NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Nemzetközi Együttműködési
Programok Irányító Hatósága

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Stratégiai Környezeti Vizsgálat társadalmi egyeztetése

A Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013 készítése és végrehajtása során a horizontális politikák keretében megfogalmazott alapelvek következetes érvényesítéséről is gondoskodni kell. A horizontális politikák alapeleme a fenntarthatóság, amely integrálása, a fenntartható fejlődés kiegyensúlyozott érvényesítése, a környezeti szempontok figyelembevétele, a tervezéssel szemben támasztott hazai és európai uniós elvárás.

A fenntarthatóság és a környezeti szempontok érvényesítésének elősegítése céljából és a jogszabályi előírások teljesítése érdekében a program Közös Irányító Hatósága (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) és a Közreműködő Szervezet (VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság) nyilvánosságra hozza és társadalmi egyeztetésre bocsátja a program Stratégiai Környezeti Vizsgálatát (SKV). A környezeti vizsgálat célja, hogy a társadalmi partnerekkel együttműködve a programkészítés folyamata alatt folyamatosan elősegítse a környezeti és komplex fenntarthatósági szempontok integrálását, érvényesítését.
A programok készítői számára az értékelők dokumentált tervezői-értékelői partnerségi egyeztetések keretében mutatják be a komplex fenntarthatósági és környezeti integrációval kapcsolatos véleményüket és javaslataikat, amelyekben figyelembe veszik a határmenti területekre vonatkozó, szomszédos partner országból származó megállapításokat, véleményeket.

Az Európai Bizottság 2001/42 EK irányelve 6. és 7. cikkelye alapján és a hazai jogszabályok által előírt, valamint társadalmi igényként is felmerülő társadalmi partnerség érdekében, az egyeztetési lehetőségek biztosítására feltétlenül szükség van. A környezeti értékeléssel kapcsolatos egyeztetési lehetőség megteremtése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a VÁTI Kht. a környezeti értékelést végzők közreműködésével, internetes véleményezési lehetőséget biztosít.

Az egyeztetési fórum meghívottai: Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005 (I.11) Korm. rendeletben meghatározott környezetért felelős szervek, valamint az adott határ menti területeken működő környezeti és társadalmi elkötelezettségű civil szervezetek, ezek egyeztető fórumainak képviselői.

A Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013 Stratégiai Környezeti Vizsgálatának jelentése, magyar nyelvű összefoglalója és a programdokumentum tervezete az alábbi linkekről tölthető le. A környezeti jelentésre vonatkozó szakmai véleményeket “SKV egyeztetés HU-SK-RO-UA 2007-2013” hivatkozással az alábbi címekre várjuk 2007. július 18-ig:

VÁTI Kht.
Interreg Igazgatóság
dr. Baranyi András
1016 Budapest
Gellérthegy u. 30-32.
abaranyi@vati.hu

A környezeti értékelés készítőinek közreműködésével, az NFÜ és a VÁTI közzéteszi a honlapján a vélemények és az azokra vonatkozó reakciók összesítését, a véleményezési idő lejártát követően.
Kérjük, véleményével járuljon hozzá az Operatív Program Stratégiai Környezeti Vizsgálat jelentésének alátámasztásához, tökéletesítéséhez, és ezáltal a fenntarthatósági és környezeti szempontok megfelelő érvényesítéséhez.