NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ne csak a Balatonra jöjjön a turista2008. április 14.

Összesen 300 milliárd forint értékű beruházásokkal kívánja elősegíteni az állam az idegenforgalom Budapest- és Balaton-központúságának oldását. E törekvés jegyében vált az Európai Unió támogatásával a nyíregyházi Pagony Panzió és Étterem négycsillagos szállodává. A hotel az előresorolás részeként wellness- és konferenciaközponttal is bővült.

A szállodabővítés 535 millió forintos költségből valósult meg. Ennek ötven százalékát az Európai Unió Strukturális Alapja finanszírozta, 25 százaléka nemzeti támogatás, 25 százaléka pedig saját forrás, magántőke volt.

A létesítmény április 11-i avatásán Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: az idegenforgalom megújításába az ÚMFT keretében 300 milliárd forintot fektethetnek be a beruházók 2013-ig, illetve hogy 60 milliárd forint értékű pályázat most van elbírálás alatt. Nyolcvanmilliárd forint értékben pedig turisztikai célt szolgáló, úgynevezett attrakció-fejlesztés is megvalósulhat. Ilyen például a nyíregyházi állatparkban 1,7 milliárd forintért felépülő óceanárium is, amely az indonéziai térség állat- és növényvilágát mutatja majd be.

Veres János pénzügyminiszter közölte, hogy a fejlesztésekhez a nemzeti forrás biztosított, sőt az idén és jövőre a költségvetési egyensúly javulásával még kedvezőbbé válnak a támogatáshoz jutás feltételei. Bajnai Gordon a tervezett idegenforgalmi fejlesztésekkel kapcsolatban megfogalmazta, hogy a jelentős, együttesen 300 milliárd forint értékű beruházásokkal szeretnék megszüntetni a turizmus Budapest- és Balaton-központúságát, bevonva az ágazatba az ország minden részét. Kiemelte, hogy ez a foglalkoztatás szempontjából is jelentős, hiszen a turizmus az alacsonyabb képzettségű munkavállalók egy részét alkalmazni tudja.