NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

"Az év projektje 2006.”2007. március 21.

„Az év projektje 2006.” kitüntető címre írt ki pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly év végén. A pályázatra az operatív programokon nyertes, olyan projektek gazdáinak a jelentkezését vártuk, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, az operatív programokon nyertes pályázattal és támogatási szerződéssel rendelkeznek, és már legalább megkezdték EU által támogatott projektjük megvalósítását.

csoportkép

A címre minden olyan projektgazda pályázhatott, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, az operatív programokon nyertes pályázattal és támogatási szerződéssel rendelkezik, és már legalább megkezdte EU által támogatott projektjének megvalósítását. A pályázatokat 2006. december 31-ig, elektronikus úton (www.nfu.gov.hu), 3 kategóriában lehetett benyújtani: gazdasági társaság, civil szervezetek, egyéb gazdálkodó szervek. A beérkezett pályázatokban nevesített projektek újszerűségét, ötletességét, példaértékűségét, valamint gazdasági, társadalmi és környezeti hatását értékelte a bíráló bizottság. A beérkezett pályázatok közül a bíráló bizottság még 2 db különdíjazottat is választott, olyan projekteket, amelyek a horizontális szempontokat (esélyegyenlőségi és környezetvédelmi) kiemelten érvényesítik projektjük megvalósítása során.

2007. február 20-án, a sajtó nyilvánossága előtt tartandó díjátadó ünnepségen Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos összesen 5 db díjat adott át a 2006. év projektjeinek. A projektek képviselői egy-egy oklevelet és Lelkes Márk szobrászművész kisplasztikáját vehették át.

NYERTES PROJEKTEK

A beérkezett pályázatok közül a 2006. év legjobb projektje gazdasági társaság kategóriában:

KORAX GÉPGYÁR ÉS VÁLLALKOZÓ KFT.
Napelemgyártó kapacitás Ráckevén

korax

A 10 éve működő ráckevei KORAX Gépgyár és Vállalkozó Kft. jelenlegi gépgyártó tevékenységének fenntartása mellett új üzletágként a napelem-gyártás beindítását határozta el. Az ehhez szükséges beruházás alapvetően a komplex gyártótechnológia megvásárlását és üzembe helyezését jelenti, a technológia fogadása azonban a vállalkozás üzemépületének átalakítását, födém beépítésével új emelet létesítését is megköveteli. A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 150 millió forintos támogatásának köszönhetően a vállalat környezetbarát, a napenergia aktív hasznosítására épülő napelem-modulok gyártását fogja végezni, elsősorban nyugat-európai, dél-európai vevői számára. A napelemgyártó tevékenység feladatait 2 műszakban, 32 alkalmazott felvételével kívánják megszervezni. A beruházás hatása a térségre: a fent említett képzési anomáliák miatt a körzetben sok a szakképzetlen főleg női munkaerő, akiknek foglalkoztatására a tárgybani projekten kívül nincs más fejlesztés. A korábbi vállalkozások közül sok megszűnt ezzel csökkent a foglalkoztatás és vele együtt a város számára különösen az iparűzési adóbevétel. A projekt a cég árbevételének néhány éven belüli megtöbbszöröződése mellett mind a női munkaerő foglalkoztatás, mind pedig a helyi adóbefizetések jelentős növelését biztosítja.
A díjat Szöllősi Árpád, a Kft. ügyvezetője vette át.

A beérkezett pályázatok közül a 2006. év legjobb projektje civil szervezet kategóriában:

TISZACSEGE IFJÚSÁGÁÉRT ALAPÍTVÁNY
A halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek és szüleik segítése a Csegei Szivárvány Tanodában
tiszacsege


A projekt a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program közel 20 millió forintos támogatásával kívánja elérni, hogy a Szivárvány Tanodában foglalkoztatott tanulók mentálisan egészséges, önálló életvezetésre képes, a változásokhoz alkalmazkodni tudó személyiségekké váljanak. Az alapítvány célja, hogy a projekt megvalósulása során a tanulók esélykülönbségeik csökkenjenek, továbbhaladási esélyeik kiegyenlítődjenek, hátrányos munkaerő-piaci esélyeik javuljanak. További cél, hogy a gyermekek tanulása motiválttá váljon, javuljon tanulmányi eredményük, sikeresen fel tudjanak készülni a középiskolai tanulmányokra, eredményesebben meg tudjanak felelni a velük szemben támasztott követelményeknek: szakmát tanulhassanak, a jó képességűek sikeres érettségi vizsgát tehessenek, tanulmányaikat felsőfokú oktatási intézményekben folytathassák. A gyermek-szülő közös foglalkozásoknak köszönhetően, párhuzamosan, a szülők alacsony iskolai végzettségéből eredő hátrányok visszaszorulnak, a projektet segítő szakemberekkel szorosan együttműködve, látókörük kiszélesedik, életesélyeik javulnak. A tanodaprogram 46 gyermeket (általános és középiskolás), azok barátait és szüleit érinti. A Tanoda szakemberei és közreműködői az egész településre kiterjedő pedagógiai érzékenységgel szervezik a programokat, a foglalkozásokat, amelyek minősége egyenlő esélyeket teremt diáknak, felnőttnek egyaránt.
A díjat Farkas Jánosné, az alapítvány kuratóriumi tagja vette át.

A beérkezett pályázatok közül a 2006. év legjobb projektje egyéb gazdasági társaság kategóriában:

ÉLTES MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

„Mindannyian mások vagyunk” Pedagógiai Szolgáltató Központ az integrált nevelésért

eltesmatyas

Az iskola a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 40 millió forintos támogatásával egy Komplex Szolgáltató Központot hozott létre Pécs és vonzáskörzete számára, esélyteremtés jelszóval. A projekt keretében 90 óvodás gyermek preventív ellátása, 100 iskolás gyermek fejlesztésének koordinációja, 70 védőnő felkészítése és 60 pedagógus integrációs képzése valósulhat meg, továbbá 40 hallgatót készít fel a program az integrációra. Óvodai és iskolai szülőklubok indulhatnak el, 3 millió forint értékű szakkönyvtár létesülhet, 4 szakmai modul kidolgozása válik lehetővé és létrejöhet 16 db együttműködési megállapodás, valamint egy 60 fős intézményközi munkaközösség. Emellett pályaorientációs és nyomonkövetési rendszer épülhet ki az oktatási és foglalkoztatási ágazat között.
A díjat Máténé Sej Jolán, az iskola igazgatója vette át.

A beérkezett pályázatok közül a 2006. év különdíjas projektje környezetvédelem kategóriában:

PAPÍRIPARI KUTATÓINTÉZET KFT.
A Szarvasi-1 ipari fű papíripari hasznosítása
papíripar


A Mezőgazdasági Kutató-fejlesztő Kht. közel 10 éves kutatómunkával egy olyan fűfélét állított elő, melynek fűtőértéke a barnaszénnel azonos értékű. A kifejlesztett fűféle az előzetes vizsgálatok alapján - morfológiai felépítése miatt - alkalmas cellulóz és papíripari felhasználásra. A projekt célkitűzése olyan feltárási és fehérítési technológia kialakítása, amely kén és klórmentes, ezért környezetbarát. A cél egy olyan beruházás esetleges megvalósítása, ahol mind az energiaellátás, mind a cellulóz és papírgyártás azonos alapanyagra épül, és olyan földterületeket hasznosít (3-6 aranykorona értékűek), melyek más mezőgazdasági művelésre alkalmatlanok. A projekt megvalósítása során kén és klórmentes technológiát dolgoznak ki a Szarvasi-1 energiafű cellulóz és papíripari hasznosítására. Jelenleg 100 kg nagyságrendben állítanak elő fehérített és fehérítetlen cellulózt, illetve különböző papírtípusokat. A projekt megvalósításához létrehozott konzorcium (úgy mint a Papíripari Kutatóintézet Kft.; Budapesti Műszaki Egyetem; Centre Technique du Papier (Grenoble); Mezőgazdasági Kutató Fejlesztő Kht. - Szarvas) 53 millió forint támogatást nyert a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében.
A díjat Lele István, a Kft. tudományos igazgatója vette át.

A beérkezett pályázatok közül a 2006. év különdíjas projektje esélyegyenlőség kategóriában:

SUKHAR ROMA FOGLALKOZTATÁST ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉST ELŐSEGÍTŐ REGIONÁLIS KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY
Shukar Jilo – Nők Ózd szociális ellátásának javításáért
sukhar


A projekt keretén belül a konzorcium tagjai a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 30 millió forintos támogatásából az Ózd és környékén élő, aktív korú, tartósan munkanélküli, legalább befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező, elsősorban, de nem kizárólag roma származású nők foglalkoztathatóságának javítását tűzte ki célul, komplex fejlesztő szolgáltatások segítségével. A programban 16 fő részére biztosítanak a képezhetőség javítására, tanulási és munkamotiváció növelésére irányuló tréningekkel kiegészített szociális segítő képzést, 10 fő kap lehetőséget munkavállalóként bekerülni a térség szociális ellátásába. A szakmai ismeretek megszerzése mellett cél a csökkentértékűség érzésének, negatív életképnek, önértékelési zavaroknak a megszüntetése, valamint olyan technikák elsajátítása, amelyek segítségével időgazdálkodásukat hatékonyabbá tudják tenni, családi életüket és a munkájukat össze tudják hangolni. A résztvevők olyan magatartásmintákat, én-védő mechanizmusokat tanulnak meg, mellyel későbbi életüket rendszerezettebbé, könnyebbé, időgazdálkodásukat hatékonyabbá tudják tenni. Mindezek hatására könnyebben érvényesülhetnek az élet minden területén, így a munkaerő-piacon is. A foglalkoztatás révén hozzájárulunk az életszínvonal növekedéséhez, nő a programba bevontak önbecsülése, a közösség megbecsült tagjaivá válnak.
A díjat dr. Tóth Rudolf, az alapítvány társelnöke vette át.

„Az év projektje 2006.” című pályázat célja azoknak a projekteknek az elismerése, amelyek több szempontból is példaként állíthatók a magyar társadalom elé. A nyertes pályázatok példaértékűsége azért is nagyon fontos, mert az Európai Unió következő, 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakában a magyar pályázók számára elérhető fejlesztési források megsokszorozódnak, és a jó példák, a jó ötletek bemutatása segítség is lehet a potenciális pályázók számára is.