Nemzetközi hulladék szállítási engedélyek (Import, Export, Tranzit)

Nemzetközi hulladékszállítási engedélyek (Import, Export, Tranzit)

Amennyiben a hulladékszállításról szóló 1013/2006/EK (2006. június 14.) Európai Parlament és Tanács rendelet (a továbbiakban: EK Rendelet) 3. cikke alapján a szállítani kívánt hulladék transzportja előzetes írásos bejelentéshez és hozzájáruláshoz kötött, a hulladék behozatalát (import), kivitelét (export) és az országon történő átszállítását (tranzit) előzetesen engedélyeztetni szükséges.

A nemzetközi szállításra vonatkozó engedélyek érvényességi időtartama nem lehet több egy évnél, kivéve azon többszöri szállítások esetében, amelyek az EK Rendelet 14. cikkével összhangban előzetesen jóváhagyott hasznosítólétesítményekbe irányulnak (lásd EK Rendelet 14. cikk), ekkor a szállítások tervezett ideje legfeljebb három év lehet.

  1. Import

Hulladék Magyarországra történő behozatala esetén a bejelentőnek (exportáló) előzetesen írásban történő bejelentést kell tennie a küldő ország illetékes hatósága részére. A bejelentést az EK Rendeletben található IA. és IB. mellékletben szereplő dokumentummal kell megtenni. A bejelentéshez kérelmezőnek meg kell adni az EK Rendelet II. melléklet 1. és 2. részében felsorolt információkat és csatolnia a mellékletben felsorolt dokumentumokat. Ezen felül az illetékes hatóság kérheti a II. melléklet 3. részében felsorolt kiegészítő információkat és dokumentumokat is.

Az előírásoknak megfelelően megtett bejelentés esetén

A bejelentést célszerű annyi példányban összeállítani, amennyi érintett hatóság közreműködése szükséges a szállítás engedélyezéséhez.

Ha a bejelentést nem az előírásoknak megfelelően tették meg, a küldő ország illetékes hatósága további információt és dokumentációt kér a bejelentőtől. Ilyen esetekben a küldő ország illetékes hatóságának a kért információ és/vagy dokumentáció kézhezvételét követően továbbítja a bejelentést a célország (Magyarország), valamint tranzitország(ok) illetékes hatósága részére.

Amennyiben a célország (Magyarország) és a tranzitország(ok) illetékes hatósága(i) úgy ítélik meg, hogy a bejelentést megfelelő módon töltötték ki, továbbá az engedélykérelmi dokumentáció érdemi elbírálásra alkalmas, visszaigazolást küld(enek) a bejelentőnek és másolatot az érintett illetékes hatóságoknak. Ha bármely érintett illetékes hatóság úgy ítéli meg, hogy további kiegészítő információra és dokumentációra van szükség, a bejelentőt felszólítják az ilyen információ és dokumentáció szolgáltatására, és a kérésről értesítik az érintett illetékes hatóságokat.

A célország (Magyarország), a küldő ország és a tranzitország illetékes hatóságának 30 nap áll a rendelkezésére, hogy a bejelentett szállítás tekintetében megfelelő indokolással ellátott, írásbeli határozatot hozzon a szállítás feltétel nélküli-, vagy feltétellel történő engedélyezéséről, illetve amennyiben az indokolt, kifogással élhet a hulladékszállítmány vonatkozásában.

A célország (Magyarország), a küldő ország és adott esetben a tranzitország illetékes hatósága
30 napos határidőn belül írásban továbbítja a határozatát és annak indokolását a bejelentőnek, és azok másolatait a többi érintett illetékes hatóságnak. Továbbá a célország (Magyarország), a küldő ország és adott esetben a tranzitország illetékes hatósága a bejelentőlap vagy annak másolatainak lebélyegzésével, aláírásával és keltezésével adja meg az írásbeli hozzájárulását.

A tervezett szállítás csak az EK Rendelet 16. cikk a) és b) pontjában foglalt követelmények teljesítése után kezdhető meg és folytatható le, és csak valamennyi illetékes hatóság írásos vagy hallgatólagos (Hallgatólagos hozzájárulást lehet feltételezni az illetékes tranzithatóság részéről, ha az említett 30 napos határidőn belül nem nyújt be kifogást.) hozzájárulásának érvényességi határidején belül.
A szállítmányt minden esetben a kísérő dokumentumnak, a bejelentőlap másolatának és az illetékes hatóságok írásos hozzájárulásai másolatának kell kísérnie.

  1. Export

Hulladék Magyarországról történő kivitele esetén a bejelentőnek (exportáló) az előzetesen írásban történő bejelentést a Főfelügyelőségnél kell megtennie. Az engedélyezési eljárás ez esetben is az import menüpontban (link az import menüpontra) leírtak szerint történik, viszont ebben az esetben a Főfelügyelőség a küldő ország (Magyarország) illetékes hatósága lesz.

A bejelentés benyújtása előtt a Főfelügyelőség javasolja előzetesen notifikációs szám igénylését.
A notifikációs szám igényeket írásban kell benyújtani a Főfelügyelőségre az előzőekben meghatározott kapcsolattartási lehetőségek igénybevételével (elektronikus úton, postai úton, vagy fax igénybevételével). A hatékony ügyintézés érdekében a notifikációs szám igénylésre vonatkozó kérelemben célszerű szerepeltetni a bejelentő gazdasági társaságot, továbbá azt, hogy melyik országba, milyen hulladékazonosító kóddal rendelkező hulladékot kívánnak szállítani.

A Főfelügyelőség által a bejelentő részére biztosított notifikációs szám felhasználásával állítható össze az engedélykérelmi dokumentáció (bejelentőlap, kísérődokumentum kitöltése, a biztosított notifikációs szám feltüntetésével köthető le a pénzügyi szolgáltatónál bankgarancia, illetve esetlegesen a notifikációs szám feltüntetésével köthető szerződés), valamint a notifikációs szám feltüntetésével teljesíthető előzetesen az igazgatási szolgáltatási díj.

  1. Tranzit

Hulladék Magyarországon történő átszállítása esetén a bejelentőnek (exportáló) előzetesen írásban történő bejelentést kell tennie a küldő ország illetékes hatósága részére. Az engedélyezési eljárás ez esetben is az import menüpontban leírtak szerint történik, viszont ebben az esetben a Főfelügyelőség a tranzitország (Magyarország) illetékes hatósága lesz.