NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Világörökségi helyszínhez méltó környezetben a megszépült Pannonhalmi Főapátság2007. március 20.

Több mint 345 millió forint uniós társfinanszírozás és mintegy 9 millió Ft saját erő segítségével valósulhatott meg a Pannonhalmi Főapátság turisztikai fejlesztési programjának első szakasza. A megszépült Monostort Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos és Várszegi Asztrik főapát adta át ünnepélyesen a nagyközönségnek.

A Főapátság az elmúlt évtizedben fennállásának 1000 éves, a bencés rend alapításának 1500 éves évfordulójára készülve hosszú távú, négy szakaszból álló stratégiát dolgozott ki a Főmonostor építészeti együttesének, természeti környezetének helyreállítására, továbbfejlesztésére, valamint a bencés közösség több évszázados hagyományainak megőrzésére. A fejlesztések célja, hogy a Pannonhalmára érkező turisták minél színvonalasabb szolgáltatásokat vehessenek igénybe, ezáltal jobban megismerhessék a Főapátság látnivalóit.

A stratégia első szakasza a világörökségi helyszín környezetrendezése volt. A Főapátság 2004-ben nyújtott be sikeres pályázatot a Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében. A támogatási szerződés aláírására 2005. áprilisában került sor. A beruházás során a Főapátság előtti tér, a belső udvar, a szabadtéri rendezvényhelyszín, valamint a vársétány környezetrendezése valósult meg.
Szintén a projekt keretei között került sor a turisztikai fejlesztési stratégia következő szakaszát jelentő „turisztikai szolgáltatások, infrastruktúra fejlesztése” című koncepció tervezésére, az építés engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére.
A Főapátság a turisztikai fejlesztés egyes elemeit úgy alakította ki, hogy azok fokozatos, koncepciójukban egymásra épülő kiépítésével alkalmasak legyenek a világörökségi helyszín bemutatására, a vendégek kultúrált fogadására, a szolgáltatások választékának bővítésére.

A Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében eddig 530 pályázat esetében került sor szerződéskötésre több mint 105 milliárd forint értékben. 137 turisztikai, 82 útfejlesztési, 36 város-rehabilitációs, 127 óvodai, alapfokú oktatási intézmény-fejlesztési, valamint 148 képzési, foglalkoztatási projekt indulhatott el uniós társfinanszírozás segítségével.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hazánk a 2007-2013 közötti időszakban 8000 milliárd Ft forrásból gazdálkodhat. Ebből a regionális operatív programok keretében mintegy 1785 milliárd Ft uniós társfinanszírozás segítségével valósulhatnak meg beruházások, ezt az összeget egészíti ki a hazai társfinanszírozás.
Az első körös regionális pályázati kiírások meghirdetése tavasszal várható. Április elején indul a pályázati kiírások társadalmi egyeztetése. A kiírás tervezetek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján lesznek megtalálhatóak.