt tartalmaz.

A természetvédelmi engedélyezési eljárás megindításakor a Kérelmezőnek a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 14/2015. (III. 30.) FM rendelet (továbbiakban: 14/2015. FM rendelet) alapján – az FM rendeletben meghatározott esetekben – igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

A 14/2015. FM rendelet alapján:

§ (1) Igazgatási szolgáltatási díjat (a továbbiakban: díj) kell fizetni az 1-4. mellékletben meghatározott eljárásokért.

§ (1) A díjat az első fokon eljáró környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett, a 7. mellékletben meghatározott előirányzat-felhasználási számlájára kell átutalási megbízással teljesíteni, vagy készpénz-átutalási megbízással (csekk) postai úton befizetni az 1-4. és 6. mellékletben foglalt eljárások esetében.

§ (6) A díj megfizetését igazoló befizetési bizonylatot vagy annak másolatát a kérelem, illetve a jogorvoslati kérelem előterjesztéséhez mellékelni kell.

Az igazgatási szolgáltatási díj mértékét az FM rendelet 1. számú mellékletének „I. Egyes igazgatási szolgáltatási díjköteles környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági eljárások díjának mértéke” című fejezete határozza meg.

22.   Gyep és nádas művelési ág megváltoztatásának engedélyezése természeti területen
[a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.21. § (1) bekezdés, az érzékeny természeti területekre vonatkozó szabályokról szóló
2/2002. (I. 23.) KöM-FVM együttes rendelet 7. §, a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról szóló 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdés]
10 000
23.   Védett, fokozottan védett természeti területen hatósági engedélyhez kötött, jogszabályban meghatározott tevékenységekkel kapcsolatos eljárások: a Tvt. 38. § (1) bekezdésének  
  1. a) pontja (kutatás, gyűjtés, kísérlet végzése) 20 000
  2. b) pontja  
  2.1. a gyep feltörése 50 000/megkezdett hektár
  2.2. a gyep felújítása, felülvetése, öntözése, legeltetése, kaszálása 5 500
  3. c) pontja  
  3.1. a terület helyreállítása 5 500
  3.2. a terület jellegének, használatának megváltoztatása 50 000/megkezdett ha
  4. d) pontja (termőföldnek nem minősülő földterület rendeltetésének, termőföld művelési ágának a megváltoztatása) 10 000
  5. e) pontja (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá nem tartozó fa, fás legelőn lévő fa, facsoport, fasor kivágása, telepítése) 10 000
  6. f) pontja (nád és más vízinövényzet égetése, irtása, aratása, gyep- és parlagterület, tarló és szalma égetése, valamint – a kijelölt és kiépített tűzrakóhely kivételével – erdőterületen tűz gyújtása) 15 000
  7. g) pontja (növényvédő szerek, bioregulátorok és egyéb irtószerek, valamint a talaj termékenységét befolyásoló vegyi anyagok felhasználása) 40 000
  8. h) pontja (horgászat) 5 500
  9. i) pontja  
  9.1. versenyrendszerben szervezett, nem kizárólag kijelölt turistaútvonalakat érintő verseny rendezése 500 fő felett 80 000
  9.2. 500 fő felett kizárólag külterületen zajló tömegsportesemények rendezése 80 000
  9.3. kerékpár használatával megvalósuló sporttevékenység folytatása 36 000
  9.4. 20 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral hajtott eszköz felhasználásával megvalósuló technikai jellegű sporttevékenység folytatása 300 000
  10. j) pontja (járművel történő közlekedés, az arra kijelölt utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó
– külön jogszabályokban erre feljogosított – személyek járművei kivételével)
42 000
24.   Fokozottan védett természeti területre történő belépés – kivéve a jelzett turistautakon, tanösvényeken, illetve a külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek a feladatuk ellátásához szükséges mértékben [Tvt. 40. § (1) bekezdés] 5500
25.   Védett, fokozottan védett növényfajokkal kapcsolatos, jogszabályban meghatározott tevékenységek engedélyezése eljárásonként: a Tvt. 42. § (3) bekezdésének  
  1. a) pontja (védett növényfaj egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtése) 10 000
  2. b) pontja  
  2.1. védett növényfaj egyedének, virágának birtokban tartása, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítése 5 500
  2.2. védett növényfaj egyedének adásvétele, cseréje 10 000
  3. c) pontja (védett növényfaj egyedének külföldre vitele, az országba behozatala, az országon való átszállítása) 10 000
  4. d) pontja (védett növényfaj egyedének preparálása) 5 500
  5. e) pontja  
  5.1. védett növényfaj egyedének betelepítése, visszatelepítése 5 500
  5.2. védett növényfaj egyedének termesztésbe vonása 20 000
  6. f) pontja (védett növényfaj egyedével vagy egyedén végzett nemesítési kísérlet) 50 000
  7. g) pontja (védett növényfaj egyedének biotechnológiai célra történő felhasználása) 500 000
  8. h) pontja (védett növényfaj természetes állományai közötti mesterséges géncsere) 50 000
26. 1. Védett növényfajokból álló gén- és szaporítóanyag bank létrehozása [Tvt. 42. § (4) bekezdés] 20 000
  2. Védett növényfaj gén- és szaporítóanyag bankban történő elhelyezése [Tvt. 42. § (4) bekezdés] 5 500
27.   Védett fasorban lévő, valamint egyes védett fák és cserjék természetes állapotának megváltoztatása, kivágása [Tvt. 42. § (5) bekezdés] 10 000
28.   Fokozottan védett növényfaj egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének eltávolításához, elpusztításához, megszerzéséhez szükséges engedély [Tvt. 42. § (6) bekezdés] 32 000
29.   Védett, fokozottan védett állatfajokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó engedély [Tvt. 43. § (2) bekezdés]  
  1. a) pont (védett állatfaj állományának szabályozása) 20 000
  2. b) pont  
  2.1. védett állatfaj egyedeinek gyűjtése, befogása, elejtése 20 000
  2.2. védett állatfaj egyedeinek birtokban tartása, idomítása 10 600
  3. c) pont (védett állatfaj egyedeinek szaporítása)  
  3.1. nagyragadozók, fókák, patások 35 000
  3.2. egyéb állatfajok 10 600
  4. d) pont (védett állatfaj egyedének kikészítése, preparálása, a preparátumok birtokban tartása)  
  4.1. 1-10 egyed esetén 10 600
  4.2. 10 egyed felett 40 000
  5. e) pont (védett állatfaj egyedének élőállat gyűjteményben történő tartása) 5 500
  6. f) pont (védett állatfaj hazai állatfaj-állományának külföldi állományból származó egyeddel történő kiegészítése) 50 000
  7. h) pont (védett állatfaj egyedének cseréje, adásvétele)  
  7.1. 1-10 egyed 10 600
  7.2. 10 egyed felett 40 000
  8. i) pont (védett állatfaj egyedének külföldre vitele, onnan történő behozatala, az országon való átszállítása) 30 000
  9. k) pont (védett állatfaj kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazása) 5 500
  10. l) pont (védett állatfaj egyede fészkének áttelepítése) 5 500
  11. m) pont (védett állatfaj egyedének háziasítása) 26 500/egyed
30.   Állatgyűjtemények, állatkertek, ideértve az egyéb, de védett, vadon élő állatok tartására, idomítására szolgáló létesítmények, tevékenységek kialakítására, fenntartására, a tevékenység folytatására vonatkozó engedély [Tvt. 44. § (1) bekezdés] 106 000
31.   Védett és rendszeresen hasznosított állatfaj fenntartható hasznosítására vonatkozó engedélyezési eljárás [Tvt. 44. § (4) bekezdés]  
  1. éti csiga esetében [az éti csiga gyűjtéséről és hasznosításáról szóló 19/2006. (III. 31.) KvVM rendelet] 2 forint/kilogramm
  2. tokfajok esetében [a védett tokfajok hasznosításáról szóló 24/2008. (X. 8.) KvVM rendelet] 20 000
32.   Barlangokkal kapcsolatos tevékenységek engedélyezése [Tvt. 51. § (1) és (3) bekezdés]  
  1. barlang, barlangszakasz hasznosítása, a hasznosítási mód megváltoztatása 60 000
  2. barlang, barlangszakasz kiépítése 10 000
  3. barlangi képződmények hasznosítása, értékesítése, külföldre juttatása 60 000
  4. kutatás, kísérlet, gyűjtés barlangban, barlangszakaszban 5 500
  5. barlangi búvármerülés  
  5.1. kutatási célból 5 500
  5.2. egyéb célból 50 000
  6. barlang, barlangszakasz kiépítésén kívüli műszaki beavatkozás 10 000
  7. filmforgatás engedélyezése 30 000
33.   A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménnyel (CITES) kapcsolatos engedélyek (bizonylatok) kiállítása:  
  1. A Közösség területére történő behozatalhoz, illetve a Közösségből történő kivitelhez és újrakivitelhez szükséges engedély kiállítása szállítmányonként (a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló, 1996. december 9-i 338/97/EK tanácsi rendelet 4. és 5. cikk)  
  1.1. egy taxonra 10 600
  1.2. további taxonok esetén taxononként 1 000
  2. Tanács 338/97/EK rendeletének 10. cikkében meghatározott bizonyítvány kiállítása 2 000/példány
  3. Származási igazolás kiállítása [a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó nemzetközi és európai közösségi jogi aktusok végrehajtásának egyes szabályairól szóló 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 6. §
(1)-(2) bekezdés]
2 000/példány
  4. Tenyésztői bizonylat kiállítása szaporulat bejelentése esetén [292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdés] 5 500/faj/bejelentés
  5. Eredetigazolás kiállítása [292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 6. § (4) bekezdés] 2 000/példány
34.   Védett természeti területnek nem minősülő Natura 2000 területen végzett tevékenységek [az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdés]  
  1. a) pont (a gyep feltörése, felülvetése, faültetvénnyé alakítása) 10 000/megkezdett ha
  2. b) pont (a terület helyreállítása) 5 500
  3. c) pont (az erdőkről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény, valamint a fás szárú energetikai ültetvényekről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó fa, facsoport, fás legelőn lévő fa telepítése, kivágása, kivéve a csatorna medrében, az üzemi vízszintnél a nedvesített keresztszelvényben lévő fa, facsoport mederfenntartási céllal történő kivágását) 25 000
  4. d) pont: versenyrendszerben szervezett verseny 500 fő felett 80 000
  5. kerékpár használatával megvalósuló sporttevékenység engedélyezése 64 500
  6. 20 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral hajtott eszköz felhasználásával megvalósuló sporttevékenység 300 000
22.   Gyep és nádas művelési ág megváltoztatásának engedélyezése természeti területen
[a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.21. § (1) bekezdés, az érzékeny természeti területekre vonatkozó szabályokról szóló
2/2002. (I. 23.) KöM-FVM együttes rendelet 7. §, a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról szóló 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdés]
10 000
23.   Védett, fokozottan védett természeti területen hatósági engedélyhez kötött, jogszabályban meghatározott tevékenységekkel kapcsolatos eljárások: a Tvt. 38. § (1) bekezdésének  
  1. a) pontja (kutatás, gyűjtés, kísérlet végzése) 20 000
  2. b) pontja  
  2.1. a gyep feltörése 50 000/megkezdett hektár
  2.2. a gyep felújítása, felülvetése, öntözése, legeltetése, kaszálása 5 500
  3. c) pontja  
  3.1. a terület helyreállítása 5 500
  3.2. a terület jellegének, használatának megváltoztatása 50 000/megkezdett ha
  4. d) pontja (termőföldnek nem minősülő földterület rendeltetésének, termőföld művelési ágának a megváltoztatása) 10 000
  5. e) pontja (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá nem tartozó fa, fás legelőn lévő fa, facsoport, fasor kivágása, telepítése) 10 000
  6. f) pontja (nád és más vízinövényzet égetése, irtása, aratása, gyep- és parlagterület, tarló és szalma égetése, valamint – a kijelölt és kiépített tűzrakóhely kivételével – erdőterületen tűz gyújtása) 15 000
  7. g) pontja (növényvédő szerek, bioregulátorok és egyéb irtószerek, valamint a talaj termékenységét befolyásoló vegyi anyagok felhasználása) 40 000
  8. h) pontja (horgászat) 5 500
  9. i) pontja  
  9.1. versenyrendszerben szervezett, nem kizárólag kijelölt turistaútvonalakat érintő verseny rendezése 500 fő felett 80 000
  9.2. 500 fő felett kizárólag külterületen zajló tömegsportesemények rendezése 80 000
  9.3. kerékpár használatával megvalósuló sporttevékenység folytatása 36 000
  9.4. 20 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral hajtott eszköz felhasználásával megvalósuló technikai jellegű sporttevékenység folytatása 300 000
  10. j) pontja (járművel történő közlekedés, az arra kijelölt utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó
– külön jogszabályokban erre feljogosított – személyek járművei kivételével)
42 000
24.   Fokozottan védett természeti területre történő belépés – kivéve a jelzett turistautakon, tanösvényeken, illetve a külön jogszabályok alapján erre feljogosított személyek a feladatuk ellátásához szükséges mértékben [Tvt. 40. § (1) bekezdés] 5500
25.   Védett, fokozottan védett növényfajokkal kapcsolatos, jogszabályban meghatározott tevékenységek engedélyezése eljárásonként: a Tvt. 42. § (3) bekezdésének  
  1. a) pontja (védett növényfaj egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyűjtése) 10 000
  2. b) pontja  
  2.1. védett növényfaj egyedének, virágának birtokban tartása, kertekbe, botanikus kertekbe történő telepítése 5 500
  2.2. védett növényfaj egyedének adásvétele, cseréje 10 000
  3. c) pontja (védett növényfaj egyedének külföldre vitele, az országba behozatala, az országon való átszállítása) 10 000
  4. d) pontja (védett növényfaj egyedének preparálása) 5 500
  5. e) pontja  
  5.1. védett növényfaj egyedének betelepítése, visszatelepítése 5 500
  5.2. védett növényfaj egyedének termesztésbe vonása 20 000
  6. f) pontja (védett növényfaj egyedével vagy egyedén végzett nemesítési kísérlet) 50 000
  7. g) pontja (védett növényfaj egyedének biotechnológiai célra történő felhasználása) 500 000
  8. h) pontja (védett növényfaj természetes állományai közötti mesterséges géncsere) 50 000
26. 1. Védett növényfajokból álló gén- és szaporítóanyag bank létrehozása [Tvt. 42. § (4) bekezdés] 20 000
  2. Védett növényfaj gén- és szaporítóanyag bankban történő elhelyezése [Tvt. 42. § (4) bekezdés] 5 500
27.   Védett fasorban lévő, valamint egyes védett fák és cserjék természetes állapotának megváltoztatása, kivágása [Tvt. 42. § (5) bekezdés] 10 000
28.   Fokozottan védett növényfaj egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének eltávolításához, elpusztításához, megszerzéséhez szükséges engedély [Tvt. 42. § (6) bekezdés] 32 000
29.   Védett, fokozottan védett állatfajokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó engedély [Tvt. 43. § (2) bekezdés]  
  1. a) pont (védett állatfaj állományának szabályozása) 20 000
  2. b) pont  
  2.1. védett állatfaj egyedeinek gyűjtése, befogása, elejtése 20 000
  2.2. védett állatfaj egyedeinek birtokban tartása, idomítása 10 600
  3. c) pont (védett állatfaj egyedeinek szaporítása)  
  3.1. nagyragadozók, fókák, patások 35 000
  3.2. egyéb állatfajok 10 600
  4. d) pont (védett állatfaj egyedének kikészítése, preparálása, a preparátumok birtokban tartása)  
  4.1. 1-10 egyed esetén 10 600
  4.2. 10 egyed felett 40 000
  5. e) pont (védett állatfaj egyedének élőállat gyűjteményben történő tartása) 5 500
  6. f) pont (védett állatfaj hazai állatfaj-állományának külföldi állományból származó egyeddel történő kiegészítése) 50 000
  7. h) pont (védett állatfaj egyedének cseréje, adásvétele)  
  7.1. 1-10 egyed 10 600
  7.2. 10 egyed felett 40 000
  8. i) pont (védett állatfaj egyedének külföldre vitele, onnan történő behozatala, az országon való átszállítása) 30 000
  9. k) pont (védett állatfaj kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazása) 5 500
  10. l) pont (védett állatfaj egyede fészkének áttelepítése) 5 500
  11. m) pont (védett állatfaj egyedének háziasítása) 26 500/egyed
30.   Állatgyűjtemények, állatkertek, ideértve az egyéb, de védett, vadon élő állatok tartására, idomítására szolgáló létesítmények, tevékenységek kialakítására, fenntartására, a tevékenység folytatására vonatkozó engedély [Tvt. 44. § (1) bekezdés] 106 000
31.   Védett és rendszeresen hasznosított állatfaj fenntartható hasznosítására vonatkozó engedélyezési eljárás [Tvt. 44. § (4) bekezdés]  
  1. éti csiga esetében [az éti csiga gyűjtéséről és hasznosításáról szóló 19/2006. (III. 31.) KvVM rendelet] 2 forint/kilogramm
  2. tokfajok esetében [a védett tokfajok hasznosításáról szóló 24/2008. (X. 8.) KvVM rendelet] 20 000
32.   Barlangokkal kapcsolatos tevékenységek engedélyezése [Tvt. 51. § (1) és (3) bekezdés]  
  1. barlang, barlangszakasz hasznosítása, a hasznosítási mód megváltoztatása 60 000
  2. barlang, barlangszakasz kiépítése 10 000
  3. barlangi képződmények hasznosítása, értékesítése, külföldre juttatása 60 000
  4. kutatás, kísérlet, gyűjtés barlangban, barlangszakaszban 5 500
  5. barlangi búvármerülés  
  5.1. kutatási célból 5 500
  5.2. egyéb célból 50 000
  6. barlang, barlangszakasz kiépítésén kívüli műszaki beavatkozás 10 000
  7. filmforgatás engedélyezése 30 000
33.   A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménnyel (CITES) kapcsolatos engedélyek (bizonylatok) kiállítása:  
  1. A Közösség területére történő behozatalhoz, illetve a Közösségből történő kivitelhez és újrakivitelhez szükséges engedély kiállítása szállítmányonként (a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló, 1996. december 9-i 338/97/EK tanácsi rendelet 4. és 5. cikk)  
  1.1. egy taxonra 10 600
  1.2. további taxonok esetén taxononként 1 000
  2. Tanács 338/97/EK rendeletének 10. cikkében meghatározott bizonyítvány kiállítása 2 000/példány
  3. Származási igazolás kiállítása [a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó nemzetközi és európai közösségi jogi aktusok végrehajtásának egyes szabályairól szóló 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 6. §
(1)-(2) bekezdés]
2 000/példány
  4. Tenyésztői bizonylat kiállítása szaporulat bejelentése esetén [292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdés] 5 500/faj/bejelentés
  5. Eredetigazolás kiállítása [292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet 6. § (4) bekezdés] 2 000/példány
34.   Védett természeti területnek nem minősülő Natura 2000 területen végzett tevékenységek [az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet 9. § (2) bekezdés]  
  1. a) pont (a gyep feltörése, felülvetése, faültetvénnyé alakítása) 10 000/megkezdett ha
  2. b) pont (a terület helyreállítása) 5 500
  3. c) pont (az erdőkről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény, valamint a fás szárú energetikai ültetvényekről szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó fa, facsoport, fás legelőn lévő fa telepítése, kivágása, kivéve a csatorna medrében, az üzemi vízszintnél a nedvesített keresztszelvényben lévő fa, facsoport mederfenntartási céllal történő kivágását) 25 000
  4. d) pont: versenyrendszerben szervezett verseny 500 fő felett 80 000
  5. kerékpár használatával megvalósuló sporttevékenység engedélyezése 64 500
  6. 20 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral hajtott eszköz felhasználásával megvalósuló sporttevékenység 300 000  

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény Egyes környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi hatósági eljárási illetékek című XIII. fejezetének 1. pontja szerint: ha jogszabály a kérelemre induló környezet- és természetvédelmi, valamint vízügyi közigazgatási hatósági eljárásokra igazgatási szolgáltatási díjat nem állapít meg, az alapeljárás illetéke 5000 forint.