NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági Versenyképesség
Operatív Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Világmárkák magyar alkatrészekkel

Az Audik, BMW-k és Fordok kuplungjait is Magyarországon gyártják – a LuK Savaria Kft. GVOP-nyertes üzemében.

kuplungok Ki gondolná,hogy amikor vásárol egy Audi BMW vagy akár egy Ford márkájú gépkocsit a világ bármely szegletében, lehet, hogy a benne lévő kuplungot Magyarországon gyártották. Erre egyre nagyobb az esély hiszen a szombathelyi székhelyű LuK Savaria Kft. bővitette gyártó kapacitását és igy az egyre növekedő piaci igényt folyamatosan ki tudja elégiteni.A cég a LuK vállalat csoport tagja, amely 1965 ban alakult és a személygépjármü kuplung gyártási piac 25 % át birtokolja. A németországi Bühlben alakitott cég mára a világ 17 országban van jelen és ehhez a nagy családhoz csatlakozott 1997-ben hazánk is.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelenleg a világ bármely összeszerelő soráról legördülő személygépkocsik minden negyedik darabja LuK kupplunggal van felszerelve. A sikeres pályázattal Szombathelyen lehetőség nyílik azon a megmunkáló termelőkapacitások bővitésére, ezzel a versenyképesség javítására. Vagyis a kuplung nyomólap és lendkerék felület megmunkálás és fúrás kapacitása növekszik, amelyhez speciális gépeket tudnak termelésbe állitani.

Az új beruházással –a gépek magas automatizáltsági fokának köszönhetően- csak mintegy 16 fő kezdhetett dolgozni a LuK Kft. nél a közelmúltban, ám a vele kapcsolatban álló vállalkozások fejlődésével további munkalhetőségek teremtődnek. A német tulajdonú cég töretlen fejlődése a szombathelyi kft. fejlődését is meghatározza. A munkahelyteremtéskor az az anyavállalat magas szinvonalú munkakörülményeit tekintik követendő példának hazánkban is, s ez szervesen hozzájárul a magyar emberek életminőségének, életszinvonalának emelkedéséhez is. A LuK Savaria Kft a sikeres pályázatnak köszönhetően hozzájárulhat az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételéhez, amikor is sikerült úgy kialakítania környezetét, hogy akadálymentesen tudják használni az idelátogatók.

Projekt címe:
Jármű kuplung és lendítőkerék alkatrész megmunkáló kapacitás növelése a LuK Savaria Kft.-nél
Projekt teljes beruházási összege (Ft):
422200000 Ft
Igényelt támogatás (Ft):
150000000 Ft