NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának közleménye2008. február 1.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága - az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998 (XII. 30.) Korm. rendelet 89. § (1) bekezdése alapján - a GVOP („Gazdasági Versenyképesség Operatív Program”) és GOP („Gazdaságfejlesztési Operatív Program”) jelű támogatási szerződésekben előírt elidegenítési és terhelési tilalmak jogosultjaként jelen közleményben valamennyi GVOP és GOP jelű támogatási szerződés kedvezményezettjére kiterjedő hatállyal hozzájárul ahhoz, hogy a fejlesztés (pályázati projekt) tárgyát képező ingó, ingatlan vagyontárgy az alábbiakban meghatározott körben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vagy a képviseletében eljáró közreműködő szervezet előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül jelzálogjog alapításával megterhelésre kerüljön.

Jelen közlemény alapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, vagy a képviseletében eljáró közreműködő szervezet előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül, de utólagos bejelentési kötelezettség mellett teher alapítható az alábbi körben és az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén:

  • a teher típusa: kizárólag jelzálogjog, és a jelzálogjog biztosítása céljából további teher, pl. dologi hatályú elidegenítési és terhelési tilalom, vételi jog stb. alapítására a jelzálogjog alapítása mellett;
  • az alapítandó jelzálogjog jogosultja, amennyiben a hitelügylet biztosítására szolgál: kizárólag pénzügyi intézmény (Hpt. szerinti hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás);
  • a jelzálogjog tárgya: a pályázati projekt tárgyát képező ingó, ingatlan vagyontárgy;
  • a jelzálogjog kizárólag az alábbi kölcsön- vagy hitelügyletet biztosítja: GVOP és GOP jelű támogatási szerződésben feltüntetett kedvezményezett ott feltüntetett pályázati projektjének előfinanszírozását (a pályázati projekt megvalósításához a kedvezményezett saját forrását) szolgáló kölcsön vagy hitelügylet, azaz a kölcsönt vagy hitelt az eljáró pénzügyi intézmény a pályázati projekt megvalósítási időszakában nyújtja.

Jelen közlemény a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.hu) történő megjelenéssel lép hatályba és visszavonásáig érvényes, az esetleges visszavonásról külön közlemény fog rendelkezni.