NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Digitális evolúció az iskolában2008. március 19.

Élénk érdeklődés mellett lezajlott a Jövő Iskolája körút nyolcadik rendezvénye 2008. március 18-án Békéscsabán.

A rendezvény résztvevőit - pedagógusokat, intézményvezetőket és intézményfenntartókat - digitális tananyag és eszközbemutatók mellett játékokkal, digitális tábla-bemutatókkal várták a szervezők. A rendezvényt kísérő kiállításon a látogatók kipróbálhatták a szavazógépet, a digitális palatáblát, a fej-egeret és a virtuális körzőt. A legnagyobb sikere annak a zenetanulást támogató programnak volt, amely a felhasználó által létrehozott dallamot zenekari átiratban játszotta le.

A Jövő Iskolája valójában már a jelen iskolája, az új eszközök, tananyagok az Intelligens Iskola pályázatai révén minden iskola és diák számára elérhetővé váltak. A pályázatírással kapcsolatos tudnivalókat az iskolfenntartók szakmai kerekasztal-beszélgetés során vitatták meg.

A digitális tananyagok története Magyarországon 15 éves múltra tekint vissza az egyszerű digitalizált tankönyvektől az interaktív tananyagok kialakításáig. Az interaktivitás mellett a különböző, tantárgyakon átívelő tanítási egységek megjelenése jelenti a fejlődés következő szintjét.

jovo_isk A rendezvényen résztvevő szakemberek egyetértettek abban, hogy az iskolákban végbemenő digitális "forradalom" az oktatás hatékonyságát növeli, mert a diákok nagyobb kedvvel sajátítják el a különböző tantárgyak anyagait, kreativitásuknak, dinamizmusuknak megfelelő módon zajlanak a digitális eszközök segítségével a tanórák.

Magyar Bálint előadása során hangsúlyozta, hogy a tanár és a diák viszonya is átalakulóban van: már nem a tanár kezében összpontosul a tudás monopóliuma, inkább kalauzolja az információk rendszerében a diákot, egy értelmezési, megértési infrastruktúrát kínálva.

A rendezvényen résztvevő pedagógusok számára a legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy az új eszközök használata a gyakorlatban nem jelent nagyobb nehézséget, mint akár egy mikrohullámú sütő használata.

A Jövő Iskolája körút következő állomása Győrben lesz, a Városháza dísztermében, ahol 2008. április 1-jén újra várjuk az érdeklődő pedagógusokat, szülőket, diákokat.