NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kis térségek, nagy tervek

Rövidesen Bátonyterenyén is megvalósul az elektronikus közigazgatás a Nógrád megyei város önkormányzata által készített sikeres GVOP pályázatnak köszönhetően. Az úgynevezett „E-közigazgatás” megvalósítása lehetővé fogja tenni egyebek mellett az űrlapok, nyomtatványok le- illetve kitöltését, megvalósul az elektronikus ügyvitel, és az új információs rendszernek fontos szerepe lehet a település-marketing illetve a turisztika szempontjából is.

Bátonyterenye_1 A pályázat beadásának hátteréről Vanya Gábor polgármester elmondta: az elérhető hazai és uniós források közül ennek az operatív programnak a prioritásai és támogatási konstrukciója találkozott leginkább az önkormányzat fejlesztési stratégiájában is rögzített célokkal, azaz az e-közigazgatás fejlesztésével. A polgármester hozzátette: az összesen mintegy 120 millió forintos projekt lényegi elemeinek kiépítését mindenképpen a térség informatikai felzárkóztatása kell, hogy megelőzze, melynek során ki kell építeni az internet-hozzáférés lehetőségét a teljes térségben, nyilvános hozzáférési pontokat és Teleházakat kell létesíteni, és nem utolsó sorban fel kell készíteni a lakosságot az „e-közigazgatásra”.

A program egyes elemei közül az első az egységes adattár és címtárstruktúra – vagyis az egységes önkormányzati adatvagyon – kialakítása lesz, hogy egy interaktív, integrált információs modell jöhessen létre, ami egy egységes szerkezetű adatbázisban tartalmazza a térségre vonatkozó adatokat. Ezt követik majd az ügyviteli rendszert érintő változások, melyek során a jelenlegi rendszereket fokozatosan korszerű, ügymenet alapú, az európai uniós normáknak megfelelő rendszerekkel fogják kiváltani. A polgármester rámutatott: jelentősen csökkentheti az ügyintézők terhelését, ha az információkat a világhálón keresztül is be lehet majd szerezni. Eközben egy E-közigazgatási gyűjtőportált is be fognak indítani, ami egyrészt a hatósági ügyek intézését könnyíti majd meg, másrészt a térségről fog teljes körű információkkal szolgálni, bemutatva a település működését is.

Bátonyterenye_2 E portál fontos feladata lesz a társadalmi és gazdasági térbeli esélyegyenlőség megteremtése, lehetővé téve a nemzetközi pénzügyi források, illetve a vállalkozói és befektetői tőke területfejlesztési programokba való bevonását is. Az elképzelések szerint a projekt célcsoportjai az önkormányzatok és a helyi lakosság illetve vállalkozások mellett a turizmusban érdekeltek és a befektetési lehetőségeket kereső vállalkozók lehetnek. Külön figyelmet fordítanak emellett arra is, hogy a beruházásból lakosság hátrányos helyzetű tagjainak is haszna származhasson, mert számukra a legfontosabb, hogy fel tudják kutatni az új lehetőségeket.

Projekt címe:
Bátonyterenye e-önkormányzat B" pályázati cél"
Projekt teljes beruházási összege (Ft):
120000000 Ft
Igényelt támogatás (Ft):
105000000 Ft