NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Határon átnyúló programok2008. április 24.

A területi együttműködést célzó fejlesztések tudják igazán enyhíteni Kelet-Európában a történeti eredetű társadalmi és gazdasági megosztottságot. Ez történik a magyar-román együttműködésekben is.

Az európai területi együttműködés keretében 263 millió eurós költségvetést fordítanak 2007 és 2013 között a Románia és Magyarország közötti kapcsolatok fejlesztésére. Ebből 224 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) hozzájárulása, a többit a magyar-román társfinanszírozás állja. A pályázóktól elvárt önerő mértéke átlagban öt százalék lesz. A program célja a határtérség gazdasági és társadalmi integrációjának erősítése.

Ma négymillióan laknak az együttműködésbe vont területeken. Magyar oldalról Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, román részről Temesvár (Timis), Bihar (Bihor), Arad és Szatmár (Satu Mare) megyék vesznek részt a programban. Ez az ötvenezer négyzetkilométeres terület felöleli a történelmi Partium nagy részét, így a megosztottság évtizedei után újra felélénkülhet az ősi tartomány vérkeringése.

A térség egyik legfontosabb gazdasági ágazata az élelmiszeripar és a mezőgazdaság. Bár a magyar területeken magasabb az életszínvonal, a külföldi beruházások nem csak a határ romániai oldalán, Temesvár és Arad környékére összpontosulnak, hanem nagymértékben Nagyvárad környékére is. Az uniós elemzések a térség erősségei közé sorolják a már korábban kialakult határon átnyúló kezdeményezéseket és az egyetemek közötti összefogást, az összképet azonban gyengíti a hiányos infrastruktúra, a romániai környezetszennyezés és a versenyképtelen vállalkozások nagy száma. Az uniós együttműködési program kitér arra is, hogy rossz a közlekedés és - főleg a romániai oldalon - alacsony a falvak infrastrukturális ellátottsága. A támogatások odaítélésekor figyelembe veszik azt is, hogy a térség fejlettsége jóval alacsonyabb, mint az európai átlag: feltűnően kevés a vállalkozások lakossághoz viszonyított aránya (ezer lakosra a magyar oldalon 82-108, Romániában 17-24 vállalkozás jut, szemben az EU 140-es mutatójával). Az uniós átlag (64 százalék) alatt van az aktív korúak között foglalkoztatottak aránya is (57-58 százalék).

Az együttműködési program több mint hatvanmilliárdos költségvetése a felzárkóztatás záloga lehet. A 2013-ig tartó program keretében olyan közös magyar-román projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatásuk. A pályázatok sikerességéhez a közös menedzsment, közös tervezés, közös finanszírozás és a közös végrehajtás feltételeiből legalább kettőnek teljesülnie kell. Az elbírálásnál azok a projektek élveznek előnyt, amelyek élettartama túlnyúlik a 2013-ig tartó uniós finanszírozási cikluson.