NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós pecsét minden operatív programon2007. szeptember 7.

2007. szeptember 6-án az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős főbiztosa, Vladimir Spidla aláírta Magyarország tizenötödik, sorrendben utolsó jóváhagyásra váró operatív programját, a Társadalmi Megújulás Programot. Ezzel Magyarország valamennyi ágazati és regionális fejlesztési programját jóváhagyta az unió végrehajtó testülete.

Információink szerint Magyarország az unió 27 tagállamából a negyedik, amelynek valamennyi programját jóváhagyta már a bizottság. Csupán Dániának, Máltának és Hollandiának sikerült előbb elfogadtatnia a fejlesztési programjait. Ennek a három tagállamnak azonban együttesen sem volt annyi (mindössze kilenc) operatív programja, mint hazánknak. Az Európai Unióban egyébként a hétéves fejlesztési időszak során összesen 452 operatív program keretében valósulnak a meg tagállami fejlesztések, de eddig mindössze kilencvenre került bizottsági pecsét.

Az operatív programok elfogadását megelőző folyamatban is jól teljesített Magyarország, hiszen az Új Magyarország Fejlesztési Terv május 9-i brüsszeli jóváhagyásakor is az élen járók között szerepelt hazánk. Tehát a fejlesztési terv és a programok elfogadásának összesített eredménye alapján az uniós tagállami versenyben Magyarország dobogós helyen végzett.

Ezek alapján nem meglepő, hogy elsőként írtunk ki pályázatokat az uniós források felhasználására, miközben akad olyan uniós ország, amelynek még a nemzeti fejlesztési tervét sem fogadták el. Ebben a sikerben része van annak, hogy a tervezési folyamat széles társadalmi párbeszéden nyugszik és a legfontosabb szereplők konszenzusa övezi.