NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Záhony: új európai logisztikai központ?2008. február 25.

Európai jelentőségű áruátrakodó központtá szeretné fejleszteni a kormány Záhonyt. Ehhez jelentős infrastrukturális fejlesztést és szorosabb orosz-ukrán-magyar együttműködést szorgalmaz a kabinet. A komplex fejlesztési program, melyet az Európai Unió is támogat, 2013-ig tart. Célja, hogy a Távol-Keletről érkező áruk minél nagyobb arányban Záhonynál lépjenek az EU területére.

A Magyar Logisztikai Egyesület Fórumán Garamhegyi Ábel, a GKM szakállamtitkára hangsúlyozta: a magyar kormány legfőbb törekvései között van, hogy a távol-keletről érkező áruk minél nagyobb arányban Záhonyt válasszák a belépéshez az unióba. Itt történjen a vámkezelés és a szállítók vegyék igénybe az ehhez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokat. Mindez jelentős bevételt jelentene Magyarország számára.

Kálnoki Kis Sándor, a záhonyi térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy a magyar kormány záhonyi komplex fejlesztési programja 2013-ig az uniós támogatással együtt több mint 32 milliárd forintot tartalmaz, amiből mintegy 20 milliárd forintot a vágányhálózat felújítása, míg 8 milliárdot a belső közút fejlesztése tesz ki.

Az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének kereskedelmi képviselője elmondta: Oroszország érdekelt a záhonyi átrakó fejlesztésében, mert így a Kínából érkező konténervonatok Oroszországon és Ukrajnán keresztül a záhonyi átkelőnél lépnek az EU-ba, és nem Kazahsztánon keresztül. Az utóbbi útvonal elkerüli Oroszország területét, így jelentős tranzitdíjtól esnének el. Ukrajna nagykövete szintén kiemelte, hogy országa aktívan részt kíván venni a Záhony-projektben.