NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Regionális Fejlesztési
Programok Irányító Hatósága

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Bemutatkozás

Az Irányító Hatóság 2006. július 1-től a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség keretei között működik, míg korábban a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Magyar Terület és Regionális Fejlesztési Hivatal illetve az Országos Területfejlesztési Hivatal keretei között végezte tevékenységét.

 A végrehajtás irányításának koncentrációja elősegíti az operatív programok közötti koordináció hatékonyságának növelését, a tapasztalatcserét (amely az eljárásrendek egységesítése miatt még inkább felértékelődik), az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot, valamint a feladatszervezés racionalizálását.

A Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága, mint az I. Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjainak felelőse a régiós sajátosságok és adottságok figyelembevétele mellett a horizontális ágazati programokhoz illeszkedve alakítja stratégiáját.

Fő cél, hogy az országos és regionális programok egészítsék ki és támogassák egymást, hogy együttes és szinergikus hatásuk összességében mutasson túl a részcélok sikeres megvalósításán.

 

Az Irányító Hatóság által kezelt operatív programok:

I. Nemzeti Fejlesztési Terv:

- Regionális Fejlesztés Operatív Program

Új Magyarország Fejlesztési Terv:

- Dél-Alföldi Operatív Program

- Dél-Dunántúli Operatív Program

- Észak-Alföldi Operatív Program

- Észak-Magyarországi Operatív Program

- Közép-Dunántúli Operatív Program

- Közép-Magyarországi Operatív Program

- Nyugat-Dunántúli Operatív Program


A 1083/2006/EK rendelet 60. cikkében foglaltaknak megfelelően az Irányító Hatóság felelős az operatív programnak a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvével összhangban történő irányításáért és végrehajtásáért, és különösen a következőkért:


Koordinálja a felelősségi körébe utalt operatív programok és kapcsolódó dokumentumok tervezését. Ennek keretében létrehozza és az érintett tárcák/régiók és szakértők részvételével működteti a Tervezési Operatív Bizottság albizottságaként az Operatív Program Tervezési Koordinációs Bizottságát (OPTKB).

Biztosítja, hogy a finanszírozásra kiválasztott műveletek összhangban álljanak az operatív programra alkalmazandó feltételekkel, valamint, hogy végrehajtásuk teljes időtartama alatt megfeleljenek a vonatkozó közösségi és nemzeti szabályoknak.

Biztosítja az operatív program minden egyes műveletének számviteli nyilvántartását számítógépes formában nyilvántartó és tároló rendszer naprakész adatokkal való feltöltését, valamint azt, hogy a pénzügyi ellenőrzéshez, monitoringhoz, ellenőrzéshez és értékeléshez szükséges végrehajtási adatok gyűjtése megtörténjen.

Biztosítja, hogy a kedvezményezettek és a műveletek végrehajtásába bevont egyéb szervezetek – a nemzeti számviteli szabályok sérelme nélkül – vagy külön számviteli rendszert, vagy a művelettel kapcsolatos valamennyi ügylet számára megfelelő számviteli kódot alkalmazzanak.

Jóváhagyja a pályázati kiírásokat és a támogatási szerződésmintákat; jóváhagyja a projektjavaslatokról szóló döntéseket.

Befogadja és ellenőrzi a KSz-ek által készített forráslehívásokat, ellenjegyzi és az igazoló hatóságnak továbbítja a KSz-ek által készített hitelesítési jelentéseket.

Biztosítja, hogy az operatív programok értékelései a vonatkozó közösségi rendelkezésekkel összhangban történjenek. Az IH – együttműködésben a Monitoring Bizottsággal – vezető szerepet tölt be az értékelési prioritások és tevékenységek meghatározása során.

Elkészíti, és folyamatosan aktualizálja az operatív program ellenőrzési nyomvonalát. Eljárásokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a megfelelő ellenőrzési nyomvonal biztosításához előírt valamennyi költség- és ellenőrzési dokumentumot a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően megőrizzék.

Biztosítja, hogy az Igazoló Hatóság a költségekkel kapcsolatban igazolás céljából folytatott eljárásokról és vizsgálatokról valamennyi szükséges információt megkapja.

Működteti az operatív program monitoring bizottságát és biztosítja az ehhez szükséges dokumentumokat annak érdekében, hogy a monitoring bizottság az operatív program végrehajtásának minőségét – figyelemmel annak konkrét céljaira – felügyelhesse.

Felel az éves és záró végrehajtási jelentések elkészítéséért, valamint – a monitoring bizottság általi jóváhagyásukat követően – a Bizottsághoz történő benyújtásukért.

A Bizottság részére átadja a nagyprojektek értékeléséhez szükséges információkat.

Kidolgozza az operatív program módosítására vonatkozó javaslatokat.

Biztosítja az OP a Monitoring Bizottság döntésének megfelelő kiválasztás kritériumainak megfelelő végrehajtását, az akciótervek végrehajtását, valamint a műveletek szabályosságát és megvalósíthatóságát.

Felügyeli a felelősségi körébe utalt programok végrehajtását.

Az operatív program(ok)kal kapcsolatos ügyek tekintetében az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságával/-aival kapcsolatot tart.

Részt vesz vagy – amennyiben a feladat delegálásra kerül – felügyeli az ÚMFT egészére, illetve a felelősségi körébe utalt operatív programra vonatkozó tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos feladatok ellátásában és ügyel az ezzel kapcsolatos követelmények betartására.

Ellenjegyzi a végrehajtásra vonatkozó többéves programozási dokumentumokat.  

Gondoskodik az operatív program szakmai segítségnyújtási keretének kezeléséről.

Kezeli a rendszerszintű szabálytalanságokat, megteszi a szükséges korrekciós intézkedéseket.

Az illetékes miniszter és regionális fejlesztési tanács véleményének kikérésével és bemutatásával, javaslatot tesz a kormány számára a kiemelt projektek azonosítására.