NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az első Nemzeti Fejlesztési Terv várható gazdasági hatásai2006. december 27.

Modellszámítások eredményei A Strukturális Alapok makrogazdasági hatásainak vizsgálatára az Egységes Monitoring Információs Rendszerben (EMIR) szereplő 2004-2008 közötti kifizetési terv adatokat használtuk föl. A felhasznált adatok az EMIR-ben 2006. február közepéig rögzített szerződéseken alapulnak. A modell két esettel számolt, a Strukturális Alap beavatkozások nélküli, és a beavatkozások melletti esetekkel. A hatásoknál a két eset közötti eltérésekre adott előrejelzéseket mutatjuk be.

Bruttó hazai össztermék (GDP)

A bruttó hazai össztermék növekedési ütemére gyakorolt hatása a 2006. február közepéig megkötött támogatási szerződések alapján kiutalt és kiutalásra kerülő SA támogatásoknak éves átlagban 0,27 százalékpontnyi pozitívum 2004-2008 között.

Kézzelfoghatóbb eredményeket kapunk a tényleges hatásokról, ha a GDP nagyságát hasonlítjuk össze a SA támogatások nélküli, és a támogatások melletti esetekben. Ekkor elmondhatjuk, hogy éves átlagban (2004-2010) között, csak a február végéig megkötött szerződések miatt éves átlagban 1,4%-kal magasabb GDP-t realizál(ha)tunk a támogatások hatására.

 

Nemzetgazdasági beruházás, magánfogyasztás

A Strukturális Alapok támogatásinak nagy része beruházási támogatás, így nem véletlen, hogy a legnagyobb hatást a nemzetgazdasági beruházásoknál tapasztalunk. A változatlan árak mellet becsült beruházási többlet 2004-2008 között évente átlagosan 3,1%, ennyivel költhet Magyarország többet arra, hogy a jövőbeli jólétnövekedést biztosítsa.

A SA támogatások a magánfogyasztásra is jótékony hatást gyakorolnak, ami végső soron az anyagi jólét növekedésének egy indikátora. Ami ennél is fontosabb, hogy a fogyasztási többlet többletberuházások mellett keletkezik, így nem a jövő terhére eladósodva fogyaszthat többet a magánszféra. A többletfogyasztás várhatóan évente átlagosan 1%.

Foglalkoztatás, munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma évente átlagosan 31 000 fővel több, mint a támogatások nélkül volna. A 2004-2006 közötti időszak Strukturális Alap támogatásainak foglalkoztatási hatása csökkenő mértékben ugyan, de 2010-re is megmarad, a hosszú távú hatás hozzávetőleg 10 000 fő.

 

Munkatermelékenység, munkaerőköltség

 

A munkatermelékenységben mutatkozó különbség folyamatosan nő a támogatások melletti és nélküli forgatókönyvek értékei között: évről egyre magasabb az egységnyi munkára jutó megtermelt értékek közötti eltérés. Ugyanez igaz az egységnyi munkaerő-költségre.

Az NFT Operatív Programjainak jelzőszámai

Az alábbi indikátorértékek 2006. április 1.-i határidővel értendők.

Képzés

A Strukturális Alapok beavatkozásai – a szerződésekben vállalt adatok szerint – 18 ezer alapfokú nevelési-oktatási intézményben tanuló diákot érintenek.

Az óvodai és alapfokú nevelési-oktatási intézményeket célzó intézkedések által érintett lakosság száma 590 ezer fő. A felújításra kerülő iskolai alapterület 17 ezer négyzetméter.A Strukturális Alapok keretében a szerződések vállalásai szerint képzettséget szerez 120 ezer fő, képzésben részt vesz 170 ezer fő. 2005. december 31-ig a előrehaladási jelentések adatai szerint képzettséget szerzett 15 ezer és képzésen részt vett 50 ezer fő.

Út

A megépített vagy felújított négy- és öt számjegyű állami vagy az ezekkel azonos funkciójú önkormányzati utak valamint az ipari területekhez vagy turisztikai vonzerőkhöz vezető megépített vagy felújított utak hossza a vállalások szerint 483,4 km. Összesen 114,17 km hosszú útszakaszon kerül sor a 11,5 tonnás tengelyterhelés elérése érdekében útrehabilitációra. A településeken áthaladó forgalom csökkentése érdekében elkerülő és tehermentesítő utak építése vagy felújítása által érintett utak hossza 45 km.

A főúthálózat kapacitásának növelése által érintett úthossz 15 km. Az intermodális központok közlekedési kapcsolatainak fejlesztése által érintett utak hossza 19,4 km.

 

A szerződéses vállalások szerint az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Strukturális Alapjai által érintett utak hossza összesen 677 km.

Város

A ROP-ban a rehabilitált városi területek által érintett lakosság nagysága a vállalások szerint 215 440 fő.

Környezet

A Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program projektjei az alábbi eredményekkel járó környezetjavító lépéseket vállaltak 2008-ig.

Az ivóvízminőség javítása prioritás által érintett háztartások száma 9 642. A szennyvízkezelés javítása érdekében tett intézkedések által érintett háztartások száma 55 ezer. A vízközművesítés javítása által érintett háztartások száma 29 ezer. (Az érintett háztartások száma összesen 93 915.)

A természetvédelmi intézkedések által érintett terület nagysága 140 ezer ha. Árvízvédelmi beruházások által 5 700 ha az érintett területek nagysága. Energiahatékonysággal kiváltott éves energiahordozó megtakarítás hőegyenértékben 750 ezer GJ/év. Létrejövő megújuló villamos energia kapacitás 4,8 MW.

Versenyképesség

A GVOP keretében közvetlen pénzügyi támogatásban részesült KKV-k száma 2005. végéig 3 500 volt, tanácsadásban részesült KKV-k száma 21 ezer, vállalati és egyetemi kutatóhelyek támogatott közös kutatásfejlesztési projektjeinek száma 650.