NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tájékozatlanságról árulkodnak Pelczné Gáll Ildikó szavai az uniós pályázatokról2007. január 19.

Magyarország a 25 tagállam közül negyedikként, 2006. december 20-án nyújtotta be az operatív programokat, és másnap az Európai Bizottság visszaigazolta, hogy befogadta azokat. Ezzel megnyílt a lehetőség a közösségi források felhasználására és egyes pályázatok januári kiírására.

2007. január 16-án az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának Magyarországért felelős igazgatója, Alejandro Checchi-Lang úr azért járt Budapesten, hogy hivatalosan megnyissa az Új Magyarország Fejlesztési Tervről, illetve az Operatív Programokról szóló tárgyalásokat.

A megbeszélését követő sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, hogy a Bizottság elégedett azzal, ahogyan Magyarország igénybe kívánja venni az európai uniós támogatásokat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az elsők között adta be a nemzeti fejlesztési tervét és az operatív programokat, így az elsők között lehet a kohéziós forrásokat lehívó országok között is. A tárgyalási menetrendre vonatkozóan kiemelte: a több hónapos tárgyalás célja, hogy legkésőbb a nyár elejére az összes Operatív Programot jóvá lehessen hagyni, ugyanakkor részeredményeket már március-áprilisra el lehet érni.

 

Részletes információk

 

Ellentétben Pelczné Gáll Ildikó állításával, az Európai Bizottság minden olyan tagállamnak is küldött tisztázó kérdéseket tartalmazó levelet, amelyek Magyarországot megelőzően nyújtották be Operatív Programjaikat.

A képviselő által hivatkozott levél nem az intézményrendszer felépítését kifogásolta, hanem a Bizottság kiegészítő információkat kért az Irányító Hatóság elnevezésével és a Közreműködő Szervezetek kijelölésével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság igazgatójától érkezett levélre írt válaszunkban tájékoztattuk a Bizottságot arról, hogy a Kormány 2006. decemberében elfogadta az uniós források felhasználásának általános eljárási szabályait, meghatározta a támogatások felhasználásáért felelős intézményrendszert, valamint a pénzügyi lebonyolítási és ellenőrzési rendszereket.

A Bizottsággal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen belül, az Irányító Hatóság vezetésével folyik a végleges akciótervek kidolgozása, amelyek elfogadása csak az Operatív Programok Brüsszel általi jóváhagyását követően történhet meg.

 

Éppen ezért nem állja meg a helyét az a kijelentés sem, hogy hiányzik a pályázatok lebonyolításához szükséges intézményrendszer, hiszen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen belül az irányító hatóságok működnek, a közreműködő szervezetek minősítése és ez alapján történő kiválasztása már lezárult.