NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A GVOP bemutatása

Az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásunknak köszönhetően 2004-től az EU forrásai is segítik Magyarország gazdaságfejlesztési tevékenységét, lehetőség nyílik olyan gazdaságfejlesztési pályázatok kiírására, amelyekhez az EU jelentős anyagi támogatást nyújt.

A támogatások Európai Bizottsággal egyeztetett kerete a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT), amelyet tagállamoknak a Strukturális Alapok támogatási forrásainak elnyerése érdekében kell elkészítenie. A Nemzeti Fejlesztési Terv egyik fő célkitűzése a gazdasági versenyképesség növelése, mely az Európai Unió regionális politikájával összhangban Magyarország és a magyarországi régiók gazdasági- és társadalmi kohézióját hívatott szolgálni.

A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) 2004 és 2006 között négy területen támogat gazdaságfejlesztési tevékenységet:

Az első terület - úgynevezett prioritás - a beruházás-ösztönzés, amely korszerű technológiájú termelő-kapacitások kiépítését, kelet-közép-európai vagy európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati központok magyarországi kialakítását, integrátor vállalatok, ipari parkok, innovációs és technológiai transzferközpontok, logisztikai központok beruházásait, fejlesztését és pro-aktív beruházás-ösztönzési szolgáltatásokat támogat a teljes időszak alatt összesen mintegy 140 millió euró értékben.

A második prioritás a kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv) fejlesztését célozza. A KKV-k technológiai korszerűsítésére, a működésükhöz szükséges alap- és emelt színtű információkat nyújtó tanácsadásra, a vállalkozások közötti együttműködés elősegítésére a teljes időszak alatt összesen mintegy 170 millió euró áll majd rendelkezésre.

A harmadik prioritás a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet hivatott segíteni. A korszerű, piacképes termékek, eljárások és szolgáltatások létrejöttét eredményező alkalmazott kutatások és technológiai fejlesztések támogatására, a közfinanszírozású kutatóhelyek kutatási infrastruktúrájának és a vállalati kutatási infrastruktúra fejlesztésére az adott időszakra összesen 136 millió eurós keret áll majd rendelkezésre.

A negyedik prioritás az információs társadalom és gazdaság fejlesztése, amely az elektronikus gazdaság és kereskedelem, az információs iparág, az elektronikus közigazgatás fejlesztését és a szélessávú távközlési infrastruktúra bővítését támogatja összesen 137 millió euró értékben.