NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld jelzés az ovi-sulifejlesztéseknek 2008. február 28.

Hamarosan megkezdődhet a korszerűsítése és bővítése annak a 14 óvodának és iskolának, amelyek elsőként nyertek uniós fejlesztési forrást az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatain. Ezzel egyidőben 15,6 milliárd forint értékben jelentek meg uniós pályázatok a szociális alapszolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátás fejlesztésére.

A nagy érdeklődésre tekintettel az eredetileg tervezettnél 400 millió forinttal több uniós forrás, összesen 2,4 milliárd forint jutott a Közép-magyarországi régióban az óvoda- és iskolakorszerűsítésre kiírt pályázat első nyerteseinek. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében első körben ennyi pénzből újulhat meg a főváros és még 13 Pest megyei település egy-egy oktatási intézménye. Az erről szóló támogatási szerződéseket Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter és a polgármesterek február 28-án írták alá az egyik nyertes intézményben, a mintegy 247 millió forintos uniós támogatással megújuló budapesti XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.

Óvoda- és iskolafelújításra az ország hét régiójában 2013-ig összesen az elmúlt évekhez képest nagyságrendekkel több, csaknem 132 milliárd forint fordítható. Összehasonlításképpen: az I. Nemzeti Fejlesztési Terv egyik legsikeresebb pályázatán országszerte 128 óvoda, illetve iskola felújítása, bővítése indulhatott el, összesen 16,6 milliárd forint uniós támogatással. A Közép-magyarországi régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében eddig 9,9 milliárd forint értékben hirdettek pályázatot erre a célra, az újabb nyertes iskolákról és óvodákról még a tavasszal döntés születik.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az iskolafelújítási program kezdetén egy összesen újabb 15,6 milliárd forintos pályázati csomag elindítását is bejelentette. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programjainak részeként megjelent pályázatok célja elsősorban a szociális alapszolgáltatások, gyermekjóléti alapellátások (azon belül a bölcsődék és a családi napközik fejlesztése). E célokra a 2007 és 2013 közötti időszakban összesen közel 50 milliárd forint jut a hét régióban, ami akár 70 bölcsőde építését vagy felújítását teszi lehetővé.

A most megjelent regionális pályázatok a bölcsődék, valamint a gyermekjóléti és a családsegítő szolgálatok fejlesztésén túl olyan területek számára nyújtanak támogatást -különösen a hátrányos helyzetű térségekben - mint amilyen a szociális érkeztetés, a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, valamint az idősek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a szenvedélybetegek nappali ellátása.