NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ahol a könyv születik

A debreceni Kinizsi Nyomdában az elmúlt év augusztus 30-án helyzeték üzembe azt a legújabb nyomdagépet, amely 150 millió forintba került és amihez 25 millió forintos támogatást kaptak a GVOP 2.1.1. program keretében. Ez azért kedves a számukra, mert vissza nem térítendő támogatás. A gép azóta is dolgozik, s a nyomdán belül elfoglalt helye, külső megjelenése arról árulkodik, hogy új, korszerű eszközt sikerült munkába állítani. Ahogyan Bördős János ügyvezető igazgató fogalmazott: a világ élvonalába tartozik a Heidelberg-Speed Master (SM) 102-2P típusú nyomdagép.

könyv

A debreceni Kinizsi Nyomda célja között szerepel, hogy középtávon Magyarországon az 5-6 meghatározó könyvnyomda egyike legyen. Ezt a céget 1992. július 1-én alakították, fő profilja a könyvkészítés. A tavalyi eredményei tiszteletet parancsolóak: több, mint 3,6 millió kartonált könyvet, 1,6 millió keménytáblás könyvet és 2 milliónál több irkatűzött könyvet készítettek. Az összes foglalkoztatott létszám 123 fő, s az éves árbevételük meghaladja az 1,36 milliárd forintot. Az ország minden területére dolgoznak, több mint 100 kiadóval állnak szakmai és üzleti kapcsolatban.

 

A Heidelberg-Speed Master (SM) 102-2P gépet a B/5 alakú, 1+1 szín nyomtatására vásárolták, könyv belíveket nyomnak rajta. Mivel több mint egy éve állították munkába, mára egyértelműen kiderült róla, hogy ez a beruházás nagyon célszerűnek és sikeresnek bizonyult. Az új gép teljesítményének köszönhetően is a 2005-ös árbevételük el fogja érni az 1,5 milliárd forintot.

Nagy szükség volt a Kinizsi Nyomdában erre az új gépre.
Korábban egy 18 éves, NDK-beli gyártmányú géppel dolgoztak, ezt ahelyett vásárolták meg. A nyomtatási sebessége az új gépnek a megelőzőnek éppen a kétszerese, óránként 12 ezer ív jön le róla. Mivel digitális vezérlésű, ezért az új formára való átállás csupán 1-2 percbe kerül. Mindennek következtében a napi gyakorlatban az új gép tényleges teljesítménye nem a névlegesen hirdetett kétszeres, hanem háromszorosra nőtt. Így viszont ennek hatására egyaránt javult a nyomda hatékonysága, a költségek csökkentek, s ezáltal a Kinizsi Nyomda ma már versenyképesebb ajánlatokat tud tenni partnereinek. Ebből következik, hogy a dolgozóik foglalkoztatása hosszútávon is megoldott, mi több reményteli.

Bördős János igazgató fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az Európai Uniós csatlakozásunk a Kinizsi Nyomdára igen jótékony hatást gyakorolt. Például, sikeres pályázatok esetén az eddigi használt gépek helyett, új, modern, nagy teljesítményű, minden tekintetben korszerű nyomdatechnikai gépeket tudnak beszerezni. Ezt a forrást a jövőben is kihasználják, mert az EU által is finanszírozott pályázatokra a továbbiakban is odafigyelnek. Kedvező ezügyben a tapasztalatai, főleg azért, mert mind, a pályázatok elbírálásában, mind a kötelezettség vállalásban korrekt feltételekkel találkoznak. Úgy ítélik meg, hogy ha a jövőben is sikeres pályázatokat tudnak készíteni, lehetőségük nyílik arra, hogy egy kisebb dolgozói létszámnövekedés mellett fokozatosan növekvő árbevételt érjenek el. A korszerűsítés, a korszerű gépek munkába állítása következtében, a Kinizsi Nyomda az exportját is tudja növelni. Így reális céllá válik, hogy a hazai piacon az 5-6 meghatározó könyvnyomda egyike a debreceni Kinizsi Nyomda legyen.

Projekt címe:
A Kinizsi Nyomda versenyképességének javítása új nyomógép beszerzésével
Projekt teljes beruházási összege (Ft):
136620000 Ft
Igényelt támogatás (Ft):
25000000 Ft