NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv eredményei (2004-2006)2006. december 27.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Tervre három év alatt (2004-2006) 40 ezer projektet nyújtottak be. A program népszerűségét mutatja, hogy az összesen 670 milliárd forintos keretre beérkezett támogatási igény meghaladta az 1 500 milliárd forintot.

A beérkezett támogatási kérelmek közül 18 ezer projektet támogattak az Irányító Hatóságok 700 milliárd forint értékben. Ezen projektek közvetlenül 1 100 milliárd forint értékű beruházást generálnak a magyar gazdaságban.

A szerződéskötéssel lekötött összeg is megközelíti az eredeti keret 100 százalékát. A megkötött támogatási szerződések mintegy kétharmadánál már kifizetés is történt, összesen 360 milliárd forint értékben.

NFT eredmények célcsoportonként

Kis- és középvállalkozások

A beérkezett projektek kétharmadát a kis- és középvállalkozások nyújtották be, és az NFT keretén belül több mint 12 000 KKV kapott támogatást mintegy 190 milliárd forint értékben.

Legnépszerűbb pályázatok: a műszaki-technológiai korszerűsítés, a korszerű menedzsment rendszerek támogatása és a mezőgazdasági beruházások támogatása volt.

A KKV-k támogatása az átlagosnál nagyobb mértékben eredményezi a foglalkoztatás javítását, az összes munkahely háromnegyedét a KKV-k hozták létre vagy őrizték meg.

Nagyvállalatok

Bár a nagyvállalatok arányosan kevés pályázatra kaptak támogatást (2,7%), a nagyobb projektméret miatt a számukra megítélt támogatás meghaladja a támogatások 5%-át.

Önkormányzatok

Több mint 700 önkormányzat mintegy 1 500 projektje nyert el uniós forrást. A támogatási érték meghaladja a 170 milliárd forintot.

Legnépszerűbb pályázatok: a LEADER+; az óvodák, iskolák infrastruktúrájának fejlesztése és kompetencia-alapú oktatásra történő felkészítése volt.

Civil szervezetek (egyházi szervezetek nélkül)

A civil szervezetek nyújtották be az összes projekt mintegy 8%-át, körülbelül 150 milliárd forint értékben. Ez az összeg megközelíti a teljes megítélt támogatás 9 százalékát.

Egyházak és intézményei

Az NFT I-ből az egyházak több mint 3,7 milliárd forint támogatásban részesültek. A sikeres projektek többsége egyházi épületek felújításával és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos.

Számszerűsíthető, projekt szintű eredmények

Beruházás-ösztönzés

Az NFT-n belül a beruházások elősegítése és ösztönzése kiemelt támogatási cél volt. Ennek megfelelően az e célra fordított támogatási összeg meghaladja a 35 milliárd forintot. Ebben a támogatási konstrukcióban a legmagasabb az állami források gazdaságélénkítő szerepe, hiszen az 1 forint költségvetési forrás és a hozzá kapcsolódó 3 forint uniós forrás mellé további 7 forintot tettek hozzá a kedvezményezettek. Ennek eredményeként a megítélt támogatások 100 milliárd forint beruházást indukáltak, jelentősen hozzájárulva ezzel a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.

Kutatás és fejlesztés (K+F)

A K+F és innovációs projektek számára 38 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A források elsősorban kutatóközpontok támogatását, valamint a tudás- és technológiatranszfer hatékonyabb működését szolgálják.

Képzés és hátrányos helyzetű emberek

A Strukturális Alapok forrásaiból 53 milliárd forint támogatást kaptak a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatási-, tanulási-, képzési esélyeit javító projektek.

Roma szervezetek

A roma szervezetek támogatására és a különösen hátrányos helyzetű roma emberek életkörülményeinek javítására 5,1 milliárd forint támogatást ítéltek meg az Irányító Hatóságok.

Úthálózat

Az NFT forrásaiból 80 milliárd forint támogatás jutott a magyarországi úthálózat korszerűsítésére.

A Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív program keretén belül támogatást kap az útrehabilitációs program a 11,5 tonnás tengelyterhelés elérése érdekében. Elkerülő és tehermentesítő utakat építünk a főúthálózat kapacitásának növelése érdekében.

 

A Regionális Fejlesztési Operatív Program támogatta a négy- és öt számjegyű utak felújítását a fejletlenebb régiókban és a hátrányos helyzetű kistérségekben, a zsáktelepülések megközelíthetőséget javító útszakaszok kiépítését, az ipari területekhez vezető utak építését, felújítását és a turisztikai vonzerők elérését segítő utak építését, minőségük javítását.

Turisztika

A turisztikai vonzerők fejlesztésére és a turisztikai befogadóképesség javítására 30 milliárd forint értékű támogatást ítéltek meg.

Víz - szennyvíz

Mintegy 19 milliárd forint támogatást ítéltek meg a vízminőség javítására és a szennyvízelvezetés és –tisztítás fejlesztésére az elmúlt időszakban a közösségi támogatásokból.

A vízminőség javítását célzó projektek mintegy 20 000 háztartás esetében járultak hozzá a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátásához.

A szennyvíztisztító projektek 22 000 ingatlant kötöttek be a csatornahálózatba. Ezek közül a legjelentősebb a Gárdonyban létrejövő Velencei-tavi regionális szennyvízelvezető-, tisztító rendszer bővítése, fejlesztése, amely 6 milliárd forint támogatást kapott.

Munkahelyek

Az NFT 2004-2006 közötti támogatásai segítségével 55 228 új munkahely jön létre és 162 962 munkahely megtartása válik lehetővé.

A munkahelyteremtésben Budapesten 1000 lakosra 8,6 új munkahely jut. Komárom-Esztergom megyében 7,3 hely, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Pest megyében 6,7 új munkahely. Az országos átlagot (5,5) meghaladja még Baranya (6,5) és Fejér megye 6 új munkahellyel 1000 lakosra számítva.

Területi kiegyenlítődés

A Strukturális Alapok támogatásait vizsgálva megállapítható, hogy a négy hátrányos helyzetű régió egy főre jutó NFT támogatása jóval átlag fölötti, míg a fejlettebb három régióé az országos átlag alatt van.

Az összes településkategória közül a főváros egy főre jutó támogatása a legalacsonyabb (36 ezer forint/fő).

Az összes település közül a legmagasabb fajlagos támogatottsággal Becskeháza község rendelkezik, ahol az egy főre jutó támogatás 4,4 millió forint. Ezt követi Dúzs község támogatottsága (2,7 mFt/fő). További 11 település (község) fajlagos támogatása haladja meg az 1 mFt/fő értéket, sorrendben: Füzér, Szörény, Ipolytarnóc, Ormándlak, Csibrák, Demjén, Csesztve, Bodrogkeresztúr, Klárafalva, Chernelházadamonya és Harasztifalu.

A városok közül a legnagyobb fajlagos támogatottságú Gárdony, ahol egy főre 728 eFt NFT támogatás jut, ezt követi Tokaj (487 eFt/fő), Harkány (418 eFt/fő), Mórahalom (300 eFt/fő) és Villány (266 eFt/fő).

A Nemzeti Fejlesztési Terv legmagasabb fajlagos támogatású megyei jogú városai: Eger (125 eFt/fő), Szekszárd (97 eFt/fő), Pécs (86 eFt/fő), Veszprém(83 eFt/fő) és Miskolc (74 eFt/fő).

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek pályázói az NFT-ből 84,8 MrdFt támogatást nyertek el, ami az összes támogatás 16,9%-a. Az egy főre jutó támogatásuk több mint 57 ezer forint/fő, ami meghaladja a 49,6 eFt/fős átlagot.