NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új belterületi utak Közép–Dunántúlon2008. április 11.

A Közép–Dunántúli regionális ügynökségen április 9-én aláírták az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázatainak első szerződéseit.

Az ÚMFT keretében megvalósuló regionális operatív programban a belterületi utak megújítására és fejlesztésére az idei és a jövő évre közel 1,8 milliárd forint elnyerhető, vissza nem térítendő támogatást írt ki a Közép–Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A harmincszázalékos önrész mellett hetvenszázalékos EU–támogatással megvalósuló projekteket értékelve Pál Béla, a fejlesztési tanács elnöke kiemelte: nem véletlen, hogy ezen a területen adhatók át az első támogatások, hiszen a helyhatóságok is felmérték, hogy a közlekedés komfortjának biztosítása elengedhetetlenül fontos.

A kiírásra 69 önkormányzat adta be pályázatát közel négymilliárd forintot igényelve. A projektek közül a bírálattal megbízott szakmai csoport tizennyolc pályázatot fogadott el - a mostani nyolcon túl a többi tíz is a közeljövőben szerződést köthet. A támogatást a közvetlen útrekonstrukción túl gyűjtőutak kialakítására, közösségi közlekedési csomópontok megvalósítására, azok minél gyorsabb elősegítésére lehet fordítani. A mostani nyertesek nevezhetők az elsőknek, akik olyan pályázati dokumentációt készítettek, amelyek alapján az aláírás után rögtön indulhatnak a beruházások.

A regionális fejlesztési tanács döntése értelmében belterületi utak fejlesztésére Fejér megyéből Mezőszilas 35 millió forintot, Mór 93,9 milliót, Sárosd 98,4 milliós támogatást nyert. Komárom–Esztergom megyében indulhat a beruházás Héregen 49 millióval, Kocson 31,8 millióval, Mocsán 36,2 millióval. Veszprém megyéből nyertes Ajka önkormányzata 180 milliós támogatással, illetve Balatonfüred 250 milliós vissza nem térítendő támogatással.