NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hetvenöt milliárd a régió legnagyobb kórházainak2007. december 11.

Hetvenöt milliárd forintra pályázhatnak majd a magyarországi régiók legnagyobb kórházai. A hírt Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter jelentette be a Debreceni Egyetem kardiovaszkuláris és onkológiai centrumának átadásán.


A klinikák és a ré­giós súlyponti kórházak – egészségpólusok – korszerűsítésére, a sürgősségi beteg­ellátás és a mentőszolgálat fejlesztésére, valamint az egész­ségügyben dolgo­zók képzésére ír ki több mint 90 milliárd forintos keretösszeg­gel európai uniós pályázatokat december 14-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynök­ség. Nem ezek lesz­nek az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) első egész­ségügyi témájú uniós pályázatai: október végén a kistérségi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére jelentek meg már kiírások. Az ÚMFT keretében 2013-ig összesen több mint 480 milliárd forintot fordíthatunk az egészségügy korszerű­sítésére.


A magyar lakosság egészségi állapota a legrosszabbak közé tartozik Európában. Rövi­debb ideig és egészségtelenebbül élünk az Európai Unió más tagállamainak pol­gárainál. Jelentősek az or­szágon belül is a különbségek az egészséges életre való esélyben. A társadalmi, gazdasági és területi egyenlőtlenségek e téren is megmutat­koznak. Különösen igaz ez a sürgősségi betegellátásra – már­pedig itt közvetlenül életek múlnak azon, hogy idejében megkapja-e valaki a szakszerű és kor­szerű segítséget. De ma nem egyenlőek a túlélés esélyei az egyes kistér­ségekben. Az országban 37 kórházi sürgősségi betegellátó osztály működik a szükséges 60 helyett, és mindössze 35 kistérségben van mentőszolgálat, pedig 57-re lenne szükség. A koraszülöttek és a súlyos állapotba került csecsemők, gyermekek ellátását pe­dig nehezíti, hogy még a nagyobb kórházakban sem korszerű ez az infrastruktúra. A kórházak, klinikák nagy része – mind műszakilag, felszereltségüket tekintve, mind pedig építészetileg – felújításra szorul.


A 2007 és 2013 közötti időszak európai uniós fejlesztéseit megalapozó Új Magyar­ország Fejlesztési Tervnek éppen ezért kiemelt célja az egészségügyi rendszer kor­szerű­sítése. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére ebben a hété­ves időszak­ban több mint 311 milliárd forint uniós forrást fordíthatunk, míg egészség­megőrzésre és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztésre majdnem 60 milliárd forint jut. E központi források mellett a regionális operatív programokból további csaknem 110 milliárd forint jut e hét év alatt az egész­ségügyre. Ez összesen mintegy 481 milliárd forint.


A klinikák és a ré­giós súlyponti kór­házak korszerűsítését, valamint a sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó európai uniós pályázatok a Társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP) keretében december 14-én jelennek meg, összesen 84,5 milliárd forint értékben. Ennek legnagyobb része, mintegy 75 milliárd forintos pályázati keretösszeg áll kifejezet­ten a klinikák és a régiós súlyponti kórházak rendelkezésére új, korszerű épületek kialakítására, a meg­lévők bővítésére, korszerűsítésére, valamint korszerű orvosi műsze­rek beszerzésére. A fejlesztéseknél kiemelt szempont lesz az energiahatékonyság javí­tása is.


Kétfordulós pályázat szolgálja majd a kórházi sür­gősségi – és ezen belül kiemelten a gyermeksürgősségi – ellátás fejlesztését, össze­sen 9,5 milliárd forintos keretösszeggel. E pályázaton új sürgősségi osztályok kialakítá­sára vagy a meglévők korszerűsí­tésére, bővítésére, felszereltségük javítására vagy például helikopter-leszállóhely kialakítására nyerhetnek uniós támogatást a kórhá­zak.


Ugyancsak a sürgősségi betegellátás korszerűsítését, a betegek életesélyeinek javítását szolgálja az a kiemelt projekt, amelynek részeként 3,5 milliárd forint eu­rópai uniós forrás jut az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fej­lesztésére. Ennek az a célja, hogy az ország területének legalább kilenctizedén a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínre érkezhessenek a mentők. A gyors orvosi beavatkozás ugyanis legtöbb esetben kulcsfontosságú a maradandó károsodás elkerülése, nem egyszer pedig a túlélés szempontjából.


Az egészségügy átalakítása természetesen változások elé állítja az egészségügy­ben dolgozókat is. Éppen ezért az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt figyelmet szentel az egészségügyi dolgozók képzésére, különösen az egyes területeken az átszervezésekkel megjelenő hiányszak­mákban. Becslések szerint mintegy 3 ezer egészségügyi dolgozó szakképzéséhez és 5 ezer foglalkoztatott (orvos vagy szakdolgozó) továbbképzéséhez nyújt európai uniós tá­mogatást a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) ugyancsak december 14-én megjelenő, 2,8 milliárd forintos keretösszegű pályázata. Ezen a fekvő- vagy járó­beteg-szakellátó intézmények mellett a háziorvosi szolgálatok és az otthoni szakellátást nyújtó szolgálta­tók is forráshoz juthatnak majd. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi szak- és tovább­képzésekhez szükséges új tananyagok kifejlesztésére 700 millió forintos keret­összeggel hirdet pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.


További fejlesztések várhatóak 2008-ban is az egészségügy területén. A jövő év első félévében 50 milliárd forint keretösszeggel elindul a „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban” című pályázat, amelyen a súlyponti és a területi kórházak igényelhetnek további uniós forrásokat. A pályázat célja, hogy az egészségügyi reform eredményeként kialakított koncentráltabb intézményi struktúra mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben képessé váljon a racionális szükségleteknek megfelelő betegellátás biztosítására.

Operatív Program 2007-2008 akciótervi időszak/ pályázati felhívás keretösszege
(milliárd Ft)

Forrásallokáció
2007-2008 évre
(milliárd Ft)
Támogatott pályázatok várható száma Igényelhető támogatás
minimum - maximum
TIOP-2.2.7/07/2F INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS
AZ EGÉSZSÉGPÓLUSOKBAN
7,5

 

109,5

7-9 2-12 Mrd
TIOP-2.2.2/07/2F SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSE – SO1 (ÉS EZEN BELÜL GYERMEKSÜRGŐSSÉGI) ÉS SO2 TÁMOGATÁSA
9,5 20-25 80-700 millió
TÁMOP 6.2.2 KÉPZÉSI PROGRAMOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁRA, HIÁNYSZAKMÁK KÉPZÉSE, KOMPETENCIAFEJLESZTÉS TÁMOGATÁSÁRA
„A” komponens: Képzés támogatása
2,8 17,371 150 2-50 millió
TÁMOP 6.2.2 KÉPZÉSI PROGRAMOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁRA, HIÁNYSZAKMÁK KÉPZÉSE, KOMPETENCIAFEJLESZTÉS TÁMOGATÁSÁRA
„B” komponens: Képzés és módszertani fejlesztés
0,7 100 2-50 miilió
TIOP 2.3.4
MENTÉSIRÁNYÍTÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE – kiemelt projekt
3,5   1 3,5 Mrd
Összesen: 91,5