NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Együttműködő szomszédság2008. április 10.

Ötletben, együttműködési szándékban nincs hiány a határ menti térségek közös fejlesztésére a szomszédos országokkal; ilyen célokra az Európai Unió jelentős forrásokat szán a következő években - mondta április 9-i tájékoztatóján Gémesi Ferenc, a MeH nemzetpolitikai ügyekben illetékes szakállamtitkára.

Az erre költhető források, az együttműködés keretei már ismertek - magyar-román és magyar-szlovák viszonylatban pedig megszülettek az első közös elképzelések is. Ami a magyar-román térséget illeti, ide a következő időszakban összesen 222 millió euró uniós pénz áramolhat.

Tapasztalatok szerint komoly hajlandóság érzékelhető a szomszédos kormányok részéről is a szóban forgó régiók együttes fejlesztésére. A fejlesztési források elérhetőségét is segíti az a most induló internetes strukturált adatbázis, amely 7300 kárpát-medencei magyarlakta település jellemző gazdasági, népesedési, kulturális, oktatási jellemzőit mutatja be és főleg a hazai és a szomszédos országbeli szakemberek számára jelenthet segítséget a tájékozódásban és a döntés-előkészítési folyamatban. Mint az államtitkár elmondta, a folyamatosan bővülő honlap kialakításához az érintett országok statisztikai hivatalainak adatai szolgáltak alapul.

Az új rendszer segítségével megkereshető egy adott területen élő magyarság lélekszáma, korcsoportonkénti megoszlása, a munkanélküliségi ráta, a területen működő fontosabb magyar intézmények, továbbá egyéb oktatási, képzési és foglalkoztatási információk. A rendszer egyik legnagyobb újdonsága, hogy a térségekről keresett információk térképre vetítve is láthatók a Google Earth műholdas világtérkép használatával.

A régiós térinformatikai rendszer segítségével könnyen rá lehet majd világítani a hibás fejlesztéspolitikai lépésekre, ugyanakkor nagyban megkönnyíti például a magyarországi és a velük szomszédos országban lévő megyék közös pályázását. Az adatbázis a www.regions.hu honlapról érhető el.