NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Dél-kelet-európai Transznacionális Együttműködés Program2008. március 26.

2008. március 27-28-án ünnepélyes keretek között indul el a Dél-kelet-Európai Transznacionális Együttműködési program 2007-2013. A program teljes költségvetése 207 millió euró.

A transznacionális program legfőbb célkitűzése, hogy gazdasági, földrajzi, vagy társadalmi szempontból egy területi egységként értelmezhető, de több országból álló területek közösen keressenek megoldásokat a térséget érintő problémákra.

Magyarország a délkelet-európai transznacionális programon belül kiemelt szerephez jut, mert a program kulcsintézményei Magyarországon fognak működni:

  • Irányító Hatóság (IH) – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség,
  • Igazoló és Audit Hatóság - Pénzügyminisztérium,
  • Közös Szakmai Titkárság (KSzT) – VÁTI Kht.

A 2006-os EU Bizottság javaslatából kiindulva a délkelet európai együttműködési program az alábbi tervezett prioritások mentén épül fel:

  • Innováció és vállalkozások támogatása: a technológiai és az innovációs hálózatok speciális területeken történő fejlesztésének támogatása, és kedvező környezeti feltételek kialakítása az innovatív vállalkozások segítése érdekében
  • Környezet védelme és fejlesztése: az integrált vízgazdálkodás fejlesztése és az árvizek megelőzése, hatékony energia- és erőforrás-felhasználás
  • Az elérhetőség javítása: a közlekedési hálózatok fejlesztése a koordináció, a tervezés és a működtetés fejlesztésével, különböző stratégiák kifejlesztése a digitális világ kettészakadásának megakadályozása érdekében;
  • Fenntartható városfejlesztés: a növekedési térségek vonzásképességének és megközelíthetőségének támogatása.

A program költségvetését az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja a résztvevő tagállamok allokációjának megfelelően. A tervezett költségvetés a 2007-2013-as időszakra Magyarországon 21,3 millió euró.