NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szívesen pályáztak

Közel 25 éve annak, hogy Kiss Zoltán szülei elkezdtek vattacukrot készíteni. A képzőművészet az egész családot áthatotta, így nem volt kérdéses, hogy a mézeskalács területén is hamarosan kipróbálják tehetségüket. A jórészt piacokon értékesített mézeskalácsszívekhez és egyéb cukrászati termékekhez való hozzáértésüket az elégedett vevők igazolták. Ilyen időigényes munkából viszont csak akkor lehet megélni a mai rohanó világban, ha annak szaktudást és művészetet nem igénylő részét gépek végzik. A cukrász-vállalkozó ezt a tényt felismerve indult el a GVOP technológiai fejlesztésre kiírt pályázatán. A támogatás révén ma már korszerű számítógéppel vezérelt mézeskalács-készítő géppel dolgozhat.

 Az új gép sokat lendített a vállalkozáson, hiszen nagyon rövid idő alatt legyártja a szalagon elkészíthető tömegtermékeket. Így jóval több időnk marad a kézműves igényű darabok megmintázására – mondta Kiss Zoltán. A berendezés a mézeskalács mellett egyéb sütemények gyártására is alkalmas. Önműködően formázza, változtatható töltelékanyaggal tölti és végül a sütőlemezre is felrakja az által készített termékeket.

fogorvos Alacsony árbevételük miatt hiába próbáltak a különböző kedvező kamatozású hitelprogramokban részt venni, vagy egyéb módon hitelhez jutni. A GVOP-ban közétett pályázatra ezért már régóta vártak, így a kiírást követő nyolcadik napon már el is küldték a kész pályázati anyagot, amiben egy szakértő tanácsadó munkáját is igénybe vették. Kis Zoltán vállalkozása más Európai Uniós támogatási formában is sikerrel pályázott. Az AVOP-on keresztül olyan forráshoz jutottak, amely hozzájárul egy korszerű kemence, valamint sütőlemezek és sütőkocsik beszerzéséhez. Emellett lehetőséget ad egy internetes honlap kifejlesztéshez is, ahol termékeiket az egész ország elé tárhatják. Két-három hónap múlva akár a föld másik pontjáról is megrendelhetik a kiváló minőségű magyarszéki mézeskalácsot.

A támogatásoknak köszönhetően olyannyira lecsökkenthették áraikat, amivel már felvehetik a versenyt a multinacionális vállalatokkal szemben. A termelékenység növekedése miatt ráadásul nem volt szükség az alkalmazottak elbocsátásához, sőt további két fővel gyarapították a dolgozói létszámot. A fáradságos kézimunkát a beszerzett gép teljesen kiváltotta. Az így felszabadult szorgos kezek ezután mézeskalács bábok és szívek formázásával tölthetik idejüket.
A pályázatok nem csak a foglalkoztatottságra volt jótékony hatással, de segítségével egy olyan kihalófélben lévő mesterség is hosszú távon életképes marad, amelynek eltűnését mindannyian hiányolnánk. Ha a vállalkozás továbbra is ilyen sikeres lesz a pályázatok elnyerésében, akkor valószínűleg a tervezett csomagológép-vásárláshoz is hozzájárulnak majd a hazai és uniós források.

Projekt címe:
Számítógép vezérelt mézeskalács készítő gép vásárlása
Projekt teljes beruházási összege (Ft):
8266600 Ft
Igényelt támogatás (Ft):
4133300 Ft