NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új szennyvízcsatorna-hálózat Komlón2008. február 1.

Bajnai Gordon február 1-jén Komlón felavatta a hazai és uniós források felhasználásával létrehozott szennyvízcsatorna-hálózatot. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, a beruházásban részt vevő települések élni akartak az eséllyel.

A miniszter ismertetése szerint az elmúlt négy évben 580 milliárd forint fejlesztési forrás áramlott hazánkba, ebből a komlói kistérség is részesült. Mostantól ennek többszöröse áll rendelkezésre az ország fejlesztésére. A helyi lakosságon is múlik, hogy milyen projekteket készítenek elő, mennyire veszik komolyan a fejlesztéseket.

Komló és a hat társult település (Bodolyabér, Liget, Magyarhertelend, Magyarszék, Mánfa és Mecsekpölöske) 2005-ben összesen mintegy 1,5 milliárd forint címzett támogatást nyert a több mint 2,2 milliárd forint összköltségű szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére. Ezzel a csatornahálózattal a komlói szennyvíztisztító műre csatlakozhatnak. A közmű megvalósítása 0,7 milliárd forint önkormányzati saját forrás biztosításával 2005-2007. között zajlott. A kivitelezés az eredeti terv szerint 2007 decemberére befejeződött. Az önkormányzatok - napjainkig - összesen 1,2 milliárd forint címzett támogatást hívtak le a költségvetésből a beruházás költségeinek finanszírozásához.

A beruházást vállaló települések összesen 54,9 km szennyvízcsatorna- hálózat megépítésével 1674 lakóegység bekötését valósították meg.

A miniszter az átadás során tájékoztatott arról is, hogy a Komlón működő közel ezer kisvállalkozásnak nagy segítséget jelent majd a most elindított Mikrohitel program.

Bajnai Gordon a beruházás felavatása után részletes beszámolót hallgatott meg Sásd és a sásdi kistérség helyzetéről, problémáiról, terveiről. A települések városrehabilitációs pályázaton indulnának, mert problémát jelent, hogy több intézményük helyiséggondokkal küzd. Tervezik falumegújító, csatorna-, és ivóvízprogramok indítását, a legtöbb esetben a kistérségi települések összefogásával szeretnék megvalósítani a beruházásaikat.

A miniszter a kormányzatnak a kistelepülések fejlesztésével kapcsolatos stratégiáját érintő kérdésre elmondta, hogy a leszakadó területeken élők segítése az ország fejlettebb részén előknek is elemi érdeke. Az Új Magyarország Felzárkóztatási Program a leghátrányosabb helyzetű térségeken segít.

A miniszter hangsúlyozta, azt tartaná örvendetesnek, ha a kistérségi fejlesztési tervek nem csak infrastruktúrát vonzanának, hanem ezeken a területeken nagy gondot fordítanának a foglalkoztatási programokra is.

Az önkormányzati rendszer finanszírozásával kapcsolatban elmondta: nincs a települési önkormányzatok megszüntetésére irányuló szándék. Kistérségi együttműködésre, racionális működésre van szükség.

Bajnai Gordon kérdésekre válaszolva elmondta, az év végéig minden hátrányos helyzetű kistérségbe ellátogat. Úgy véli, a problémákat nem lehet Budapestről, az irodából megoldani. Az uniós önerő alap 15 milliárdra nő elsősorban a kötelező önkormányzati feladatokkal és a derogációs feladatokkal (szennyvíz, ivóvíz) kapcsolatos fejlesztésekre. Ehhez könnyebben tudnak hozzáférni a rászoruló települések. A leghátrányosabb helyzetű településeken az önrész 5 százalékra csökkent, ehhez nyújt támogatást még az EU önerő a rászoruló önkormányzatok számára.