NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a KEOP-2.4.0. jelű pályázat módosításáról2008. március 25.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a 2007. november 6-án megjelent KEOP-2.4.0 jelű, „Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése” című pályázati kiírás dokumentumai 2008. április 2-től az alábbiak szerint módosulnak:

1.) A pályázati felhívás D. pont (PÉNZÜGYI FELTÉTELEK) az új nemzeti elszámolhatósági szabályozásban szereplő korlátozás miatt az alábbiak szerint változik:

Támogatás mértéke

1. forduló: A projekt fejlesztésére nyújtható támogatás mértéke:

Az első fordulót követő projektfejlesztési szakaszra vonatkozóan az előkészítési összköltség nem haladhatja meg a tervezett elszámolható beruházási összköltség 8 %-át.

helyett:

„Támogatás mértéke

1. forduló: A projekt fejlesztésére nyújtható támogatás mértéke:

Az első fordulót követő projektfejlesztési szakaszra vonatkozóan az előkészítési összköltség nem haladhatja meg a tervezett elszámolható beruházási összköltség 6 %-át.

A pályázati útmutató D2. pont (TÁMOGATÁS MÉRTÉKE) és D3. pont (TÁMOGATÁS ÖSSZEGE) az alábbiak szerint módosul:

D2:

„1. forduló: A projekt fejlesztésére nyújtható támogatás mértéke:

Az előkészítési támogatás összege legfeljebb a 2. fordulóban – a megvalósítási szakaszban - tervezett elszámolható költségek 8%-a lehet.

helyett:

„1. forduló: A projekt fejlesztésére nyújtható támogatás mértéke:

Az előkészítési támogatás összege legfeljebb a 2. fordulóban – a megvalósítási szakaszban - tervezett elszámolható költségek 6%-a lehet.

D3:

„Az 1. fordulóban elnyerhető támogatásnak összegszerű alsó határa nincs. Az előkészítési támogatás összege legfeljebb a 2. fordulóban – a megvalósítási szakaszban - tervezett elszámolható költségek 8%-a lehet.”

helyett:

„Az 1. fordulóban elnyerhető támogatásnak összegszerű alsó határa nincs. Az előkészítési támogatás összege legfeljebb a 2. fordulóban – a megvalósítási szakaszban - tervezett elszámolható költségek 6%-a lehet.”


2.) A pályázati útmutató D6 pontja (Biztosítékok köre) pontja az alábbi szerint módosul:

„b) a fejlesztés tárgyára (ingó és ingatlan vagyontárgyra) vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalom alapítása;”

helyett:

b) a fejlesztés tárgyára (ingó és ingatlan vagyontárgyra) vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalom alapítása, amennyiben a fejlesztés tárgya a Kedvezményezett tulajdona;

Ezzel összhangban az Adatlap, Nyilatkozatok 33. pontja is csak ott értelmezendő ahol fejlesztés tárgya a Kedvezményezett tulajdona;

33.

Tudomásul veszem, hogy a támogatás által megvalósított fejlesztés eredménye a fenntartási kötelezettség fennállása alatt a Támogató előzetes jóváhagyása nélkül nem idegeníthető el, nem terhelhető meg, nem adható bérbe.

 

3.) A pályázati felhívás D, valamint a Pályázati Útmutató D3-as pontjaiban a 2. forduló keretében elnyerhető támogatás maximális mértéke 6750 millió Ft. Ennek értéke a várható projektméretek függvényében a pályázati felhívás megjelenésének időpontjában (2007. november 6.) érvényes 270 Ft/Euró árfolyamon került meghatározásra.

A Pénzügyminisztérium 2008-as évre új árfolyamot állapított meg a PM Tervezési Körirat című dokumentációban (www2.pm.gov.hu – „Költségvetés” menüpont). A közlemény kibocsátásakor érvényes 2008. évi tervezési árfolyam: 1 EUR = 248 HUF. Ennek értelmében a támogatás maximális mértéke 6200 millió forintra változik.

4.) A D4 pontban a projektmenedzsment költségek költségekre vonatkozóan az 1. fordulóra is a 2. fordulóhoz hasonló korlátozás lép életbe, amely magában foglalja a jogi tanácsadási és közbeszerzési szakértői díjakat is.

További változások:

5.) C4: A pályázat beadásakor már meglévő tervek szerzői jogának megvásárlása önálló szerződés keretében nem elszámolható. A szerzői jog megvásárlására csak a továbbtervezés céljából lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kötött szerződésben lehet mód. A tervek szerzői jogának megvásárlására beállított elszámolható költségként a tervekre ténylegesen kifizetett összeg 10-15%-át célszerű beállítani. Amennyiben ilyen célra állít be költséget, annak összegéről és teljesüléséről az EMT-ben nyilatkozni kell, valamint a tervezői szerződést csatolni kell.

A szerzői jog miatt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással lefolytatott tervezési közbeszerzések a továbbiakban csak különösen indokolt esetben elszámolhatóak, e beszerzési mód alkalmazását nem javasoljuk. Amennyiben a pályázó ilyen igénnyel kíván élni, a költségként beállított árakat az EMT-ben részletes indoklással kell alátámasztania, amelynek tartalmaznia kell a szokásos piaci áraknak való megfelelés számszerű igazolását.
(Emiatt a lebonyolítási fejezet 7.1. pont tekintetében az EMT útmutató és sablon is módosul.)

A KEOP által támogatott tervezési szerződésekben ki kell kötni, hogy a terveknek a kedvezményezett tulajdonába kell, hogy kerüljenek. A pályázónak továbbra is nyilatkoznia kell arról, hogy amennyiben a második fordulóban nem ő lesz a pályázó, akkor a terveket térítésmentesen átadja a 2. fordulóban pályázó intézménynek.

6.) C2, C4: A támogatható tevékenységek, illetve az elszámolható költségek fajtáit az adatlap könnyebb kitöltése érdekében átcsoportosítottuk. Az elszámolható költségek köréből – a többi KEOP pályázati útmutatóval összhangban – kikerült a 2. fordulós pályázatírás költségének elszámolhatósága.

7.) Az útmutató F2-es pontjában rögzített beadási határnap fogalma az alábbiak szerint került pontosításra: A 16/2006 ÖTM-PM együttes rendeletben foglalt értékelési határidőket e határnapoktól kell számítani, függetlenül attól, hogy a pályázatokat mennyivel előtte nyújtották be. A formai ellenőrzést és a pályázat értékelését azonban a beadást követően ettől függetlenül megkezdheti a KSZ.

8.) A pályázati útmutató F4.8 pontja (A pénzügyi elszámolás, finanszírozás folyamata) kismértékben változik, a folyamat leírását áttekinthetőbbé tettük.

9.) F10: Az eljárásrendi segédletben a 2. fordulós pályázat megkezdésére vonatkozó szabály korábban nem volt koherens az útmutató többi részével. A szöveg a következőképpen pontosul: „Beruházásra vonatkozó közbeszerzések megindítása a 2. fordulós döntést megelőzően csak feltételes eljárással célszerű. Ha az első, beruházásra (vagy tárgyi eszköz beszerzésre) vonatkozó vállalkozói szerződés megkötése a projekt befogadása előtt megtörténik, akkor a projekt megkezdett beruházásnak minősül, és nem támogatható. A befogadást követően megkötött szerződés nem kizáró ok a támogatásra, azonban elutasítás vagy átdolgoztatás esetén a megkötött szerződésből fakadó következmények a pályázót terhelik.”

A többi, fel nem sorolt pályázati dokumentum tartalma változatlan. Kérjük tisztelt pályázóinkat, hogy a továbbiakban csak a módosított – a fedlapon „érvényes 2008. márciustól” dátummal jelölt – anyagokat használják. A pályázatok értékelése a 2008. április 2. után beérkezett pályázatok esetében a módosított pályázati feltételeknek megfelelően fog történni.

A KEOP-2.4.0 konstrukció 2008. április 1-jei beadási határnapjáig beérkező pályázatok elbírálása az eredeti feltételek szerint zajlik. Az esetlegesen 6%-nál magasabb előkészítési költségre beállított nyertes projekteknél a többletet az IH el fogja vonni, de ilyen okból kifolyólag az áprilisi értékelési szakaszban nem fogunk pályázatot elutasítani.