NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a DAOP-2007-1.1.1/A jelű, „Ipari területek, ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak infrastrukturális fejlesztése” című pályázattal kapcsolatban2007. november 14.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a 2007. szeptember 12-én megjelent DAOP-2007-1.1.1/A jelű, „Ipari területek, ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak infrastrukturális fejlesztése” című pályázati kiírását a mai nappal a következőképpen módosítja:


1. A Pályázati Felhívás 5. oldalán ill. a Pályázati Útmutató 10. oldalán a C) Támogatható tevékenységek köre ponton belül az „A” pályázati célon belüli Telekhatáron belüli infrastruktúra fejlesztések közé támogatható tevékenységként bekerült az Iparvágány kiépítése
2. A Pályázati Útmutató 20. oldalán a C.3) 8-as alpontjába az Alapinfrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó költségek közé bekerült elszámolható költségként az Iparvágány kiépítése
3. A Pályázati Útmutató 20. oldalán a C.3) 10-es alpontjában (ESZA típusú költségek terhére elszámolható költségek) a rendelethivatkozás az alábbi módon módosult:
„Jelen kategória alapján nyújtható támogatás általános képzési célú támogatásnak minősül, amelyre a 68/2001/EK rendelet, valamint a 19/2007. MeHVM rendelet 18-19. §. Irányadók”
4. A Pályázati Felhívás 7. oldalán C) pont ill. a Pályázati Útmutató 23. oldalán a C.7) (Projekt területi szűkítése) pont alatt Az „A” pályázati cél, azon belül ipari területek fejlesztése esetén alpontban valamint a Pályázati Útmutató 27. oldalán a C.11) pont Egyéb kiírás specifikus korlátozások az”A” pályázati cél esetén alpontban szereplő szöveg az alábbival egészült ki:
„A 70%-os kihasználtsági korlát alól kivételt képeznek a Megyei Jogú Városok közigazgatási határán belüli ipari területek, melyeknél abban az esetben is pályázható ipari terület fejlesztése, ha az adott Megyei Jogú Város közigazgatási határán belül van olyan ipari park, melynek kihasználtsága nem éri el a 70%-ot.”
5. A Pályázati Útmutató 23. oldalán a C.8.1) (Megkezdettség) pont alatt a jogszabály hivatkozás az alábbi módon módosult:
„Támogatás, a pályázat befogadását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem igényelhető. (a 19/2007. (VII.30.) MeHVM rendelet 8. § (2) cikkelye alapján)”.
6. A Pályázati Útmutató 23-24. oldalán a C.8.1) (Megkezdettség) pont alatt a megkezdettség időpontjára vonatkozó meghatározás az alábbi pontokon a következőképpen módosult:
  • jelen pályázati kiírás keretében megvalósuló, eszközbeszerzésre irányuló beruházás megkezdésének időpontja az első beszerzett eszköz megrendelése,
  • immateriális javak esetében a megrendelés időpontja,
  • egyéb tevékenységhez kapcsolódó projekt esetén, amennyiben a szerződéskötést megelőzően megrendelésre kerül sor, ennek időpontja, előzetes megrendelés hiányában, a megvalósításra megkötött első szerződés létrejöttének napja,
  • amennyiben a pályázatban ismertetett projektet több célterületre (építés és gép) kiterjedően valósítják meg, a projekt megkezdésének időpontja az egyes célterületeknek megfelelő tevékenységek kezdési időpontjai közül a legkorábbi időpont.

A projekt megalapozását szolgáló tanulmányok elkészítése, a projekt előkészítési tevékenység (megvalósíthatósági tanulmány, költség–haszon elemzés, szükséglet felmérés stb.) nem jelenti a projekt megkezdését, de ezek elkészítésére irányuló szerződés nem lehet korábbi, mint 2006. december 20 az alábbi feltételek figyelembevételével:

a.) A beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközökre aktivált és 2007. július 30-a előtt felmerült előkészítési költségekhez nem nyújtható regionális beruházási támogatás. Ebben az esetben kis- és középvállalkozás kedvezményezettek esetén a 19/2007. MeHVM rendelet 17. §-sa alapján nyújtható támogatás, minden más esetben pedig csak de minimis jellegű támogatás adható.
b.) Amennyiben a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközökre nem aktivált/ható az előkészítési költség, akkor kis- és középvállalkozás kedvezményezett esetén a 19/2007. MeHVM rendelet 17. §-a alapján adható támogatás, amennyiben az adott költségtétel előkészítő tanulmány készítéséhez vagy külső tanácsadók által nyújtott szolgáltatáshoz kapcsolódik. Minden más esetben pedig csak de minimis jellegű támogatás adható.
c.) 2007. július 30. után, de a pályázat befogadását megelőzően felmerült előkészítési költségekre regionális beruházási támogatás nyújtható, amennyiben a költség a számviteli törvény, valamint a kedvezményezett számviteli politikája alapján a beruházásra aktiválható. Minden más esetben pedig csak de minimis jellegű támogatás adható.

7. A Pályázati Útmutató 29. oldalán a D.1) (Támogatás formája és jogcíme) pontja alatt a de minimis támogatásokra vonatkozó szöveg az alábbi módon változott:
„Ezen rendelet értelmében egy vállalkozásnak bármely forrásból csekély összegű támogatási jogcímen odaítélt támogatás támogatástartalma – három pénzügyi év vonatkozásában – nem haladhatja meg a 200 000, a közúti szállítási ágazat esetében a 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget.”
8. A Pályázati Útmutató 30. oldalán a D.2) (Támogatás mértéke) pont alatt a támogatási intenzitásra vonatkozó szöveg az alábbira módosult:
„A projekt elszámolható összes költségének legfeljebb 50%-a, függetlenül a támogatás jogcímétől.„
9. A Pályázati Felhívás 8. oldalán az F) ill. a Pályázati Útmutató 48. oldalán az F.2) (Adminisztratív információk) pontja alatt a A pályázatok benyújtásának módjára, helyére és határidejére vonatkozó adatok az alábbiakkal egészültek ki:
„Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy az elektronikus melléklet (CD/DVD melléklet) mindenképpen tartalmazza a kitöltőprogram legutolsó mentését .xdat kiterjesztéssel ill. maga a pályázati adatlap a kitöltő legutolsó megnyitásakor kerüljön nyomtatásra és ezután már ne kerüljön mentésre a kitöltő egy újabb verziója.”
10. A Pályázati Felhívásban ill. Útmutatóban módosításra került a pályázatok benyújtásának időpontja, az új időpont 2007. november05-től 2008. január 18-ig.
11. Pályázati Útmutató 51. oldalán az F.4.4) (Befogadás) pont alatti szövegrész az alábbival módosult:
„Ennek megfelelően a pályázat befogadás napja a KSZ által küldött, ilyen tárgyú írásbeli értesítés aláírásának napja.”
12. Pályázati Útmutató 62. oldalán az F.8) (Csatolandó dokumentumok listája) pont alatti lista kibővült a Kiegészítő költségvetési táblával, mint az Útmutató IX. számú melléklete
13. A Pályázati Felhívás 4. oldalán ill. a Pályázati Útmutató 5. oldalán az A2. Részcélok pont alatt a Barnamezős ipari terület definíciója az alábbiakra módosult:
„2. Barnamezős ipari területi fejlesztésnek minősül:
  • Ipari eredetű: legalább 10 éve ipari területnek minősülő telephely, melynek a korábban termelésre vagy szolgáltatásra használt terület legalább 50%-a jelenleg nincs használatban.(ipari parki címmel rendelkező ipari terület az 1. fogalomkategóriába tartozik), vagy
  • az adott település településrendezési tervében különleges területnek minősített katonai eredetű, használaton kívüli, egykori honvédségi terület, vagy
  • Mezőgazdasági eredetű: használaton kívüli állattartó telep, volt major.”
14. A Pályázati Felhívás 4. oldalán ill. a Pályázati Útmutató 7. oldalán az B. Pályázók köre pont alatt a jogi formára vonatkozó meghatározások az alábbiakban módosult:
„Az „A” pályázati cél, az ipari parki fejlesztések esetében az „Ipari Park” cím birtokosa pályázhat. Amennyiben az „Ipari Park” cím birtokosa nem a fejlesztendő terület tulajdonosa, az ipari parkot működtető is nyújthat be pályázatot, amennyiben ő a fejlesztendő terület tulajdonosa, és a park működtetését – a tervezett fejlesztés megvalósításának, valamint a kötelező fenntartási időszaknak az együttes időtartamát meghaladó – szerződés alapján végzi.

Az „A” pályázati cél, Ipari terület, illetve barnamezős terület fejlesztése esetében kizárólag a terület tulajdonosa nyújthat be pályázatot.

Az inkubátorház fejlesztése esetében a meglévő vagy a fejlesztés által létrehozott inkubátorház tulajdonosa vagy üzemeltetője nyújthat be pályázatot, amennyiben az inkubátorház üzemeltetője ezen tevékenységét – a tervezett fejlesztés megvalósításának, valamint a kötelező fenntartási időszaknak az együttes időtartamát meghaladó – szerződés alapján végzi.”
15. A Pályázati Felhívás 5. oldalán ill. a Pályázati Útmutató 10. oldalán az C. Pályázat tartalma pont alatt a támogatható tevékenységek körére vonatkozó meghatározások az alábbiakban módosult:
telekhatáron belüli (az ipari terület tulajdonosának, illetve az ipari parki cím birtokosának és/vagy működtető/üzemeltető tulajdonában lévő ingatlanokon és nem az ipari parkba, ipari területre már betelepült vállalkozások tulajdonában lévő telkeken. Kivételt képez ez alól a nyomvonal jellegű alapinfrastruktúra kiépítése, korszerűsítése, amely érinti, vagy érintheti a már betelepült vállalkozások területét is.) infrastruktúra (gáz, víz, csatorna, út, iparvágány, parkoló, elektromos vezetékrendszer, energia hálózat, távközlési és kommunikációs hálózat, hulladékkezelő létesítmények, stb.) fejlesztése”
16. A Pályázati Útmutató 21 oldalán a C.4. 10. pont a következő magyarázattal egészült ki:
Jelen kiírásban az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szereplő Regionális Fejlesztés Operatív Programokra meghatározott előirányzatok felhasználásának állami támogatási szempontú szabályairól szóló 19/2007 MeHVM rendelet alapján képzési célú támogatással ezen rendelet 2. §-ának b) pontja szerinti általános képzés támogatható. Általános képzésnek az olyan képzés tekinthető, amely nemcsak, vagy nem főképpen a munkavállalónak a támogatott vállalatnál jelenleg betöltött vagy későbbiekben betöltendő pozíciójában alkalmazható képesítést ad, hanem olyat, amely többnyire más vállalatoknál vagy munkaterületeken is hasznosítható, és így lényegesen növeli a munkavállaló alkalmazhatóságát. A képzés akkor tekintendő „általánosnak”, ha például:
  • különböző független vállalkozások együttesen szervezik, vagy ha különböző vállalkozások munkavállalói is jelentkezhetnek rá,
  • valamely közhatóság, -testület vagy egyéb testület, illetve intézmény, amelynek egy tagállam vagy a Közösség megadta erre a szükséges hatáskört, arról szakképesítést ad vagy azt jóváhagyja.

17. A Pályázati Útmutató 23-24. oldalán a C.8.1) (Megkezdettség) pont alatt a megkezdettség időpontjára vonatkozó meghatározás az alábbi pontokon a következőképpen módosult:
„Gép, berendezés, anyag, termék beszerzését tartalmazó projekt esetén az első beszerzendő gép, berendezés, anyag, termék stb. megrendelése
Egyéb tevékenységhez kapcsolódó projekt esetén, amennyiben a szerződéskötést megelőzően megrendelésre kerül sor, ennek időpontja, előzetes megrendelés hiányában, a megvalósításra megkötött első szerződés létrejöttének napja,
Amennyiben a pályázatban ismertetett projektet több célterületre (építés és gép) kiterjedően valósítják meg, a projekt megkezdésének időpontja az egyes célterületeknek megfelelő tevékenységek kezdési időpontjai közül a legkorábbi időpont.”
18. A Pályázati Útmutató 25-28. oldalán a C11.1) Egyéb korlátozások a projekt tartalmával kapcsolatban pont alatt az egyéb kiírás specifikus korlátozásokra vonatkozó meghatározás az alábbi pontokon a következőképpen módosult:
„2. Ipari terület fejlesztésére abban az esetben lehet pályázni, ha
  • a fejlesztendő terület ipari eredetű: legalább 10 éve ipari területnek minősülő telephely, melynek a korábban termelésre vagy szolgáltatásra használt terület legalább 50%-a jelenleg nincs használatban, vagy az adott település településrendezési tervében különleges területnek minősített katonai eredetű, használaton kívüli, egykori honvédségi terület, vagy mezőgazdasági eredetű: használaton kívüli állattartó telep, volt major.”

19. A Pályázati Útmutató 25-28. oldalán a C11.1) Egyéb korlátozások a projekt tartalmával kapcsolatban pont alatt az Fenntartási időszakban kötelezően vállalandó kihasználtsági kritériumok vonatkozó meghatározás az alábbi pontokon a következőképpen módosult:
Az „A” pályázati cél esetén:

  • Az ipari parkon belüli új ingatlan építése esetén (pl. üzemcsarnok, raktár stb.) a Pályázónak vállalnia kell, hogy az ipari hasznosításra épített új épület tartósan bérbe adható területének a projekt befejezését követő 3 év elteltével 40%-át, és 5 év elteltével 80%-át bérbeadással hasznosítja.
  • Ha nem kerül sor területbővítésre, akkor a jelen fejlesztés keretében alapinfrastruktúrával ellátott nettó terület betelepítettségének el kell érnie az 5. év végére a +10%-ot.
  • Új terület vásárlása és/vagy infrastruktúrával való ellátása esetén fejlesztés átal érintett nettó területre a betelepítettségnek el kell érnie a beruházás befejezését követő 3. év végére a +40%-t, és az 5. év végére a +60%-t úgy, hogy a fejlesztés eredményét a fenntartási időszak alatt nem idegenítheti el.
  • Új inkubátorház/szolgáltatóház esetében a Pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését követő 3 év elteltével legalább 4 új vállalkozás költözik be, melyet bérleti szerződéssel kell igazolni ill. 3 év elteltével a tartósan bérbe adható területek 40%-át, és 5 év elteltével a 80%-át bérbeadással hasznosítja.
  • Az ipari területek infrastruktúrával való ellátása esetén a Pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését követő 3 év elteltével a tartósan bérbe adható területek 40%-át, és 5 év elteltével a 60%-át bérbeadással hasznosítja.

 


A „B” pályázati cél esetén:

  • Új inkubátorház/szolgáltatóház esetében a Pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését követő 3 év elteltével legalább 4 új vállalkozás költözik be, melyet bérleti szerződéssel kell igazolni ill. 3 év elteltével a tartósan bérbe adható területek 40%-át, és 5 év elteltével a 80%-át bérbeadással hasznosítja.”


19. A Pályázati Felhívás 7-8. oldalán ill. a Pályázati Útmutató 30. oldalán a D3.) Támogatás összege ponton alatt a „B” támogatási célra vonatkozó támogatási adatok az alábbi pontokon módosultak:
„A jelen pályázat keretében elnyerhető támogatás összege minimum 30 millió Ft., de maximum 150 millió Ft. lehet.
A támogatott projektek mérete:
“B” projektcél esetén minimum 70 millió Ft.”
20. A Pályázati Útmutató 62-67. oldalán a F8.) Csatolandó dokumentumok listája pont alatt az önrész rendelkezére állását igazoló mellékletekre vonatkozó meghatározás az alábbi módon a következőképpen módosult:
„bankhitel esetében hitelintézet által kiadott hitelígérvény, vagy megkötött hitel/kölcsönszerződés meglétéről szóló, egy napra vonatkozó igazolás ill. hitelszerződés. fogadható el.”