NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Európai Bizottság előtt a határokon átívelő programok2007. július 27.

A 2004-2006–os programperiódus sikeres INTERREG Közösségi Kezdeményezés Programját követően a 2007-2013. közötti időszakra az ETE az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap önálló, harmadik célkitűzése lett.

Az európai területi együttműködés célkitűzés (ETE) valamint az uniós szomszédsági politika keretében Magyarország 2007-2013 között 7 határmenti, 2 transznacionális (közép- illetve délkelet-európai) és 4 interregionális (INTERREG IVC, URBACT, ESPON, INTERACT) operatív programban fog részt venni, amelyek elsősorban a határokon átívelő, transznacionális és európai szintű érdekeket helyezik előtérbe.  

2007. július 11-én a Kormány megtárgyalta a magyar részvétellel végrehajtásra kerülő ETE operatív programok valamint az előcsatlakozási támogatási eszközből (IPA) támogatott operatív programok tervezeteit, elfogadta azokat az Európai Bizottsággal folytatandó hivatalos tárgyalások alapjául, és egyben hozzájárult, hogy a programdokumentumok az Európai Bizottsághoz hivatalos benyújtásra kerüljenek. 

A Kormány határozatának megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mint Irányító Hatóság hivatalosan benyújtotta az Európai Bizottsághoz jóváhagyás céljából az ETE célkitűzés operatív programjai közül a magyar-szlovák operatív programot, az IPA-ból támogatott határmenti operatív programokat (magyar-horvát illetve magyar-szerb operatív program)  illetve a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Programot. Az Európai Bizottsághoz napokon belül hivatalosan benyújtásra kerül a magyar-román határmenti program is.

Az NFÜ eddigi munkájának elismeréséül a 2007-13-as programozási időszakban hat határmenti operatív programban tölti be az Irányító Hatóság szerepét.

A határon átnyúló együttműködések az egész európai térség fejlesz­tésének és kohéziójának szempontjából alapvető jelentőségűek. Ezen a programok kere­tében a különböző tagállamok határ-menti megyéi működnek együtt a határon átnyúló gazdasági és szociális kap­cso­latok fejlesz­tésében, erősítve ezáltal a határ menti övezetek felzárkózását, integrációját, a térségbeli országok közötti együttműködést, illetve a helyi közösségek kohézióját.

A programok támogatni kívánják a meglévő közlekedési és kommunikációs infrastruktúra fejlesztését, az infrastrukturális elemek bővítésére is, különösen azokon a területeken, ahol a térséget folyó választja ketté. A programok kiemelten támogatják a határtérségek gazdaságának integrált fejlesztését annak érdekében, hogy javítsák azok versenyképességét és hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez.

Ezért elsősorban az üzleti együttműködések feltételeinek javítását, és a meglévő kutatási-fejlesztési potenciál hatékony és koordinált használatának ösztönzését célozzák meg. A turizmus a térség számos területén az egyik legfontosabb bevételforrásnak számít. E potenciál közös fejlesztéséhez a turisztikai látványosságok közös fejlesztésére és a régiók ösztönzésére van szükség. A humán erőforrások fejlesztése és hatékony használata a versenyképesség javításának kulcsfeltétele.  

Támogatják az oktatási intézmények közötti kapcsolatépítést és az intézmények fejlesztését, emellett hangsúlyt fektetnek a munkaerő-piaci együttműködések ösztönzésére és integrált fejlesztésére. A határtérségek rendkívüli értéke a természeti területekben való gazdagságuk. A természetvédelmi területek védelme, illetve a természeti környezet megőrzése minden ország részéről erőfeszítéseket igényel. Mivel a környezetszennyezés – a levegő és a folyók szennyezése sem – határokon belül mozgó jelenség, ezért a környezeti kockázatok elleni hatékony védekezést közösen, közös szabályozással kell megoldani.