NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Nemzetközi Együttműködési
Programok Irányító Hatósága

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Általános információk az ETE-ről

A Strukturális Alapok célterületei a 2007-2013-as programperiódusban:

– 1. konvergencia célkitűzés
• a fejlődésben lemaradt tagállamok és régiók (új tagállamok, régi 1. célterület néhány térsége)
• egy főre jutó bruttó nemzeti termék (GDP) alacsonyabb, mint a közösségi átlag 75%-a
• a támogatás forrásai: ERFA, ESZA vagy Kohéziós Alap
– 2. regionális versenyképesség és foglalkoztatás célkitűzés
• Közösség konvergencia célkitűzés alá nem tartozó területei
Unió gazdagabb térségei
• a támogatás forrásai: ERFA, ESZA
3. Európai Területi Együttműködés (ETE) célkitűzés (European Territorial Cooperation - ETC)

Az önálló 3. célkitűzés („Európai Területi Együttműködés” – ETE”) mint új célterület váltja fel a 2004-2006-os INTERREG Közösségi Kezdeményezés Programjait a jelenlegi programperiódusban. A Tanács 1083/2006/EK Rendeletének 3. cikk (3) pontja kimondja, hogy az „európai területi együttműködés” célkitűzés arra irányul, hogy erősítse a határokon átnyúló együttműködést közös helyi és regionális kezdeményezések útján, a transznacionális együttműködést az integrált területi fejlődéshez vezető, a közösségi prioritásokhoz kapcsolódó intézkedések révén, valamint az interregionális együttműködést és tapasztalatcserét a megfelelő területi szinten.

Az 3. célkitűzés keretén belül magyar részvétellel 6 határ menti kétoldalú, 2 transznacionális (közép- és délkelet-európai) és 4 interregionális (INTERREG IVC, URBACT, ESPON, INTERACT) program kerül kidolgozásra. Ezen kívül egy 4 oldalú, - a Strukturális Alapoktól függetlenül létrehozott – Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszközből (ENPI) finanszírozott határmenti program tervezése van folyamatban.

A célkitűzésben rendelkezésre álló források felosztása:
Határ menti együttműködési programok: 73.86%
Transznacionális térség: 20.95%
Interregionális együttműködés: 5.19%

A célkitűzés alatti támogatásra jogosult területek:
• határon átnyúló együttműködés: a Közösség NUTS III szintű szárazföldi vagy tengeri határok mentén fekvő régiói, illetve az ENPI program esetén az Unióval szomszédos (nem tagállam) országok NUTS III szintű régiói is
• transznacionális együttműködés: a Bizottság a transznacionális térségek listáját programok szerint határozza meg a résztvevő országokkal egyeztetve
• interregionális együttműködés: a Közösség egész területe

Határon átnyúló együttműködési Programok:

ETE

 

Magyarország vonatkozásában a 19 megyéből 15 megye szerepel jogosult területként valamelyik határon átnyúló programban, ill. földrajzi helyzeténél fogva több programban is:

Magyarország-Szlovákia:
Győr–Moson–Sopron megye, Komárom–Esztergom megye, Budapest főváros, Pest megye, Nógrád megye, Heves megye, Borsod–Abaúj–Zemplén megye, Szabolcs–Szatmár–Bereg megye
Magyarország-Románia: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye
Békés megye, Csongrád megye
Ausztria-Magyarország: Győr–Moson–Sopron megye, Vas megye, Zala megye
Szlovénia-Magyarország: Vas megye, Zala megye
Magyarország-Szerbia: Csongrád megye, Bács-Kiskun megye
Magyarország-Horvátország: Zala megye, Somogy megye, Baranya megye
Magyarország--Szlovákia-Románia-Ukrajna: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Projektek kiválasztása

A projektek kiválasztásáról a programokat felügyelő és azok stratégiai döntéseit meghozó Közös Monitoring Bizottságok gondoskodnak. A KMB-ben a partnerországok egyenlő arányban képviseltetik magukat. A KMB tagjai a programterületet alkotó megyék (NUTSIII) képviselőiből, ill. esetenként az érintett szaktárcák munkatársaiból kerülnek ki. A projektkiválasztás eljárási szabályait és kritériumait a Közös Monitoring Bizottság hagyja jóvá. Előre definiált projektek nem szerepelnek a programokban, így minden forrás nyílt pályázati rendszerben kerül felhasználásra.

A határon átnyúló projektek előkészítésében, továbbá a partnerségek kialakításában (pl. adatbázisok fenntartásával, partnerkeresési lehetőségek szervezésével) a hazai pályázók a programok Monitoring Bizottságait támogató Közös Technikai Titkárságának (VÁTI Kht. regionális irodái) munkatársaitól kaphatnak segítséget (www.vati.hu).