NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyar-román határmenti együttműködések2008. március 18.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Operatív Program lehetővé teszi, hogy sikeres együttműködések alakuljanak ki a határmenti régiók között - mondta Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter március 18-án a program indítókonferenciáján, Temesváron.

A 2007-2013-ig tartó Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Operatív Programra mintegy 275 millió euró áll a két ország rendelkezésére. Ebből 224 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz a határon átnyúló infrastruktúra, valamint a gazdasági és szociális kohézió fejlesztésére. A két ország társfinanszírozása 50,7 millió eurót tesz ki.

A magyar-román program keretében az első pályázati kiírások 2008. nyarának elején várhatók.

A programnyitó konferencián Bajnai Gordon hangsúlyozta: a határon átnyúló program az országhatárokkal mesterségesen kettévágott területek számára adja meg a felzárkózás, a fejlődés lehetőségét. A miniszter kiemelte, hogy olyan, partnerségben megvalósuló programok kaphatnak támogatást, amelyeknél bizonyított a határon átnyúló hatás, a fenntarthatóság, és amelyek illeszkednek a két ország fejlesztési elképzeléseihez, erősítik azokat. A pályázatok sikerességéhez előírt négy feltétel - közös menedzsment, közös tervezés, közös finanszírozás, közös végrehajtás - közül legalább kettőnek teljesülni kell. Az együttműködési programban lehetőség nyílik lokális közlekedési, környezetvédelmi, turisztikai és kommunikációs fejlesztésekre.

Borbély László, Románia fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztere fontos programnak nevezte a magyar-román határontúli együttműködést. Kiemelte: Románia legnagyobb határon átnyúló programja a most induló. Véleménye szerint együttműködési lehetőség adódhat az építőipari cégek között, a Duna és a Tisza térségeiben a turizmus terén és a területfejlesztésben.

Colin Wolfe, az Európai Bizottság regionális politikák igazgatóságának vezetője úgy vélekedett, hogy a program ki tudja elégíteni a régiók igényeit és jól kidolgozott projektekkel csatlakozni lehet az egyéb befektetésekhez.

A konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a programban infrastruktúrára és közlekedésre 134 millió eurót, gazdasági és szociális kohézióra 113 millió eurót, technikai segítségnyújtásra 29 millió eurót szánnak.

Kérdésre válaszolva Borbély László és Bajnai Gordon egyaránt úgy vélekedett, hogy a határontúli együttműködésben is ki kell használó a pólusvárosok - például Debrecen és Nagyvárad, illetve Szeged és Temesvár - fejlesztéséből adódó helyi lehetőségeket. Elhangzott: a nagy forgalmú közutak tehermentesítését lehet megoldani újabb határátkelők nyitásával.