NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szabályok az uniós támogatások felhasználásához2008. január 29.

Az NFÜ az első pályázatok kiírása során szerzett tapasztalatok alapján módosította a 16/2006. (XII. 28.) MEHVM-PM rendeletet („eljárási rendelet”). A módosításoktól a jogszerűség, a gyorsaság és a nyilvánosság terén vár javulást. A főbb módosítások alább olvashatóak, a rendelet alkalmazóinak azonban elengedhetetlen a módosított szöveg ismerete.

A nagyprojektek kiválasztása ezentúl történhet egyfordulós, kétfordulós vagy kiemelt projekt-kiválasztási eljárás keretében is: a nagyprojekt mint külön projekt-kiválasztási eljárás megszűnt. A pályázati útmutatóban ezentúl szerepelni fog a támogatás folyósításának formája és a kifizetési kérelmek benyújtásának gyakorisága is. Az elbírálás után az elutasított pályázatok is megjelennek az nfu.hu-n, a támogatott projektek mellett.

A projekt adatlapokat és az előrehaladási jelentéseket ezentúl elektronikusan kell benyújtani. (Ha azonban a projekt támogatásban részesül, és korábban nem nyújtottak be aláírással hitelesített projekt adatlapot, akkor azt legkésőbb a támogatási szerződés megkötéséig pótolni kell.)

A módosítás tartalmazza a konzorciumok pályázásának alapjait. Változtak az értékelőkre és a bíráló bizottságok tagjaira vonatkozó szakmai feltételek: az adott konstrukció tárgyában legalább 3 év szakmai gyakorlattal kell rendelkezniük. Az NFÜ írásbeli kifogással élhet a bíráló bizottság tagjaira és a megfigyelőkre vonatkozóan. A rendelet újraszabályozza a regionális fejlesztési tanácsok szerepét és feladatát is.

A jövőben a támogatási szerződés nélkül is lehet támogatást nyújtani és kifizetni. A támogatási szerződés megkötése többnyire hosszadalmas, a rövid megvalósítási idejű, kis volumenű és költségvetésű projektek esetében ezt váltaná ki a rendeletben szabályozott döntés. Mindig a konkrét konstrukció indításakor kell majd meghatározni, hogy a kedvezményezettekkel szerződést kötnek vagy a rendeletben szabályozott döntés alapján nyújtanak támogatást.

A korrupciós helyzetek csökkentése érdekében a közbeszerzések területén az NFÜ fokozza a nyilvánosságot, így honlapján közzéteszi az ajánlatok elbírálásakor készített összegezéseket, valamint a közbeszerzési eljárással kapcsolatban szabálytalanság megállapításával végződő szabálytalansági eljárások legfontosabb adatait.