NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Civil Alap az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program keretében2008. április 23.

Hatmillió euróra pályázhatnak magyar civil szervezetek az EGT-norvég támogatási alapnál. A magyarországi civil szervezetek első körben 2008. június 9-ig pályázhatnak kis- és nagyprojektjeikkel az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok fejlesztési program keretén belül létrehozott, összesen hatmillió eurós (másfél milliárd forintos) civil támogatási alapban rendelkezésre álló fejlesztési forrásokra. Az alap létrehozását és az új kiírást a donor országok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) nevében Elisabeth Walaas norvég külügyi államtitkár, magyar részről pedig Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára közösen jelentette be 2008. április 10-én Budapesten.

A donor országok brüsszeli koordinációs irodája (FMO) az Ökotárs Alapítvánnyal, az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal és a Kárpátok Alapítvány - Magyarországgal együttműködve hirdeti meg a fenti civil támogatási alap pályázatát magyarországi civil szervezetek támogatására, az alábbi négy témakörben:

  • Környezetvédelem és fenntartható fejlődés;
  • Civil szervezetek kapacitásfejlesztése;
  • Szociális kohézió, gyermek- és egészségvédelem;
  • Kulturális örökség védelme.

A 2011-ig tartó programban elosztható összes forrás várhatóan 5 935 540 euró.

Pályázni kis- és nagyprojekt kategóriában lehet az alábbiak szerint:

- a nagyprojektekre elnyerhető összeg minimum 25 000, maximum 80 000 euró (a projektek időtartama legalább 12, legfeljebb 24 hónap lehet);

- a kisprojektekre elnyerhető összeg minimum 5 000, maximum 25 000 euró (az első évben beadott pályázatok időtartama legfeljebb 24, a második évben legfeljebb 12 hónap lehet (alsó határ nincs).

A pályázó szervezetnek a teljes költségvetés legalább 10%-át kell önrészként biztosítani, ami lehet részben természetbeni hozzájárulás is, az elszámolható költségek legfeljebb 8%-áig.

Pályázni a www.norvegcivilalap.hu honlapon, az Elektronikus pályázati űrlap menüpont alatti űrlapkitöltő programon keresztül lehet, a pályázati adatlap és költségvetési táblázat kitöltésével, a szintén ott található Útmutató szerint. Fentieken kívül más kötelezően benyújtandó dokumentum nincs.

A pályázati feltételekről a lebonyolító szervezetek 2008. április 16. – május 6. között tájékoztató napokat tartanak az ország 18 városában, Szolnoktól kezdve Pécsen és Nyíregyházán át egészen Egerig.

 

Budapest, 2008. április 11.

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Nemzetközi Együttműködési Programok Főosztálya