NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elfogadták a Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programot2008. március 31.

A programban, melynek teljes neve: Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, Magyarországon Csongrád és Bács-Kiskun megye, Szerbiában pedig a vajdasági „kerületek” (Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Észak-Bánát, Dél-Bácska, Közép-Bánát 100 százalékban, Dél-Bánát és Szerémség 20 százalékos részesedéssel) vesznek részt.

A március 25-én elfogadott program stratégiai területei az infrastruktúra és környezet, a környezettudatosság, a gazdaság, oktatás és kultúra, valamint a technikai segítségnyújtás. A tervezett tevékenységek között szerepel többek között határon átnyúló, településeket összekötő útszakaszok építése, felújítása, szélesítése, helyi tömegközlekedési járatok, menetrendek összehangolása, árvíz-előrejelzési rendszerek fejlesztése, összehangolt árvíz- és belvízvédelmi intézkedések, határon átnyúló üzleti partnerkeresés, határon átnyúló kulturális útvonalak létrehozása, kulturális örökségvédelem, közös oktatási és kulturális fejlesztések.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon átnyúló Együttműködési Program finanszírozását 85%-ban a közösségi hozzájárulás biztosítja, a fennmaradó forrást a nemzeti hozzájárulás (a pályázóktól elvárt önerő, illetőleg az esetleges kormányzati társfinanszírozás) jelenti. A program keretében az első három évre (2007-2009) 18 és fél millió euró uniós IPA forrás áll rendelkezésre. Az első pályázatok kiírása 2008. III. negyedévében várható.