Általános bemutatás, jogszabályi felhatalmazás

A hatóság a nemzeti és nemzetközi szintű jogszabályokban foglalt, az országhatárt átlépő hulladékszállítási tevékenységre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását előre meghatározott időpontokban és helyeken (az éves ellenőrzési terv alapján), valamint ad hoc jelleggel végzi az illegális hulladékszállítások megelőzése és minél szélesebb körű felderítése érdekében. A helyszíni ellenőrzések mellett a Főfelügyelőség dokumentum alapú ellenőrzéseket is folytat, azon dokumentumok alapján, amelyek a jogszabály(ok)ban előírt adatszolgáltatás alapján kerülnek beküldésre.

E hatósági ellenőrzések során a Nemzetköz Hulladékszállítási Főosztály a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 87-94. §-ainak alkalmazásával látja el e feladatát.

Az  országhatárt átlépő hulladékszállításról szóló 180/2007. (VII. 3.) Korm. rendelet 4. § (6) alapján Főfelügyelőségnek – a NAV Központi Hivatalának bevonásával – az illegális szállítások megelőzésének és felderítésének megkönnyítése érdekében rendszeresen együtt kell működnie a szomszédos országok illetékes hatóságaival, közös ellenőrzések szervezésével is.

A nemzetközi hulladékszállítás ellenőrzésének célja, hogy megelőzze és megakadályozza a Magyarországra érkező, Magyarországról induló és Magyarországon áthaladó illegális hulladékszállítmányokat, továbbá az ország egész területét lefedő, széleskörű ellenőrzést alakítson ki, valamint nyomon kövesse az engedélyezett hulladékszállítmányokat.

Az ellenőrzések kiterjednek a hulladékok közúti-. vasúti-  és vízi- úton történő szállítására, valamint a telephelyeken történő ellenőrzésekre is.

A hulladék behozatalának, kivitelének és átszállításának ellenőrzését a Főfelügyelőség a 180/2007. (VII. 3.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdése alapján végzi.

Zöldkommandó Ügyelet keretén belül a Főfelügyelőség 24 órás állandó készenlétet biztosít, amelynek célja, az illegális hulladékszállítmányok azonnali felderítése, továbbá mielőbbi intézkedés azok visszaszorítása érdekében.

Ügyelet elérhetősége:

Tel.:                       +36 30 465 0224

E-Mail:                 ugyelet@oktvf.gov.hu

                             zoldugyelet@gmail.com

(nap 24 órájában, de elsősorban munkaidőn kívüli kapcsolattartást biztosító telefonszám és postafiók)