NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tájékoztatás az átláthatóság érdekében2007. január 18.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2006 márciusában bocsátotta társadalmi vitára a nemzeti fejlesztési terv dokumentumait, amelynek érdekében egy, az Ügynökség honlapjáról letölthető elektronikus kérdőívet fejlesztett ki. A dokumentum véle­mé­nye­zésére összesen mintegy ötezer partnert kért fel az NFÜ, az internetes regisztráción keresztül a partneri listán nem szereplő szervezeteknek is volt lehetőségük a véleményezésre. Ezzel egy időben a kiemelt szakmai és civil szervezetek részvételével ágazati egyeztetéseket is szer­veztünk az nemzeti fejlesztési terv komplex programjaival kapcsolatban.

Strukturális alapok magyarországi felhasználása

A társadalmi egyeztetés egy újabb szakasza indult el 2006 júliusának végén, amikor a kormány – immáron második olvasatban – elindította a nemzeti fejlesztési terv társadalmi párbeszédét. Ezzel párhuzamosan aktív tájékoztató és mozgósító médiakampány indult. 2006. október 16-án következett az operatív programok partnerségi egyeztetése egyidejűleg azzal, hogy az NFÜ mind a 15 operatív programot elérhetővé tette a honlapon. A partnerségi egyeztetés módszertana a nemzeti fejlesztési terv vitája során alkalma­zott eszközökön alapult. Az Ügynökség ezúttal is mintegy 4000 partnerszervezetet – köztük szakmai, érdekképviseleti és civil szervezeteket, a gazdaság és a tudományos élet képviselőit – kért fel közvetlenül (postai vagy elektronikus úton) az egyeztetésben való részvételre. A társadalmi vita nyitott volt, az ügynökség honlapjáról bárki letölthette az operatív programokat és a hozzájuk tartozó kérdőívet is.

Az NFÜ honlapján az információhoz való hozzáférés, az átláthatóság és a nyilvánosság biztosítása érdekében több, a pályázók eligazodását segítő eszköz jelenik meg folyamatosan. A pályázni kívánók egy teljes uniós pályázati keresőfelület segítségével választhatják ki az adottságaiknak és az elképzeléseiknek legmegfelelőbb pályázatot. A keresés a pályázatok főbb paraméterei alapján végezhető el, például a kedvezményezetti kör, a fejlesztési terület, a helység illetve akár a támogatás formája alapján. A nyertes projektek listája az összes támogatott projektet tartalmazza, ami operatív programok szerinti bontásban érhető el a honlapon. Ezen a pályázatok adatai jeleníthetők meg, mint a pályázó neve, a projekt elnevezése, a pályázat típusa, a beruházás helye és a támogatás összege. A honlapon aktuális statisztikákat is közzéteszünk, amik a források felhasználásának előrehaladását követve táblázatok és térképek formájában jelennek meg. A nyertes projektek listája kéthetente, míg az aktuális statisztikák egy szoftver segítségével az Egységes Monitoring Információs Rendszer adatai alapján naponta frissülnek. A pályázótájékoztató felületen a pályázó az azonosítást követően tájékoztatást kaphat saját projektjének elbírálási folyamatáról, illetve elektronikus úton itt adhatja be az előrehaladási jelentését. A „best practice” projektek kategóriájában mintaprojektek kerülnek bemutatásra, ez segít hozzájárulni leginkább az operatív programokban és a pályázati felhívásban megfogalmazott célok megvalósulásához.

Az NFÜ tervei között szerepel a pályázati kereső továbbfejlesztése, oly módon, hogy minden pályázat esetében, a potenciális pályázó egy gombnyomással megtudhatja, hol van a hozzá legközelebb eső személyes ügyfélszolgálat. Szeretnénk elérni, hogy a pályázatok elektronikus úton is benyújthatóvá váljanak, és elérhető legyen egy úgynevezett „pályázat illeszkedésvizsgálat”, ami a pályáztatni kívánt projekt 10 adatának megadása után a program automatikusan elvégzi a kiválasztott pályázathoz való illeszkedésvizsgálatot. Folyamatban van egy elektronikus kitöltő-program kidolgozása a benyújtandó pályázati adatlapokhoz és egy tájékoztató felület a pályázók számára, ahol az egyéni azonosítást követően elérheti projektjének értékelő lapját, a bíráló bizottság jegyzőkönyvének rá vonatkozó részét és a bíráló bizottsági tagok névsorát. Lehetővé kívánjuk tenni elektronikus úton a panaszkezelést, a szerződés szövegének és módosításának egyeztetését vagy akár a személyes egyeztetés érdekében időpont foglalását a közvetítő szervezet munkatársához.