NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a a KEOP-5.1.0 pályázati kiírás módosításáról2008. február 26.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a 2007. szeptember 18-án megjelent KEOP-5.1.0 Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukció dokumentumaiban az alábbi lényegi változások történtek:

A változásokat a Pénzügyminisztérium Támogatásokat Vizsgáló Irodája által a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez eljuttatott állásfoglalás teszi szükségessé, amelynek értelmében A Környezet és Energia Operatív Program prioritásaira rendelt források felhasználásának részletes szabályairól és egyes támogatási jogcímeiről” szóló 23/2007. (VIII. 29.) MeHVM rendelet módosításáig jelen pályázati kiírás keretében nem nyújtható támogatás abban az esetben, ha

  • az adott projekt állami támogatásnak minősül, és amennyiben
  • a projekt tevékenység nem felel meg a Szerződés 87. és 88. cikkének a nemzeti regionális beruházási támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1628/2006/EK bizottsági rendelet 2. cikkében definiált induló beruházás fogalmának

A változások hatálya a már benyújtott pályázatokra is érvényesítendő!

Fentiek értelmében a támogatható tevékenységek (és pályázók köre) a következőképpen módosul (a C1 pont a módosítást követően a következőképpen alakul):

 

C1. Támogatható tevékenységek köre

1. Az energiafelhasználás csökkentése (bármely kedvezményezett esetén, kivéve gazdasági társaságokat és kivéve, ha bármely kedvezményezett pályázata vállalkozási-gazdasági tevékenységgel kapcsolatos)

a) Világítási rendszerek korszerűsítése:

Fényforrások és világítótestek korszerűsítése,

Igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások (pl. szakaszolások, mozgásérzékelők) kialakítása;

b) Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése utólagos hőszigeteléssel és a külső nyílászárók cseréjével;

c) Hő- és villamosenergia-termelő, -szállító és -átalakító berendezések korszerűsítése, cseréje, hatásfokának javítása, szabályozhatóvá tétele:

  • Kazánok cseréje korszerű, nagyhatásfokú berendezésekre (pl. alacsonyhőmérsékletű vagy kondenzációs kazánok beépítése, sugárzó fűtés kialakítása),
  • Automatikus központi (hőforrás oldali) és helyi (hőleadó oldali) szabályozások kiépítése,
  • Fűtési- és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele, egyedi mérési lehetőségek kialakítása, energiatakarékos megoldások alkalmazása,
  • Hűtési rendszerek energiatakarékos korszerűsítése,
  • Kisléptékű, helyi kogeneráció, vagy trigeneráció kiépítése,
  • Hulladékhő hasznosítási lehetőségek kiaknázása,
  • Gőz hőhordozó közeg váltása forró vízre,
  • A hőelosztó rendszerek korszerűsítése, veszteségeinek csökkentése
  • Távhőrendszerre való csatlakozás feltételeinek megteremtése,
  • Az energiahatékonyság növeléssel együtt megvalósított megújuló energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő beruházások, illetve komplex (több tevékenységet felölelő) beavatkozások;

d) Technológiai berendezések (étkeztetés, mosás, szárítás, vasalás, stb.) energetikai korszerűsítése, vagy cseréje a meglevőnél jobb energetikai hatásfok és kisebb energiafelhasználás biztosítása céljából.

2. Közvilágítás energiafelhasználásának csökkentése (a közvilágítással kapcsolatos kötelező feladatok ellátásával megbízott esetében)

3. Távhőellátás energiahatékonysági korszerűsítése (távhőszolgáltatói engedéllyel rendelkezők esetében)

a) Kapcsolt hő- és villamosenergia-temelés létesítése, trigeneráció feltételeinek megteremtése, hőtárolók létesítése;

b) Új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolása azok meleg- és/vagy hidegenergia-igényének kielégítése érdekében

4. Kis- és közepes vállalkozások üzemi és irodaépületeiben megvalósítandó épületfűtés, hűtés és HMV termelés céljából kogenerációs / trigenerációs energiatermelés (kedvezményezett lehet: az adott KKV vagy a megvalósítást bonyolító ESCO cég)

Fenti tevékenységeket egymással, illetve megújuló energiaforrásokkal kombináló projektek támogathatók.


Figyelem:

 

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tevékenységeket, amelyek a 23/2007. (VIII. 29.) MeHVM rendelet módosításáig (kb. 2008. április) nem támogathatók.

A rendelet módosítását követően e tevékenységek korlátozottan támogathatók lesznek a de minimis (csekély összegű) szabályok alkalmazása mellett.

A rendelet módosítása után a pályázati kiírás újra tartalmazni fogja a jelenleg nem támogatható tevékenységeket.

 

Kérjük, hogy az újabb módosításig ne nyújtsák be ezen tevékenységekhez kapcsolódó pályázataikat!

A már benyújtott, és a kérdésben érintett pályázatokkal kapcsolatban kérem, hogy forduljanak az Energia Központ Kht. ügyfélszolgálati irodájához.

A KEOP IH célja, hogy az Európai Bizottságnál jelenleg kidolgozás alatt álló szabályozással összhangban a de minimis adta lehetőségekhez képest nagyobb mértékben támogassa a jövőben az alábbi tevékenységeket is:

 

3. Távhőellátás primeroldali energiahatékonysági korszerűsítése (távhőszolgáltatói engedéllyel rendelkezők esetében)

- Direkt távhőtermelő berendezések (kazánok) energiahatékony korszerűsítése:

  • kazánok cseréje,
  • meglévő berendezések hatásfokának javítása, tüzelésoptimalizáló megoldások beépítése;

- Hulladékhő hasznosítási lehetőségek kiaknázása;

- Gőz hordozóközeg váltása forró vízre;

- Hőtávvezetékek (gerincvezetékek és elosztóhálózat) korszerűsítése, hőveszteségek csökkentése korszerű, előre hőszigetelt távvezetékek beépítésével;

- Hőközpontok korszerűsítése:

  • szolgáltatói hőközpontok teljeskörű szétválasztása, négyvezetékes szekunder rendszerek felszámolása és épületenkénti önálló hőközpontok létesítése,
  • felhasználói hőközpontok rekonstrukciós felújítása a fogyasztói igényekhez illeszkedő blokk-hőközpontok beépítésével,
  • épületrészenkénti önálló szabályozások megvalósítása;

- Üzemvitel korszerűsítése

  • például változó tömegáramú üzemvitel feltételeinek megteremtése a hőforrásokban (változó fordulatszámú hajtások beépítése) és a hőközpontokban (tömegáram-szabályozás), ezáltal a keringtetési villamosenergia-felhasználás és a hálózati hőveszteségek csökkentése, a rendszerek szabályozhatóságának javítása;

 

4. Kis- és közepes vállalkozások üzemi és irodaépületeinek hőtechnikai rekonstrukciója, fűtés- és világítási rendszerek korszerűsítése (kizárólag KKV-k)

a) Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségek csökkentése utólagos hőszigeteléssel és a külső nyílászárók cseréjével;

b) Fűtési- és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele, egyedi mérési lehetőségek kialakítása, energiatakarékos megoldások alkalmazása;

c) Kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése:

  • Fényforrások és világítótestek korszerűsítése,
  • Igényekhez térben és időben alkalmazkodó műszaki megoldások (pl. szakaszolások, mozgásérzékelők) kialakítása.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a KKV-k esetében a termelési technológiához kapcsolódó energetikai beruházások nem támogathatók, ilyen fejlesztési cél esetén a GOP 2.1.1. pályázati felhívására szükséges a pályázatot benyújtani.

 

5. Energiahatékonyság növeléssel együtt megvalósított, megújuló energiaforrások hasznosítását lehetővé tevő beruházások, illetve kombinált (több tevékenységet felölelő) beavatkozások

Harmadik feles finanszírozás lehetőségei a konstrukció keretében

Harmadik feles finanszírozásban megvalósított energiahatékonysági beruházások a fenti tevékenységekre a következő feltételekkel lehetségesek:

Amennyiben ESCO cég költségvetési szervek fenntartójának intézményei, valamint alapítványi, és egyházi intézmények esetében az 1. pont alatti (energiafelhasználás csökkentése) tevékenységeit kívánja elvégezni, ennek támogatása a KEOP-2007-5.2. „Harmadik feles finanszírozás”) lehetséges.

Amennyiben ESCO cég KKV-knál hajt végre beavatkozást (1. tevékenység), akkor a támogatási intenzitás meghatározása nem a finanszírozási hiány modellen keresztül történik, hanem a „Harmadik feles finanszírozás” (KEOP-2007-5.2.) konstrukcióban meghatározott támogatási intenzitásnak megfelelően alakul (fűtéskorszerűsítés 14,5%, világításkorszerűsítés 10%)

Távhő és közvilágítási projekteknél (2. és 3. tevékenység) a harmadik feles finanszírozók az egyéb pályázókkal azonos feltételekkel pályázhatnak.

Harmadik feles finanszírozás (third party financing): a vállalkozás, intézmény vagy egyéb szervezet (továbbiakban Megrendelő) beruházását a támogatás kedvezményezettjeként egy független vállalkozás tervezi, finanszírozza és hajtja végre. A beruházás költségét a beruházás eredményeként keletkező költségmegtakarítás terhére finanszírozza Megrendelő a független vállalkozásnak.