NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Versenyképesség-növelési lehetőségek2008. április 17.

A kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célozzák a május 5-től beadható új pályázatok, melyek ezt a célt az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésén, illetve a vállalati folyamatmenedzsment támogatásán keresztül valósítanák meg.

A hazai kis- és középvállalkozások május 5- től adhatják be pályázataikat a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarország Operatív Program (KMOP) legújabb kiírásaira. Tavaly mindkét felhívás iránt élénk volt az érdeklődés.

E-kereskedelemre és e-szolgáltatásra (GOP 2.2.3 és KMOP 1.2.7) négyszáztizenöt pályázó hárommilliárd forintnyi támogatási igényt nyújtott be, ennek segítségével összesen 6,6 milliárd forintnyi fejlesztést terveznek megvalósítani. Vállalati folyamatmenedzsment támogatására (GOP 2.2.1 és KMOP 1.2.5) háromszáznyolcvannégyen jelentkeztek 2007-ben, 3,8 milliárdos támogatási igénnyel, ennek felhasználásával 8,8 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósítását tervezik a projektgazdák. Az igények tehát tavaly jócskán túllépték a keretösszeget, amely az e-kereskedelmi pályázatoknál 1,7 milliárd, a vállalati folyamatmenedzsment esetében kétmilliárd forint volt.

Eddig összesen mintegy ötszáz pályázat esetében született támogatási döntés. A nyertesek listája a www.magzrt.hu honlapon található.

A 2008-as kiírások részleteikben nem különböznek a tavalyiaktól. Közép-Magyarországon két- és tizenhatmillió, a többi (konvergencia-) régióban három- és húszmillió forint közötti összeg nyerhető. A támogatás mértéke Budapesten és Pest megyében legfeljebb 35 százalékos, azon kívül maximum az összes költség 50 százaléka lehet. Változtak viszont a keretösszegek, méghozzá pozitív irányban. A jelentős érdeklődésre való tekintettel 2008-ban e-kereskedelemre összesen 2,3 milliárd, vállalati folyamatmenedzsmentre pedig 3,6 milliárd forintot irányzott elő a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Forrás: Világgazdaság