NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A GVOP ismertetése

Mi is az a "GVOP"?

Az Európai Tanács 1260/1999-es rendelet (a Strukturális Alapok felhasználásának általános szabályairól) előírása szerint az Európai Unió tagállamainak a Strukturális Alapok támogatási forrásainak elnyerése érdekében fejlesztési tervet kell készítenie.
A Nemzeti Fejlesztési Terv egyik fő célkitűzése a gazdasági versenyképesség növelése, mely az Európai Unió regionális politikájával összhangban Magyarország és a magyarországi régiók gazdasági és társadalmi kohézióját hivatott szolgálni. (Az NFT-ről bővebben a www.nfu.hu weboldalon.)

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) a termelőszektor modernizációját, valamint a fejlett gazdasági szolgáltató környezet kialakítását tűzi ki célul.
Az Operatív Program alapelgondolása a megindult gazdasági növekedés bázisának – ágazatok, szektorok és régiók szerinti – kiszélesítése, elmélyítése, a gazdaság magas, az Európai Unió átlagát meghaladó növekedési ütemének fenntartása a termelékenység növelése és a foglalkoztatottság bővítése által, s ezzel az ország és az EU gazdasági fejlettsége közötti fokozatos konvergencia biztosítása. A tervezett intézkedések a következő területek fejlesztését szolgálják: beruházásösztönzés, kis- és középvállalatok, kutatás-fejlesztés és innováció, információs társadalom és gazdaságfejlesztés.

Az Operatív Program az Európai Unió elvárásainak megfelelően széles társadalmi párbeszéd eredményeként létrejövő, a gazdaság fenntartható fejlődését szem előtt tartó tervdokumentum, melynek bármely eleméhez megteheti észrevételeit a nfu@meh.hu e-mail címen.