top

 


A szerv nyilvántartásai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Titkárság   
2008. október 01. szerda, 11:17

 

I. A közfeladatot ellátó szerv által az alaptevékenysége ellátásához használt saját fenntartású adatbázisok:

1.) Környezetvédelmi Alapnyilvántartó Rendszer (KAR)
Jogszabály: a környezeti alapnyilvántartásról szóló 78/2007.(IV.24.) Korm. rendelet
Tartalma: A környezeti alapnyilvántartás a külön jogszabályok alapján létrehozott környezetvédelmi nyilvántartások által közösen használt egyedi környezetvédelmi azonosító, kód – és törzsjellegű, valamint a hozzájuk tartozó leíró adatokat tartalmazza.
A környezeti alapnyilvántartásba a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium jegyezhet be egyedi környezetvédelmi azonosító adatokat.
A közigazgatási eljárás során az eljárás alanyait KÜJ, az érintett környezetvédelmi objektumokat KTJ azonosítóval kell ellátni. Környezetvédelmi adatszolgáltatást kizárólag KÜJ, KTJ azonosító birtokában lehet teljesíteni.

2.) Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer (HIR)
Jogszabály: a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 164/2003.(X.18.) Korm. rendelet
Tartalma: A Hulladékgazdálkodási Információs rendszer a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által üzemeltetett számítógépes rendszer, amelynek célja: hogy hulladékgazdálkodási területen adatokat gyűjtsön és ennek alapján széles körű lekérdezési igényeket szolgáljon ki.
A rendszer elsődleges adattartalmát a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 164/2003.(X.18.) Korm. rendelet biztosítja. A rendelet alapján beküldött adatlapokat a területi környezetvédelmi szervek a HIR adatbázisba felveszik és a rendszer által biztosított szolgáltatásokkal ellenőrzik. A minisztérium saját számítógépes hálózatot üzemeltet, amelyhez a területi szervei is kapcsolódnak. A felügyelőségektől az adatlapokról felvitt adatok, így a hálózaton keresztül közvetlenül a központi HIR adatbázisba kerülnek. Az adatbázisba bevitt és az éves feldolgozási, ellenőrzési és zárási folyamaton átesett adatokhoz a minisztérium honlapjáról, interneten keresztül is hozzá lehet férni.

3.) Levegőtisztaság-védelmi Alapnyilvántartó Információs Rendszer (LAIR)
Jogszabály: a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001.(II.14.) Korm. rendelet.
Tartalma: A Levegőtisztaság-védelmi Információs Rendszer a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium számítógépes rendszere, amelynek célja a légszennyezőanyag terhelést okozó kibocsátások nyilvántartása. A rendszer egyaránt kiterjed a források alapadataira, technikai jellemzőire és a kibocsátott szennyezőanyagok mennyiségeire.
A nyilvántartás adattartalmát a levegő védelmével kapcsolatos adatszolgáltatások határozzák meg, amelyet a kibocsátóknak kell beküldeniük. Mindez a LAL levegőtisztaság-védelmi alapbejelentést és az LM levegőszennyezés mértéke éves jelentést foglalja magába.
Az adatszolgáltatásokat az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek fogadják és dolgozzák fel. Az adatok a minisztérium számítógépes hálózatán központi adatbázisba kerülnek. A minisztérium internetes honlapjáról kiindulva egyedi kibocsátási adatokat és különböző szempontok szerinti összesítéseket lehet lekérdezni.

4.) Felszín alatti víz és a földtani közeg környezetvédelmi nyilvántartási rendszere (FAVI)
Jogszabály: 219/2004.(VII.21.) Korm. rendelet, 18/2007.(V.10.) KvVm rendelet.
Tartalma: A FAVI az adminisztratív, azonosítási adatokon túlmenően a felszín alatti víz, a földtani közeg:
a./ veszélyeztetésével, terhelésével, szennyezésével, károsításával járó tevékenységet folytatókra és tevékenységükre
b./ veszélyeztetésére, terhelésére, szennyezésére, károsítására, továbbá kármentesítésére,
c./ állapotára
d./ állapotával kapcsolatos követelményekre,
e./ védelméhez kapcsolódó környezetvédelmi intézkedésekre
vonatkozó adatokat, információkat gyűjtő, nyilvántartó, feldolgozó és szolgáltató rendszer.
A FAVI adatai:
a./ a felügyelőség által működtetett, valamint az adatszolgáltatások révén részére megküldött monitoring adatokból,
b./ az e rendeletben szabályozott adatszolgáltatásokból,
c./ a hatósági intézkedésekből, valamint más jogszabályok előírásainak megfelelően a minisztérium és szervei tevékenysége során keletkező adatokból,
d./ más szervektől átvett adatokból származnak. (219/2004.(VII.21.) Korm. rendelet 34.§. (5)-(6) bek.)
A FAVI adatai nyilvánosak és közérdekűek vagy az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény alapján minősítettek. Az egyedi azonosítókkal nem rendelkező adatai statisztikai célra felhasználhatók a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992.évi LXIII. törvény 19.§. (3) bekezdésére is tekintettel. (219/2004.(VII.21.) Korm. rendelet 35.§. (7) bekezdés)
Az adatszolgáltatás részletes szabályai a 18/2007.(V.10.) KvVM rendeletben kerültek közzétételre.
A FAVI alrendszerei:
1./ az Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszere (FAVI-ENG)
2./ Kármentesítési információs alrendszer (FAVI – KÁRINFO)
3./ FAVI Környezethasználati monitoring alrendszer (FAVI-MIR)

5.) IPPC Létesítmény Nyilvántartó Rendszer (IPPC-LNYR): IPPC irányelv hatálya alá tartozó ügyfelek, telephelyek és létesítményeik KÜJ, illetve KTJ alapú nyilvántartása. Az egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó meglévő vagy új létesítmények adatait a felügyelőségek az adatbázisba rögzítik, amelyek országosan elérhetők a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és intézményei számára.

6.) Vízminőség-védelmi Alap – és Éves bejelentő Lapok adatrögzítő rendszere (VAL-VÉL)
Jogszabály: 220/2004.(VII.21.) Korm.rendelet, 27/2005.(XII.6) KvVM. rendelet
Tartalma: A felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004.(VII.21.) Korm. rendelet 30.§-a szerint az önellenőrzésre kötelezett kibocsátó köteles a szennyvíz kibocsátási jellemzőiről és a technológiai folyamatok üzemviteléről adatot szolgáltatni és a 27/2005.(XII.6.) KvVM. rendelet 4.számú melléklete szerinti adatlapokat kitölteni és évente összefoglaló jelentést készíteni. A vízminőség-védelmi alapbejelentést (VAL lapok) csak az abban szereplő jellemzők változása esetén kell ismételten beküldeni a vízminőség-védelmi éves bejelentéssel (VÉL lapok) együtt a tárgyévet követő március 31-ig.)

7.) Hulladéklerakó Információs Rendszer (LANDFILL)

8.) Hatósági Nyilvántartó Rendszer (HNYR)
Jogszabály: 7/2000.(V.18.) KöM. rendelet a környezetvédelmi hatósági nyilvántartás vezetésének szabályairól.
Tartalma: Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek valamint a területi hatósági feladatokat ellátó Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségeknek a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 66.§ (1) bekezdésében meghatározott hatósági határozataikról, illetőleg szakhatósági állásfoglalásaikról hatósági nyilvántartást kell vezetniük. A hatósági nyilvántartás vezetése a határozatok főbb adatainak (pl. a határozat tárgyának, kiadmányozási dátumának, jogerőre emelkedési dátumának, érvényességének stb) a Hatósági Nyilvántartó Rendszerbe (HNYR-be) történő rögzítésével valósul meg. A főbb adatok felvétele mellett, elektronikus dokumentum formában maga a határozat is bekerül a rendszerbe.
A hatósági nyilvántartásba való betekintésre és a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásra az adott ügyre vonatkozó betekintési és adatszolgáltatási szabályokat kell alkalmazni.

9.) Európai Parlament és a Tanács az Európai Szennyezőanyag kibocsátási és - szállítási Nyilvántartás (E-PRTR) :
Jogszabály: az Európai Szennyezőanyag kibocsátási és - szállítási Nyilvántartás létrehozásáról szóló 166/2006/EK rendeletben (hazai jogrendbe ültetve: 194/2007.(VII.25.) Korm. rendelet)
Tartalma: A rendelet 5. cikkelye előírja, hogy minden egyes olyan olyan üzem üzemeltetője, amely egy vagy több, a rendelet I. mellékletében meghatározott tevékenységet végez az abban meghatározott vonatkozó kapacitásküszöböt meghaladóan, évente köteles adatot szolgáltatni az illetékes hatóságnak.

10.) Vizikönyvi nyilvántartás:
Jogszabály: a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996.(V.22.) Korm. rendelet 22.§.
Tartalom: A felügyelőség külön jogszabályban foglaltak szerint vezetett vízikönyvi nyilvántartása – mint közhitelű adatokat tartalmazó okirattár-a valóságos állapotnak megfelelően hitelesen tartalmazza és tanúsítja a vízimunkákra, a vízilétesítményekre és a vízhasználatokra vonatkozó műszaki alapadatokat, továbbá az ezek gyakorlásához kapcsolódó jogokat és jogi szempontból jelentős tényeket.
A vízikönyvbe adatot, jogot, vagy kötelezettséget csak a felügyelőség jogerős határozata alapján szabad bejegyezni.
A vízikönyvet az ügyfelek, továbbá mindazok akik érdekeltségüket valószínűsítik, megtekinthetik, arról díj fizetése ellenében másolatot készíthetnek.

11.) Vízkészletjárulék fizetési kötelezettségekre vonatkozó adatok nyilvántartása:
Jogszabály: a vízkészletjárulék kiszámításáról szóló 43/1999.(XII.26.) KHVM. rendelet

12.) Települési Szennyvíz Információs Rendszer (TESZIR):
Jogszabály: 91/271/EGK irányelv, a Nemzeti Települési Szennyvíz-elvezetési és tisztítási Megvalósítási programról szóló 25/2002.(II.27.) Korm. rendelet

13.) Ózonréteget Károsító Anyagok Felhasználására vonatkozó adatok
Nyilvántartása (OKAINFO)
Jogszabály: az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes fluortattalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekről szóló 310/2008.(XII.20.) Korm.rendelet

14.) Felszíni vizek monitoring adatainak kezelése (FEVI-FORRÁS)
Jogszabály: MSZ 12749

15.) Imisszió mérőhálózat légszennyezettségi adatainak nyilvántartása
Jogszabály: a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001.(II.14.) Korm. rendelet, a légszennyezettség a helyhez kötött légszennyezű források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról szóló 17/2001.(VIII.3.) KöM. rendelet.

16.) Hatósági zajmérések, határérték határozatok, bírságok nyilvántartása
jogszabály: a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007.(X.29.) Korm. rendelet.


II. A közfeladatot ellátó szerv által fenntartott, az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentendő nyilvántartásokról az 1992.évi LXIII. törvény 28.§. (1) bekezdésében szereplő adatok: -
III. A közfeladatot ellátó szerv által – alaptevékenysége keretében – gyűjtött és feldolgozott adatok fajtái: az adatok gyűjtését és feldolgozását elrendelő jogszabályban meghatározottak szerint.
IV. A közfeladatot ellátó szerv által – alaptevékenysége keretében – gyűjtött és feldolgozott adatokhoz való hozzáférés módja: Amennyiben közérdekű adatról van szó, a közérdekű adatok igénylésére vonatkozó szabályok szerint .
V. A közfeladatot ellátó szerv által – alaptevékenysége keretében – gyűjtött és feldolgozott adatokról való másolatkészítés költsége: Amennyiben közérdekű adatról van szó, a közérdekű adatok igénylésére vonatkozó szabályok szerint.
 

Módosítás: ( 2009. szeptember 04. péntek, 08:08 )
 

Belépés / Login




bottom
top

TiKTVF

Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
Székhely: 4025 Debrecen, Hatvan u. 16.
Postacím: 4001 Debrecen Pf.:27.
Telefon: 52/511-000
Fax: 52/511-040
E-mail: tiszantuli@zoldhatosag.hu
Gyulai kirendeltség
Székhely: 5700 Gyula, Megyeház u. 5-7.
Postacím: 5701 Gyula, Pf.:99.
Telefon: 66/362-944
Fax: 66/361-755
E-mail: korosvideki@zoldhatosag.hu

Tárolja el egyszerűen elérhetőségi adatainkat mobiltelefonján.
Webfejlesztő: Tanka Attila

Legfrissebb információk

Legolvasottabb tartalmak

Látogatói statisztika


mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

mod_vvisit_counterMa117
mod_vvisit_counterTegnap228
mod_vvisit_counterA héten558
mod_vvisit_counterA hónapban3753
mod_vvisit_counterEddig262945

bottom