NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a KEOP-2007-5.2.0 pályázat módosításáról2008. április 4.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a Tisztelt Pályázók figyelmét, hogy a 2007. szeptember 18-án megjelent KEOP-2007-5.2.0 jelű, Harmadik feles című pályázati konstrukció dokumentumaiban az alábbi lényegi változások történtek:

Adatlap és adatlap kitöltő

4.2 A projekt költségei a következőkkel egészül ki:

Megjegyzés: A projektelemek a szerint kell csoportosítani és összegezni, hogy milyen támogatási intenzitás vonatkozik rájuk. Ez alapján a világításkorszerűsítéshez, valamint a fűtés- és technológia korszerűsítéshez kapcsolódó projektelemeket külön kell csoportosítani és összegezni, illetve a támogatási intenzitásukat meghatározni. Kombinált projekt esetén a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projektelemeket külön kell felsorolni és támogatási intenzitásukat meghatározni.

5. Tájékoztatási követelmények a következőkkel egészül ki:

(kérjük a „A tevékenységek rövid szöveges bemutatása, indoklása” részben jelezze, ha a pályázata a benyújtáskor már megvalósult.):

A Nyilatkozatok listája a következők szerint módosul:

Törlésre került a 32. sz. nyilatkozatból a bérbeadás tilalma; a 33. és a 40. sz. nyilatkozat.

Kiegészült:

44.

Kijelentem, hogy , hogy a projekt végrehajtása során teljesítem a 7/2006. (V.24.) TNM rendeletben meghatározott követelményeket.

 

45.

Kijelentem,hogy a korszerűsítés eredményeként a MSZ-nak megfelelő elektromos és/vagy fűtési rendszer jön létre.

 

Adatlap útmutató

4.2 A projekt költségei a következőkkel egészül ki:

A projektelemeket a szerint kell csoportosítani és összegezni, hogy milyen támogatási intenzitás vonatkozik rájuk.

Ez alapján a világításkorszerűsítéshez, valamint a fűtés- és technológia korszerűsítéshez kapcsolódó projektelemeket külön kell csoportosítani és összegezni, illetve a támogatási intenzitásukat meghatározni. Kombinált projekt esetén a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projektelemeket külön kell felsorolni és támogatási intenzitásukat meghatározni.

Pályázati Útmutató

B6. Egyéb kizáró okok

Kiegészült az alábbi pontokkal:

Nem nyújtható támogatás azon pályázó részére,

aki, vagy amely lejárt esedékességű köztartozással rendelkezik – a köztartozás megfizetéséig – valamint, amely felszámolási eljárás, csőd-, végelszámolási, illetve adósságrendezési eljárás alatt áll.

aki vagy amely az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 88. § (2) bekezdésben meghatározott kizáró okok hatálya alatt áll;

C1. Támogatható tevékenységek

Tájékoztatási előírások

A projektgazda a projekt megvalósítás során köteles a hatályos jogszabályokban meghatározott tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeknek eleget tenni. A tájékoztatásra és nyilvánosságra vonatkozó követelményeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu) honlapjáról letölthető „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentum, valamint az „Arculati Kézikönyv” tartalmazza. A projektgazda a projekt megvalósítása során a fentiekben hivatkozott „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című dokumentumban szereplő V. számú kommunikációs tervet köteles megvalósítani, valamint „C” típusú hirdetőtáblát és a megvalósítást követően emlékeztető táblát („D” típus) köteles elhelyezni a projekt megvalósításának helyszínén/helyszínein. A pályázat benyújtásakor már fizikailag megvalósított projektek esetén a „C” típusú hirdetőtábla kihelyezése nem szükséges.

 

C5. Illeszkedési előírás (regionális, helyi tervekhez)

Kihúzásra került.

 

C 8. A projekt megkezdettsége

Az ellentmondás feloldása érdekében törlésre került az alábbi rész: „így a C3 pontban foglaltaknak megfelelően az előkészítés költségeire igényelhető támogatás, de ezek elkészítésére irányuló szerződés nem lehet korábbi, mint 2007. január 1.”

 

C 8.1.Megkezdettség

Kiegészítés az aa) ponttal:

A támogatott projektek megkezdése időpontjának az alábbi időpontok minősülnek

a)építési tevékenységet tartalmazó projekt esetén:

aa) az építési naplóba történt első olyan bejegyzés időpontja amely a támogatott projekt részletes költségvetésében szereplő bármely elemre vonatkozik (építési naplóval igazolva);

 

C9.A projekt befejezése és a pénzügyi elszámolás végső határideje

Egy program vagy projekt akkor tekinthető befejezettnek, ha a támogatási szerződésben meghatározott feladat, cél szerződésszerűen teljesült (projekt fizikai megvalósítása), és a kedvezményezett utolsó beszámolóját és kifizetési igénylését a támogató jóváhagyta.

 

C10. Fenntartási kötelezettség

Egy projekt akkor tekinthető lezártnak, ha a támogatási szerződésben vállalt valamennyi kötelezettség - hatósági engedélyhez kötött tevékenység esetén a hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően - teljesült, és a támogatási döntés kedvezményezettjének a kötelezettségek megvalósulásának eredményeiről szóló beszámolója benyújtását követően a támogató általi jóváhagyása megtörtént, és/vagy a zárójegyzőkönyv elkészült.

 

C11. Egyéb korlátozások a projekt tartalmával kapcsolatban

Kiegészítés:

A Kedvezményezett a fenntartó között határozott idejű (5-15) éves bérleti jogviszony jön létre, melynek keretében a vállalkozás saját forrásból a fenntartó intézményeiben megvalósítja a korszerűsítést. a beépítésre került eszközök a Kedvezményezett tulajdonát képezik. A bérleti jogviszony időtartama alatt, a fenntartó által fizetendő bérleti díj elsődleges forrása a korszerűsítés eredményeként megvalósuló energia költség csökkenés. A közfeladat ellátását szolgáló intézmény fenntartójának a Kedvezményezettel szemben fennálló fizetési kötelezettsége 5 évtől, legfeljebb 15 évig terjedhet.

A bérleti időszak végén a tulajdonos az eszközök sorsáról szabadon dönthet, azonban értékesítésük esetén a fenntartó részére elővásárlási jogot köteles biztosítani. A felek között létrejött szerződésnek rendelkeznie kell az eszközök - futamidő lejárata utáni - tulajdonjogi sorsáról is

A Kedvezményezett vállalja, hogy a támogatott beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a projekt fizikai befejezését követő 5. év végéig az adott régióban fenntartja, azaz biztosítja a projekt üzemképességét.

 

D4. Az önrész összetétele

pontosítás

tagi kölcsön, magánkölcsön

A tulajdonos, illetve a tagok határozata a kölcsön nyújtásáról, az általuk kiadott ígérvény, megkötött kölcsönszerződés és banki átutalásról igazolás vagy bevételi pénztárbizonylat

a projekt megvalósítása érdekében végrehajtott tőkeemelés

A tőkeemelésről és összegéről szóló tagi-, közgyűlési határozat, a tőkeemelés végrehajtását igazoló cégbírósági végzés, a számlavezető vagy hitelintézet által kiadott, 30 napnál nem régebbi igazolás a törzstőke emelés címén befizetett összegről, valamint taggyűlési/alapítói határozat arra vonatkozóan, hogy az összeget adott projekt megvalósítása céljára fogják felhasználni

 

D6. Biztosítékok köre

Kiegészítés:

281/2006 (XII.23.) Korm. rendelet alapján 10 millió Ft alatti támogatású projektek esetén, illetve egy összegben történő kifizetés (egyetlen kifzetési kérelem benyújtása a záró projekt előrehaladási jelentéssel együtt), valamint a beadáskor már fizikailag befejezett projektek esetén nem kell az 1. pontban megadott biztosítékokat nyújtania a pályázónak.

 

E. Kiválasztási kritériumok

Módosítás:

A pályázat megfelelő példányszámban (1 eredeti + 1 másolat + CD lemez) került benyújtásra.

 

F10. A pályázó által csatolandó mellékletek listája

Módosítások:

1. Megvalósíthatósági tanulmány. A megvalósíthatósági tanulmány címlapján kerüljön feltüntetésre a készítő megnevezése, aláírása, valamint a készítés dátuma. A megvalósíthatósági tanulmány részét képező Energetikai mellékletet (Excel fájl) elektronikus formában is csatolni szükséges. (Kombinált projekt esetén a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projektelemekre külön kell az Energetikai mellékletet elkészíteni (lásd: KEOP-2007-4.1.0 Energetikai melléklet (Excel fájl.)

2. Kombinált projekt esetén, amennyiben a projektben megújuló energiaforrás alapú hő és/vagy villamosenergia-termelésre kerül sor, a pályázó által elkészített támogatási intenzitás-számítás (Excel fájl) nyomtatott és elektronikus formában a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló projektelemekre vonatkozóan.

4. A projekt megvalósítása szempontjából releváns működési engedély vagy a pályázó nyilvántartásba vételét igazoló okirat harminc napnál nem régebbi eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolati példánya (jogi formától függően lehet pl.: eredeti cégkivonat, bírósági kivonat eredeti vagy közjegyző által hitelesített másolati példánya, egyéni vállalkozói igazolvány közjegyző által hitelesített másolata, illetve más, a működés jogszerűségét igazoló okirat;

5. Közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány vagy bank által kiadott eredeti aláírásminta a támogatási szerződés aláírására és ellenjegyzésére jogosult személyektől.

Finanszírozáshoz kapcsolódó dokumentumok

9. A szervezet számviteli törvény erőírásai szerint készített, utolsó két évi mérlegbeszámolója

Tulajdoni kérdések tisztázását szolgáló dokumentumok

10. A költségvetési szerv fenntartó, alapítvány, illetve egyház nyilatkozata arról, hogy a projekt megvalósulásának helyszíne a fenntartó, az alapítvány, illetve az egyház tulajdonában van, továbbá, hogy a projekt megvalósulásának helyszínéül szolgáló ingatlan per-, teher- és igénymentes, valamint a tulajdonos ezt az állapotot a fenntartási időszak végéig biztosítja.

Útmutató a „Megvalósíthatósági tanulmány” elkészítéséhez

Az útmutató a következő pontokkal egészült ki, illetve módosíult

6.1.6 Kapcsolt energiatermelés megvalósítása esetén az Európai Parlament és Tanács 2004/8/EK irányelv („nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelés”) kritériumainak való megfelelés igazolására vonatkozó elemzés és számítás

6.1.7 Épületenergetikai korszerűsítés esetén a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet kielégítését igazoló elemzés és számítás

Melléklet:

I. Energetikai melléklet (ld. külön file: KEOP_4.1.0_Energ_melléklet.xls, KEOP_5.2.0_Energ_melléklet.xls)

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy kombinált projektek esetén a megvalósíthatósági tanulmány Energetikai mellékletét külön kell elkészíteni az energetikai hatékonyság fokozására irányuló, illetve a megújuló energiaforrás hasznosítására vonatkozó projektrészekre. Az energetikai hatékonyság fokozására irányuló projektelemekre a KEOP-2007-5.2.0 pályázati kiírásban megadott Energetikai mellékletet kell alkalmazni, míg a megújuló energiaforrás haszonosítására vonatkozó projektrészekre a KEOP-2007-4.1.0 pályázati kiírásban megadott Energetikai mellékletet kell alkalmazni.

ENERGETIKAI MELLÉKLET (excel fájl):

E7 munkalapon bekerült a faapríték fajlagos kibocsátása és módosult a D9-D12 cellák mértékegysége

E5 munkalapon B12 és B13 cellákból törlésre került a ***, mert nem volt rá hivatkozás

TÁMOGATÁSI INTENZITÁS-SZÁMÍTÁSI SEGÉDLET (excel fájl)

Projekt adatai munkalap: megjegyzés került az F16 cellához.

Számítás munkalapon korrigálva lett a K3,K4,F19 és F20 cellák képlete.

Összefoglaló adatok munkalapon: C10 cella megjegyzése javítva és a C15 cella formátuma módosítva 1 tizedes megjelenítésére

Támogatási szerződés minta

Az NFÜ által 2008. február 18-án megjelentett egységes módosításnak megfelelően változtatva.