NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Minőségi vállalati képzésekkel a versenyképességért

Több mint száz új munkahelyi képzés valósulhat meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében hamarosan megjelentetésre kerülő pályázat segítségével. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az eddigi gyakorlatnak megfelelően társadalmi vitára bocsátja a Társadalmi megújulás Operatív Program erre vonatkozó pályázati kiírását. A partnerszervezetekkel folytatott egyeztetés sikerének kulcsa a résztvevők kiválasztása, ezért az Ügynökség elsősorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet vagy társadalmi csoportot, és felelősséget is vállalnak a folyamatban játszott szerepükért. Az egyeztetés július 26-tól augusztus 10-ig tart.

Pályázat: TAMOP 2.1.5.
Közzététel: 2007. július 26.
Egyeztetés időszaka: 2007. július 26. – augusztus 10.

A tervek szerint a nemrég nagy sikerrel zárult mikrovállalkozói konstrukció után meghirdetett új képzési tenderre csak kis- és középvállalkozások, egyéni vállalkozók és szövetkezetek pályázhatnak majd. Az elnyerhető összeg 10-50 millió forintig terjedne. Az erre a célra 2007-2008-ban rendelkezésre álló keretösszeg több mint 3 milliárd forint. A pályázatokat október 21-től november 21-ig lehet majd benyújtani. A kiírást indokolja, hogy a magyar középvállalkozások versenyképességét és hatékonyságát döntően befolyásolja humán potenciáljuk minősége. Ezért nagy szükség van arra, hogy az ott dolgozóknak lehetőségük legyen a szaktudás, a különböző készségek és képességek folyamatos fejlesztésére. Mint emlékezetes az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében már több mint háromszáz mikro- és kisvállalkozás kapott támogatást erre a célra közel kétmilliárd forint uniós forrásból.

A munkáltatók és a munkavállalók képzése középtávon mindenképpen megtérülő befektetés. A hamarosan újra megnyíló közösségi források az emberi tőkébe, a tudásba, a dolgozók és a szervezet termelékenységének növelésébe történő befektetéseket ösztönözik. A tervezett pályázat alapvető célja, hogy az alkalmazottak foglalkoztathatósága javuljon, erősödjön a vállalkozások versenyképessége, a foglalkoztatók ösztönzést kapjanak munkavállalóik tudásának folyamatos fejlesztésére. Így elérhetővé válhat, hogy a nagy cégekhez hasonlóan a hazai kis- és középvállalkozások is tudatos emberi erőforrás gazdálkodást folytassanak. Az uniós forrásból többek között szakmai és a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó, az Európai Unióval kapcsolatos képzések indulhatnak. Hangsúlyt kaphatnak a működéssel kapcsolatos oktatási formák: a pénzügyi, számviteli, adó, vám, társadalombiztosítási és nem utolsó sorban az idegen nyelvi képzések is. A magyarországi vállalkozási kultúra szempontjából kulcsfontosságú a számítástechnikai és informatikai tudás színvonalának emelése; a munka- és egészségvédelmi ismeretek bővítése pedig a munkavállalók biztonságát szolgálja. Vezetőképzésre is lehetőség nyílna a gazdasági társaságok tisztségviselői és középvezetők számára, de csak akkor, ha az a fenti képzés típusokkal együtt valósul meg.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program részeként megvalósítandó képzések minőségét garantálhatja, hogy kizárólag akkreditált intézmény által nyújtott, minősített szolgáltatás vehető igénybe, vagy pedig az oktatási formának szerepelnie kell az Országos Képzési Jegyzékben. A pályázó csak külső, piaci szereplő által nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe. A kiírástervezete szerint a pályázók az elszámolható költségek kiemelkedően magas, 90%-os (a legfejlettebb közép-magyarországi régióban 85%-os) támogatására pályázhatnak majd. Ehhez képest tehát az önrész arányának 10-15%-osnak kell lennie, ebbe más állami támogatás nem volna beszámítható.

A kitöltött kérdőívet a tamop.kkvkepzes@meh.hu e-mailcímre kérjük megküldeni!