NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jól állunk az uniós források lehívása terén2007. szeptember 7.

Az Európai Bizottság augusztus végén elkészített jelentése – amely a június végi állapotot veszi figyelembe – megerősíti, hogy hazánk továbbra is jól áll az uniós fejlesztési pénzek felhasználása tekintetében.

Az új tagállamok közül hazánk továbbra is a harmadik helyen áll, azonban az élbolyon belüli különbségek csökkentek. Hazánk a 2004-2006-os időszakra rendelkezésre álló fejlesztési források 61%-át hívta le eddig az Európai Bizottságtól, megelőzve ezzel az a nagyságrendileg azonos pénzösszeg elköltésére jogosult Hollandiát (58%) és a felhasználási arány tekintetében megközelítve Görögországot (64%). Fontos hangsúlyozni, hogy ezen tagországoknak hat év alatt sikerült ezt az eredményt elérni, ami a fejlesztési pénzek felhasználása tekintetében – a jelentős átfutási idők és a programok beindulása miatt – elviekben nagy előnyt jelentene.

 Új kép  

 

A jelentésből megállapítható, hogy az előző negyedévihez képest jelentősen gyorsultak a lehívások az új tagállamokban, azon belül is elsősorban Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon. Várakozásaink szerint a javulási folyamat fenntartható.