NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyarországra látogat az uniós fejlesztési biztos2008. március 27.

A kiemelt fejlesztési pólusok és a kedvezőtlenebb helyzetű térségek egyidejű támogatási lehetőségeinek áttekintése céljából keresi fel hazánkat Danuta Hübner.

Az Európai Bizottság regionális fejlesztési biztosa csütörtökön és pénteken tartózkodik Budapesten és több vidéki helyszínen. Tárgyal a kormány illetékeseivel, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, és találkozik a régiók fejlesztésében érintett más fontos szereplőkkel is.

Brüsszelben az átlagosnál kevésbé fejlett térségek és ágazatok felzárkóztatását szolgáló uniós program, az úgynevezett kohéziós politika egyik legfőbb haszonélvezőjének látják Magyarországot, amely a tavaly kezdődött hétéves költségvetési időszakban csaknem 25 milliárd euróhoz jut ilyen célra az uniós kasszából. A bizottság a támogatások csoportosításával azt kívánja elősegíteni, hogy csökkenjen a túlzott mértékben Budapestet célzó gazdasági koncentráció.

Hübner egy régebbi brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy magyarországi útján a kiemelt fejlesztési pólusok mellett az elmaradottabb régiók segítését is figyelemmel kíséri. Az uniónak minden tagállamban elsődleges célja a régiók közti különbözőségek csökkentése.

A Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel januárban Brüsszelben folytatott találkozója után Hübner bejelentette, hogy Magyarország az első helyen áll az Európai Unió tizenkét új tagországa között az uniós pénzek felhasználásában a 2004–2006–os források mutatói alapján, az összes tagállamot tekintve pedig a harmadik. Jelezte, most kezdődik a nagyobb kihívások időszaka a kormány és az önkormányzatok, kisebb közösségek számára, mivel a következő években az eddigi források többszöröse áll rendelkezésre.

Az uniós biztos konkrét tervekről is tájékozódik Magyarországon, többek között a romák integrációját célzó észak-magyarországi programokról, és a miskolci űripari klaszter terveiről. Megnyit egy, a kohéziós politikával foglalkozó információs központot, és részt vesz Lillafüreden a Fejlesztési pólusok és klaszterek a gyakorlatban-nemzetközi példák, hazai megvalósítás című nemzetközi konferencián. Útjára indítja a témába vágó délkelet–európai programot, amelybe nyolc uniós tagállam, köztük Magyarország mellett hat nyugat–balkáni ország, valamint Ukrajna és Moldova is bekapcsolódik.

Hübner látogatásának célja az is, hogy népszerűsítse az uniós felzárkóztatási politikát Magyarországon. Egy nemrégi közvélemény-kutatás adatai szerint a magyarok 54 százalékának nincs tudomása arról, hogy régióját vagy városát az EU regionális programjaiból is támogatják.