NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a TÁMOP 2.5.1/07/1 jelű pályázatról2008. április 21.

Felhívjuk tisztelt pályázóink figyelmét, hogy a TÁMOP 2.5.1/07/1 jelű „Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése támogatására” című pályázat dokumentációja és az elektronikus kitöltő programja több ponton megváltozott. A kitöltő program ismételt telepítésével a korábban rögzített adatlapok változatlan formában kerülnek át az új kitöltő programba. (A b) komponens pályázóit az adatlapváltozások nem érintik). A pályázatok benyújtására 2008. május 5-ig van lehetőség.

1.    Jogosultak köre a c) komponens estében. (Korábban a c) komponens esetében: „létesítő okiratában alapvető célok közt szerepel az országos érdekképviselet, s ezt  legalább egy éve, hét megyére kiterjedő hatókörrel gyakorolja; és/vagy…” A tárca állásfoglalása alapján azonban nem kell, hogy az alapvető célok között szerepeljen az országos érdekképviselet, elég ha „kiolvasható” az érdekképviselet a célokból és tevékenységekből). Ez alapján a jogosult szervezetek köre kiszélesedik, és az útmutató az alábbiak szerint módosul: „létesítő okiratában alapvető célok közt szerepel az országos érdekképviselet, s ezt  legalább egy éve gyakorolja; és/vagy a létesítő okiratból a célok és tevékenységek alapján egyértelműen meghatározható az érdekképviseleti tevékenység, s ezt legalább egy éve, legalább hét megyére kiterjedő hatókörrel gyakorolja.”

2.    A belső képzés fogalma a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik, és az ezzel kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek (pl. kötelező munkaviszony) ellentétesek a konstrukció eredeti célcsoportjával. Ennek megfelelően a belső képzés módosult „eseti jelleggel megvalósított ismeretbővítéssel, képességfejlesztéssel kapcsolatos konferenciák szemináriumok”-ra. (A belső képzéshez kapcsolódó tananyagfejlesztés kikerül a módosított útmutatóból.) Ennek következtében módosítani szükséges a 12. sz. mellékletet (A „belső képzések” meghatározásáról), a költségvetési specifikációt és az adatlapot (kitöltő programot) egyaránt.

3.    Célcsoport: korábban az útmutató támogatható tevékenységei alapján csak a szervezetek alkalmazottai és tisztségviselői voltak képezhetőek, azonban az indikátoroknál az útmutató már a szervezetek tagjait is belevette a képezhetők körébe. A tárca állásfoglalása alapján a szervezetek tisztségviselői, tagjai, és alkalmazottai is képezhetőek, sőt, a tagszervezetek tagjai alkalmazottai és tisztségviselői is. Ennek megfelelően került módosításra az útmutató.

4.    Indikátorok pontatlansága. Az eredeti útmutatóban nem kerültek meghatározásra, hogy az egyes monitoring mutatókat mikor tekinthetjük teljesítettnek. Ezáltal nem szabtunk világos kereteket a pályázáshoz és az ellenőrizhetőséget sem garantálja a hatályos útmutató.

5.    Vonatkozó jogszabályok listája hiányos volt, kiegészült a 2001. évi CI. törvénnyel a felnőttképzésről, valamint a 311/2007. (XI. 17.) Korm. rendelettel a kedvezményezett térségek besorolásáról.